TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
Bejelentette az agrárminiszter a 79. OMÉK megrendezését

Bejelentette az agrárminiszter a 79. OMÉK megrendezését

Hírek - 2019.02.15

A kiállítók március végéig kedvezményesen jelentkezhetnek Professzionalitás, nemzetköziség és innováció jellemzi majd az idén élelmiszeriparra fókuszáló, 2019. szeptember 26-29. között, immár 79. alkalommal megrendezendő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK). Az eseményt Nagy István agrárminiszter jelentette be, a kiállítás koncepcióját pedig Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője ismertette.

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Magyarország legrégebbi és legnagyobb tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvénye, amely több mint 100 éves múltra tekint vissza. A 2019-ben 79. alkalommal életre hívott eseményt Budapesten, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, 2019. szeptember 26-29. között rendezi a szaktárca és az Agrármarketing Centrum.

Az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: az OMÉK az agrárium ünnepe, hiszen a kiállítás minden alkalommal felvonultatja a magyar mező- és élelmiszergazdaság termékeit, a kertészeti-, mezőgazdasági-, élelmiszeripari-, technológiai újdonságokat és a legkiválóbb magyar termékek különleges tárházát.

Az agrárminiszter szerint a vásár legfontosabb céljai között szerepel az üzleti szerep erősítése és a fiatalok megszólítása: „Az OMÉK egyik legfőbb célja a termelők, kereskedők és fogyasztók közti kapcsolat és bizalom elmélyítése, bővítése, ezáltal a magyar kereskedelem fejlesztése. Ugyanakkor fontos szempont az üzleti szempontú professzionalitás és a nemzetköziség előtérbe helyezése, üzletember találkozók szervezése”- tette hozzá.

A tárcavezető kiemelte, az OMÉK kiváló alkalom arra, hogy a mezőgazdaságot a fiatalok körében népszerűsítse. „Ennek érdekében <élmény gazdaság> kialakítását tervezzük, melynek keretében az agrárgazdaságot innovatív módon, élményszerűen mutatjuk be” – hívta fel a figyelmet a vásár egyik programelemére a miniszter.

A 79. OMÉK számos tekintetben újszerűbb, programdúsabb esemény lesz a két évvel ezelőttinél. Miközben a kiállítás megtartja közönségvásár jellegét, olyan, a napjainkban megkerülhetetlen kérdésekre helyezi a hangsúlyt, mint a fenntarthatóság, a fogyasztói tudatosság növelése, az élelmiszerágazat minél sokrétűbb bemutatása, az agrárdigitalizáció és az agrárinnovációk megismertetése, valamint az agrárpálya vonzóvá tétele.

„A 2019-es OMÉK kiállítást a hatékonyság jegyében térben és időben is koncentráltan valósítjuk meg. Ez azt jelenti, hogy a fajtaállat- és a gépbemutatót vidéki helyszíneken, OMÉK előrendezvényként szervezzük meg, továbbá a kiállítást 4 napra koncentráljuk. A rendezvény első napja szakmai nap lesz, majd a nagyközönséget, a családokat és a szakma diákjait várjuk” – mondta el Ondré Péter, a vásárt szervező Agrármarketing Centrum ügyvezetője, aki szerint a szervezők nem titkolt célja, hogy a kiállítás Kelet-Közép-Európa meghatározó eseménye legyen. 

A cégvezető hozzátette: a 2019-es OMÉK hangsúlyozottan fókuszál az élelmiszeripar, a professzionalitás, a nemzetköziség és az innováció területeire. „Az élelmiszerinnováció témakörét kiemelten kezeljük, ennek érdekében innovációs pályázatot hirdetünk és díjat adunk át, amelynek célja, hogy a magyar élelmiszeripari gyártókat ösztönözzük az innovatív, nemzetközileg is versenyképes termékek előállítására”- emelte ki Ondré Péter.
Az ügyvezető felhívta a figyelmet a vásár weboldalára is, ahonnan már letölthetőek a kiállítók számára a jelentkezési lapok. A 2019. március 30-ig jelentkezők ún. early bird kedvezménnyel vásárolhatnak kiállítói helyet. A https://omek.amc.hu oldalra a szervezők folyamatosan töltik fel a vásárral kapcsolatos aktuális információkat, híreket és programokat.

Címkék: kiállítás, OMÉK, Hungexpo
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Amiről a talajszelvények mesélnek

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT ...