Búvár Géza

Az irodaház földszintjén található alkatrész bemutató teremben tartott nyitóünnepségen Mile Sándor alközpontvezető, valamint Búvár Géza, a KITE Zrt. vezérigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Már a helyszín sejteni engedte az eredetileg 200 m2-es alkatrészraktár duplájára nőtt kínálatát, ahol az épp szükséges igényeknek megfelelően 1.500-2.000 féle alkatrész is sorakozik.



- Ez az alközpont többféle szerepet is betölt. Ezek egyike az, hogy a hozzá tartozó 280-300 ezer hektáros területet a mezőgazdasági területen termelőknek kiszolgálja. Ezen kívül logisztikai központ szerepe is jelentős, mivel a dunántúli régióba érkező anyagok zöme Sárbogárdon megy keresztül, leszámítva a műtrágyát, aminek többségét közvetlenül a gyárból szállítják, így értelmetlen raktározni - mondta el a megújult telep bejárása során Guba Sándor régióigazgató az Agroinformnak.

A Kite 1996-ban még azzal a szándékkal vásárolta meg a sárbogárdi telephely területét, hogy a dunántúli szolgáltatásait kiszélesíthesse. A kedvező földrajzi helyszín miatt az inputanyagok, majd a gépek értékesítésén túl a terület csakhamar gépbemutatók kedvelt helyszínéül is szolgált. Az eltelt idő, valamint a piaci igények változása is indokolta a mostanra megvalósult bővítést.

- A legrégebbi alközpont Kaposváron van, azt volt a legszükségesebb átépíteni, ott ősszel adtuk át az ehhez hasonlatos épületet. Nemrég készült el Pellérden egy egészen új alközpont, szintén ezeken az elveken alapulva. A három épületünk össz-alapterülete 3000m2. Elmondható, hogy az épület egyrészt KITE arculati standard szerint készült, másrészt a John Deere előírásoknak is megfelel.

- Milyen mértékben történik az értékesítés?

- Az itt dolgozó 34 fő munkaköri tevékenysége úgy oszlik meg, hogy 5 fő kereskedéssel foglalkozik, 20 fő vesz részt a kiszolgálásban és 9 fős a szerviz. A kollégáim évi átlagos eladási mennyisége: 25 000 zsák kukorica, 3000 zsák napraforgó, 900 zsák repce, 800 tonna búza vetőmag. Az alközpont saját eladása 17 000 tonna műtrágya, amiből 2-3 000 tonnát innen visznek ki a vevők, növényvédőszerből pedig 1.4 milliárd Ft értékű mennyiséget adunk el vetőmagraktárunkból. 

A két helyiségből álló, 400 m2 alapterületű, magaspolcos rendszerű növényvédő szer raktár kiszolgálását mostantól egy új magas emelésű elektromos targonca végzi.

A 2,5 hektár alapterületű géptelepen üzemel az új szervizszolgáltatásokat végző szervizműhely is.

- A szervizben 15-20 éve többnyire mechanikus javításokat végeztek. Az elmúlt évek azonban olyan változásokat hoztak, amikhez nekünk is szükséges volt alkalmazkodni. Annak idején még elegendő volt a karbantartási és javítási utasításokat egyszer magyarra fordítani, és azt jó pár évig változatlanul lehetett használni, ma már ez egyáltalán nem így van. Egy-egy gép javítása elképzelhetetlen laptop és szervizprogram nélkül, amihez többnyire angol-német idegennyelv ismerete elengedhetetlen.

- Sárbogárdi alközpontunk szerviz csapata 6 fő szerviz szerelőből, szerviz csoportvezetőből és RTK specialista mérnök kollégáinkból áll.
Szervizműhely nyitásának célja, hogy megfelelő felszereléseket, helyszínt biztosítson nagy és főegység javításokhoz. Az év minden szakában az időjárástól függetlenül végezhetünk javítási feladatokat. Későbbiekben állandó műhely személyzetet tervezünk, hogy biztos ponttá váljanak műhelyeink partnereink számára.
Szervizműhelyünkben jelenleg vállaljuk szerződött gépek javítását (műhely használati díj nélkül), térítéses javításokat (kedvezményes óradíjjal, kiszállási díj nélkül). A gépek idénymunkák előtti felkészítését éves átvizsgálási programok végrehajtásával kívánjuk segíteni, valamennyi gépcsoportban.
A szerviz ma már teljes körű diagnosztikai vizsgálatokkal és fékpadi motorteljesítmény méréssel is foglalkozik. 2012-től életben lévő kombájn átvizsgálási akció pedig 12%-kal csökkentette a főszezon eseti megbízásainak számát, épp ezért ezt a szolgáltatást idén már a további John Deere és JCB gépekre is kiterjesztjük.



- Az új géptelepről 316 db új gépet adtunk ki, valamint 103 db olyan „használt gépet”, amit új gépek értékesítésénél számítottunk be  - mondta Guba Sándor régióigazgató.

A gépeladásokból a KITE gépcsoportonként eltérő mértékben, de átlagosan 25%-os részesedéssel rendelkezik.  A KITE John Deere gépek ár-érték arányához igazítva választotta ki az általa forgalmazott többi gépmárkát is, így pl. a JCB, a Gaspardo, a Rabe vagy a Joskin gépeit. Az új gépeket a tulajdonosok a 900 m2-es tároló csarnok első harmadában vehetik át.

A sárbogárdi átrakó (tranzit) raktár logisztikai tevékenysége összesen 300 m2 alapterületen és 90 palettányi polckapacitáson zajlik, ami 12.000 fuvarfeladatot lát el évente, 5,5 ezer tonna áru megmozgatásával közel 1,5 milliárd forint éves forgalmat lebonyolítva. A telephely szolgáltatásai  a dombóvári és nádudvari telepekkel éppúgy közvetlen kapcsolatban állnak, mint a John Deere vagy épp a JCB központ saját logisztikai rendszerével.

Bár a megújult telepet csak most adták át, máris a következő fejlesztésekre összpontosítanak, melyek egyike a műtrágya tárolására használt, jelenleg döngölt murva alapú lerakó korszerűsítése, azaz szilárd burkolat kiépítése lesz. A régióban várható további fejlesztésekről  pedig Guba Sándortól megtudtuk, hogy a kiskorpádi telepükön egy 1000 m2-es új növényvédő szer raktár épül, ami várhatóan még az idén el is készül.

"Az állatenyésztés szántóföldi és logisztikai részével foglalkozunk "

Guba Sándor (55) Állattenyésztőként végzett Gödöllőn, az Agrártudományi Egyetemen. A Kaposfői MgTsz-nél volt ösztöndíjas és ott már növénytermesztőként kezdett dolgozni. 27 éve a KITE munkatársa, ez a 2. munkahelye. Előtte 2 évig egy Termelőszövetkezetben dolgozott. Szaktanácsadóként került ide, amikor a KITE még nem foglalkozott a teljes input kereskedelemmel, hanem csak szaktanácsadással, pótalkatrészeket és gépeket forgalmazott. Amikor az agronómiai input kereskedelem is megjelent, akkor került át a kereskedelmi vonalra. 2000-től régióigazgató.
Hobbija a vadászat.