Május 13-án öt autóval indultunk útnak az Agro-Békés Kft. munkatársaival és partnereivel az ország több pontjáról. Utunk Szlovákián keresztül vezetett Prága városáig, ahol Szabó Attila, a Bednar gyár értékesítési vezetője várt ránk. Rövid városnézés és vacsora után megpihentünk és készültünk a másnap programokra. Korán indultunk Boskovice-be, ahol már várt minket a helyi nagygazdaság vezetője. A sok ezer hektáron gazdálkodó cég több típust is üzemeltet a Bednar termékeiből. Mivel a terület mértéke sem elhanyagolható, ezért munkaeszközökből is a csúcskategóriákra esett a választásuk. A 12 méteres rövidtárcsát és ugyanekkora magágykészítőt is egy Case IH QTX 600 húzza. A hatalmas méretekhez a kiváló munkaminőségen felül figyelemre méltó területteljesítmény párosul.
Bednar

Bednar Swifterdisc :

•    Nagy munkaszélességű tárcsás tarlóhántó extrém napi teljesítményekhez
•    Becsukás előre
•    Minőségi, gyors és olcsó tarlóhántás 12 cm-ig
•    Magas munkasebesség 15 km/ó-ig, köszönhetően a szerkezeti megoldásnak
•    A tárcsák egyedi biztosítása túlterhelés ellen (gumi szegmensek)
•    Tárcsák karbantartásmentes, élettartamra kent csapágyai

Vendéglátónk elmondta, hogy elsődleges szempont volt a gépek kiválasztásában a könnyű üzemeltetés és a praktikum. Az előbbit főleg a minimális karbantartási igény testesíti meg, mint például a gondozásmentes csapágyak és a kevés zsírzási pont. A praktikumot a munkapozícióba történő nyitás és összecsukás jól prezentálja.
Bednar

Bednar Swifter SE 1200:

•    8 művelet végezhető egy menetben
•    A vetés tökéletes előkészítése egyetlen menetben
•    A gép összehajtásának és nyitásának egyedülálló rendszere közvetlenül a traktorból = Bar-lock rendszer
•    Rendkívüli napi teljesítmények, köszönhetően a munkaszélességnek és munkasebességnek
•    Az úszó szekciók biztosítják a talajfelszín követését

Mivel a Bednar eszközökön található alkatrészek mind nagy kopásállóságú anyagból készülnek, ezért a több száz hektárt dolgozott kapák, tárcsalapok, kopó élek is láthatóan jó állapotban voltak még.Bednar

A telephely után Rychnov nad Kneznou felé, egyenesen a Bednar gyár felé vettük az irányt. A hely különlegessége, hogy a település a tulajdonos, Jan Bednar szülővárosa is egyben. Az ebéd után maga Bednar úr üdvözölt minket.

BednarMegtudhattuk, hogy a munkaeszközök fejlesztése és tesztelése nem egyszerűen a tervezőasztalon és a gyárban zajlik. Az elkészült prototípusokat a saját szántóföldjeiken és a környékbeli gazdáknak kiadva tesztelik. Saját területeiken jelenleg is repce alá készített magágyakkal, vetéstechnológiával és tápanyag-kijuttatással kísérleteznek.

A kiadott gépekről a gazdálkodók által leírt véleményeket és módosítási javaslatokat alkalmazzák a későbbi modellek létrehozásában, ettől lehetnek ilyen hatékonyak. A gyár teljes területe 62 700 négyzetméter. A gyártócsarnokok összterülete 16 213 négyzetméter, ez magába foglalja az előkészítő csarnokot, az új porfestő csarnokot és az összeszerelő csarnokok mellett a gyár iroda részlegét is. A jelenlegi 160 alkalmazottal és az újonnan beépített eszközökkel évente mintegy 3000 munkagép összeszerelésére van kapacitás, amit három éven belül 5000-re kívánnak növelni.

BednarAz udvar önmagában is élményt nyújt. A készen sorakozó, sárgára festett munkagépek mögött, a kerítésen túl a gyár saját szántóföldjei látszanak. Az elszállításra váró eszközök mellett ide érkezik a körülbelül 200 beszállító által legyártott, évi 320 0000 alkatrész, amikből egésszé állnak össze a rövidtárcsák, kompaktorok, szárzúzók. Egy-egy késztermék nagyjából 4-7 ezer alkatrészből áll összesen. Ekkora mennyiségnél nagyon fontos a minőség, amit saját minőségellenőrök biztosítanak, még mielőtt az alkatrészek kikerülnének a beszállító cégek udvaráról.

BednarAz elkészült monstrumok között sétálgatva látszik, hogy a megrendelések meglehetősen komoly cégektől érkeznek, hiszen nem akárkinek van szüksége ilyen hatalmas magágykészítőkre és kultivátorokra.

Egy tesztelésből visszaérkezett Atlas HO tárcsát is láthattunk. Ez az egyik legfrissebb terméke a gyárnak. Az eddig is jól ismert Bednar Atlas tárcsák legújabb változata, 660-as tárcsalapokkal és robosztus vázzal, még gazdaszemmel is meggyőző szerkezet.
Bednar

Bednar Atlas HO:

•    Minőségi tarlóhántás 18cm-es mélységig.
•    660x6mm-es átmérőjű tárcsák nagy tárcsanyomással.
•    X-precise - a tárcsszekciók új, X alakú elhelyezkedése.
•    Cross Control (CC)- az első tárcsasor munkaszögének szabályozása.
•    Integrált felfüggesztés - kis fordulási sugár és tökéletes stabilitás.
•    Twin-disc rendszer - nagymértékű anyagáteresztés.
•    Tárcsák non-stop, erős, rugós biztosítása.

Megtudtuk, hogy hamarosan rendelhető lesz a cég legújabb sorközművelő kultivátora, amire természetesen csatlakoztatható lesz a cég műtrágya-kijuttató rendszere, ahogy az összes eddigi gépre is, hidraulikus sorkövető rendszerrel lesz felszerelve és állítható sortávolságú tagokat kap, amikkel minden kultúrában használható lesz.  A tesztek és az utolsó módosítások végeztével a nagyközönség számára is hamarosan elérhetővé válik.Bednar

Köszönjük a lehetőséget Bednar-nak és az Agro-Békés Kft. csapatának!

További képeinket IDE kattintva tekintheti meg!