A belvíz és az aszály tulajdonképpen egyazon problémának két megnyilvánulása. Nevezetesen a talaj szerkezetében, állapotában keresendő az ok. A tömörödött, vagy túl laza talaj nem képes megfelelő vízgazdálkodásra. De miért is alakult ez ki? A megerőltető talajművelés, tömörödötté, levegőtlenné tette a talajokat, a túlzott műtrágyázás pedig a savas irányba tolta el a pH-t. Ezáltal csökkent, korlátozódott a talaj mikroflórájának életlehetősége. Ezek a hasznos élő szervezetek azonban nélkülözhetetlenek a normális talajműködéshez.


Hogyan segít az Amalgerol?


Az Amalgerol a talajproblémák okát szünteti meg. A különböző növényi stb. olajtartalma miatt ugyanis óriási határfelületen terül szét a talajszemcséken, nagy életteret biztosítva a talajmikrobáknak. Könnyen felvehető széntartalma pedig azonnal hasznosuló tápanyagot is ad számukra. Így a talaj hasznos élő sze

rvezetei látványos működésbe kezdenek, gyors szaporodásnak indulnak.

Az intenzív talajélet következménye a CO2 termelés növekedése. A széndioxid egyrészt lazítja a talajt, másrészt a vízzel szénsavvá alakul, ami javítja a tápanyagok felvehetőségét (1. ábra). A kötött kalcium kioldásával javul a talaj pH-ja. Emellett nő a talajhőmérséklet, ami a növények gyors, egyöntetű kelését is segíti.

Az Amalgerol rendszeres használatával ez a folyamat az alsóbb talajrétegekben is megfigyelhető, így ott is javul a talajszerkezet és a tápanyagok felvehetősége. A talaj idővel visszanyeri normális vízgazdálkodó képességét (2. ábra).

 

Amalgerol – talajaink jövőjéért

2. ábra A 3 évig Amalgerollal kezelt terület könnyebben megművelhető.

Kisújszállás, 2011.05.06

 

Amennyiben a talajnak jó a vízgazdálkodása, képes elvezeti, illetve megtartani a csapadékot, a kapilláris vízvezetés elvén pedig a mélyebb talajvízszintből a növénynek szolgáltatni azt. Megfelelő talajélet esetén a szervesanyag képzés nő, a porosodás megszűnik, kialakul a morzsalékos talajszerkezet, nem képződnek nagy, élettelen rögök. A jó, levegős talajba visszatérnek a földigiliszták, valamint a növények gyökerei is könnyebben fejlődnek, ezáltal biztosítva a jobb stressztűrést.

Mi az a mikorrhiza? Miért jó a növénynek?

A mikorrhiza szó szerint gombás gyökeret jelent (3-4. ábra). Ezek a hasznos élő szervezetek szimbiózisban élnek a növények gyökereivel és mintegy azok „meghosszabbított karjai”, sokkal messzebbről képesek a vizet és a tápanyagokat a gyökér számára biztosítani. A zöld növények 80-90 %-a számára a mikorrhiza kapcsolat elengedhetetlen.

Amalgerol – talajaink jövőjéértAmalgerol – talajaink jövőjéért


3.ábra-Gomba micélium 4.ábra: Gomba micélium

Az Amalgerol talaj hatásának eredményei:

Az Amalgerol kezelés révén tehát a talajbaktériumok felszaporodnak, lebontják az ott lévő növényi maradványokat, felvehetővé teszik a talaj lekötött tápanyagait, a mikorrhizák segítenek a szállításban és akár egészen a gyökérbe hatolva (endomikorrhizák) juttatják el a vizet és ásványi anyagokat, a gyökérzet a levegős, lazább, morzsalékosabb talajban maga is jobban növekszik, erősebb lesz, így az egész növény ellenállóbbá válik a stressztényezőkkel szemben.
5. ábra: Az Amalgerol kezeléssel a mikorrhizás gyökértömeg meghétszereződik

Hogyan alkalmazhatjuk az Amalgerolt?

A tavaszi vetésű növények esetében vetés előtti talajkezeléssel, vagy vetéssel egy menetben történő kijuttatással 4-5 l/ha dózisban önmagában (6-7. ábra), vagy akár folyékony startertrágyával (Radistart FL) együtt (8-9. ábra). A Radistart Turbo szilárd mikrogranulált startertrágya is tartalmazza 10 %-ban az Amalgerolt, így a 15-20 kg/ha-os startertrágyázással 1,5-2 l/ha Amalgerolt is kijuttatunk a sorba, ami kb. 4-5 l/ha teljes felületkezelésnek felel meg. Baktérium készítményekkel együtt 3 l/ha mennyiségben javasolt kijuttatni, különösen száraz időszakban segítheti a mikrobák túlélését.

 

 

6-7. ábra 5 l/ha Amalgerol 15 l/ha vízzel vetéssel egy menetben kijuttatva - Szamoskér, 2012. április és június

 

 

 

8-9. ábra 4 l/ha Amalgerol + 10 l/ha Radistart FL vetéssel egy menetben kijuttatva - Újcsanálos, 2012. április és szeptember

A már kikelt állományokra permetezve (3-4 l/ha) az Amalgerol fokozza a növények tápanyagfelvételét, ritka mikroelem tartalma (wolfram, vanádium, szelén) és növényi kivonatai (auxin, giberellin) javítják az ellenálló képességet és erőteljes fejlődést tapasztalhatunk.

Az Amalgerol használatával úgy tudjuk növelni a termésátlagot és a jövedelmezőséget, hogy közben a talaj minősége nem romlik, hanem javul!

További információ: www.cheminova.hu

Amalgerol



Rácz Tibor
Cheminova Magyarország Kft.