A Mazda CX-30 még a Genfi Autószalonon mutatkozott be, és azóta talán méltatlanul kevés figyelmet is kapott. Mostanra azonban hazánkba is megérkezett a CX-3 és a CX-5 közé beékelődő, a vadonatúj 3-as alapjaira épülő új crossover, amiről az árai mellett a részletes adataira is fény derült – nézzük hát, hogy pontosan mit tud a CX-30, és mennyiért lehet a miénk.

Külcsínt tekintve nagy meglepetés nem érhet minket, hiszen továbbra is a KODO névre hallgató formanyelv uralja a Mazda egész palettájának megjelenését, ami természetesen a CX-30-on is visszaköszön. Az autó vonásai egyszerre idézik fel az új 3-as és a CX-5 vonásait is, és bár közel sem egy vérbeli terepesről beszélhetünk, az alsó éleket körben vastagon borító műanyag elemekkel azért igyekeztek kihangsúlyozni, hogy egy crossoverrel van dolgunk – ugyanakkor azt ígérik, hogy emelt hasmagasságú modell ennyire még sosem tükrözte a „Jinba Ittai“ (ló és lovas egysége) jelmondatot, ami a vezetés élményére utal.

A sok műanyag kissé megtévesztő lehet - galéria

Az utastér szintén azonnal felismerhetően Mazda, vagyis a márka új generációs modelljeinek megoldásait láthatjuk viszont a vízszintes tagolású, igényes anyagokból építkező enteriőrben, ahol minden modern biztonsági és kényelmi extrát megtalálhatunk, ami manapság a kategóriában elvárható. Mindez ráadásul gyakorlatilag alapáron a miénk lehet, kezdve az adaptív tempomattal, a sávtartón, a fáradtságfigyelőn és a holttérfigyelőn át egészen a vészfékrendszerig, de ugyanígy megkapjuk minden CX-30-hoz a 8,8 colos multimédiás kijelzőt navigációval és head-up kivetítővel együtt.
Négy személy számára értékelhető helyet biztosít a CX-30, de azért fontos tudni, hogy a tervezés során itt inkább a formaterv élvezett elsődleges szempontot a praktikum helyett. Az új multimédiás rendszer képe szép, kezelhetősége pedig az érintőképernyőn és a szokásos középkonzoli forgótárcsán keresztül is lehetséges. Az okostelefon tükrözés funkció szintén adott.

A csomagtér 430 literes, vagyis családi használatra, még ha szerényen is, de elegendő, a Mazda3 ‘puttonyánál’ pedig egyértelműen tágasabb. A modell hasmagassága 25 mm-rel nagyobb a 3-asénál, ami jól jelzi, hogy egyértelműen egy szabadidőmodellről, nem pedig terepjáróról van szó – szám szerint egy 17,5 centit jelent. A CX-30 egyébként 4395 mm hosszú, 1795 mm széles és 1540 mm magas, míg tengelytávja 2655 mm.

Kiemelkedő az anyagminőség az utastérben - galéria

Erőforrások tekintetében a legfrissebb megoldásokat köszönthetjük: a már jól ismert, kétliteres, négyhengeres SKYACTIV-G egység ezúttal 122 lóerővel és 213 Nm-es csúcsnyomatékkal áll helyet, ami verziótól függően (manuális/automata, elsőkerékhajtás/összkerékhajtás) 10,6-11,7 másodperc alatt tudja le a 0-100-as sprintet, végsebessége 182-186 km/h, vegyes fogyasztása pedig 5,1-6 liter/100 km. Dicséretes a Mazdától, hogy az összes erőforrás elérhető minden változatban, tehát van elsőkerekes illetve összkerekes kivitel is kézi illetve automata váltóval.

A menettulajdonságok egyébként úgy alakulnak, hogy minden esetben az elsőkerekes, kézi váltós kivitelnek a legkedvezőbbek az adatai, majd a manuális összkerekes és az automata elsőkerekes következik, a leglassabb és legkevésbé hatékony pedig a négykerékhajtású automata kivitel – és ez szinte minden hajtásláncra igaz.

Kiváló vezetési élményt ígér a Mazda - galéria

A nagy újdonság, a benzines és dízelmotorok előnyeit egyesíteni próbáló – de benzinnel működő –, kétliteres, négyhengeres SKYACTIV-X egység is elérhető a CX-30-hoz. A 180 lovas, 224 Nm-es nyomatékot produkáló szerkezet adatai a következőképpen alakulnak: a 0-100-as sprintet 8,5-9,2 szekundum alatt tudja le, végsebessége 204 km/h, vegyes fogyasztása pedig 4,6-5,6 liter/100 km. A leghatékonyabb egység azonban az 1,8 literes, négyhengeres dízel, amely akár 4,4-5,2 literrel is megelégszik, és ezért cserébe 116 lóerőt és 260 Nm-es csúcsnyomatékot nyújt – ez pedig 10,8-13,5 másodperces 0-100-ra és 179-183 km/h-s végsebességre képes.

Ahogyan már említettem, a CX-30 alapáron is igen gazdag felszereltséggel érkezik, hiszen a fenti biztonsági asszisztenseken és multimédiás képességeken túl nem kell pluszban fizetnünk a manuális klímáért, a hátsó tolatóradarért, a LED-es fényszórókért, a 16 colos keréktárcsákért vagy éppen az eső- és fényérzékelőért sem. A SKYACTIV-X egység csak az úgynevezett GT csomaggal érhető el, ami az előzőeken felül még 18 colos kerekeket és adaptív LED-es fényszórókat, valamint külső és belső dekorelemeket is tartalmaz. A normál és a GT Plus csomagokban pedig már tényleg szinte minden megvan, kezdve a kétzónás klímától az ülésfűtésen, a kulcsnélküli rendszeren és az elektromos csomagtérajtón át egészen a tolatókameráig – és az alapból 18 colos kerekekig.

Nem olcsó, de az ár/érték arány így is jó lehet - galéria

És hogy mindez mennyibe kerül? A G122 néven elérhető benzines szívómotorral 7,675 millióért hozatjuk el a CX-30-at, ami bizony nem kis összeg, bár a magas felszereltség tudatában nem is annyira ijesztő – érdemes azonban megjegyezni, hogy ez az „alap” szint csak elsőkerékhajtással és kézi váltóval elérhető, minden más esetben csak a Plus verzió elérhető. A Plus csomag felára egyébként 480 ezer forint, az automata váltóé 750 ezer, az összkerékhajtásé pedig szintén 750 ezer. Így az összkerekes, automata CX-30 G122 már 9,655 millió forintba kerül.

A D116 kódjelen futó dízel kivitel alapára 8,305 millió, a felárak pedig ugyanúgy alakulnak esetében is, így a Plus verzió 8,785, az összkerekes manuális és az elsőkerekes automata 9,535, az összkerékhajtású automata pedig 10,285 millió forint. Nem meglepő módon az X180 néven futó újdonság a legdrágább a maga 8,665 milliós alapárával. A Plus kivitel esetében 30 ezerrel olcsóbb, tehát 450 ezres felárat kíván meg, ám az összkerékhajtás és az automata váltó ugyanúgy 750 ezer forintba kerül hozzá. A legdrágább CX-30 így egyéb extrák nélkül 10,615 millió forint.

Már itthon is elérhető az újdonság - galéria

Vannak azonban plusz lehetőségek is: az alap metálfény 127 ezer forintba (a különleges szürke 167, a piros pedig 210 ezer), a Sound csomag 12 hangszórós Bose rendszerrel 150 ezerbe, a Style pakk pedig adaptív LED-es fényszórókkal és dekorelemekkel 360 ezer forintba kerül. Van Luxury csomag elektromosan állítható, memóriás bőrülésekkel 450 ezerért (fehér bőrrel 520 ezerért), illetve Safety csomag többek között 360 fokos kamerarendszerrel és fékezésre is képes hátsó keresztirányú forgalomfigyelővel 270 ezer forintért. A 260 ezres napfénytető pedig csak és kizárólag a mindennel felszerelt X180-hoz elérhető.

Ez annyit tesz, hogy a lehető legdrágább CX-30 12,025 millió forint, ez pedig ugyan soknak hangzik egy kompakt crossoverért, de ahogyan a Mazda legtöbb modellje esetében, ezúttal is igaz, hogy a magas felszereltséget is beleszámolva az ár/érték aránya bizony egészen kedvező tud lenni, főleg az utastér már-már prémiumos minőségét is beleszámolva, amely már az olcsóbb kiviteleknél is kiemelkedő. Így például egy kézi váltós, elsőkerékhajtású G122 kivitelt már 8,5 millió alatt haza lehet vinni szinte mindennel megtömve, ez pedig azok számára kiváló ajánlat lehet, akik magas felszereltségű modellt keresnek maguknak.