Az Abarth márka, mint a Fiat autóinak felpaprikázásával foglalkozó gyártó manapság nem kap túl nagy figyelmet, pedig már hasábjainkon is bizonyították (például a 124 Spiderrel vagy éppen az 595 Competizionéval), hogy megérdemlik a saját nevet és logót, hiszen autóikba rengeteget energiát és szakértelmet fektetnek – nem csupán arról beszélhetünk, hogy kicsit feltupírozzák az olaszok modelljeit. A szebb időket is megélt Abarth pedig most ünnepli a 70. születésnapját, és mi mással is ünnepelhetnék meg mindezt, mint egy limitált szériával – íme, a 695 70th Anniversario.

A Fiat 500-as igazi legenda, az Abarth pedig még ezt a titulust is tudja fokozni a városi mini esetében, amit korábbi tesztünkben is bizonyítottak már. Nem csoda hát, hogy a szép évforduló megünneplésére is az 500-ast húzták elő – pontosabban annak általuk készített legvadabb, 695-ös jelölést viselő verzióját –, hogy egy különleges kezeléssel igazi ünnepi modellt faragjanak belőle.

Retró színek, megkapó formák - galéria

A mindössze 1949 példányban készülő – ekkor alapították az Abarthot – 695 70th Anniversario a hajtásláncot tekintve ugyan nem kínál újdonságot a normál verziókhoz képest, de mégis többet ad, mint az egyébként már önmagában is elragadó, kéttónusú fényezés. Az igazi különlegességet a manuálisan állítható, szélcsatornában tökéletesre csiszolt hátsó szárny jelenti, mely így nem csak nagyon vagány megjelenést kölcsönöz az autónak, hanem hasznára is válik a gyors kanyarokban. Egészen pontosan 0 és 60 fok között lehet állítani, és utóbbi esetben 200 km/h-nál 42 kg-mal növeli a leszorító erőt. Ez ugyan egy versenyautóhoz képest nem hangzik soknak, de a gyáriak tesztjei alapján így is 40 %-kal csökkenti a kormánykorrekciók szükségességét, ami pályán hatalmas előny lehet.

Visszatérve a fényezésre: az alapot adó, Monza 1958 névre hallgató zöld árnyalat azt hivatott felidézni, hogy abban az évben hat nemzetközi rekordot is megdöntött a gyártó, méghozzá az első Abarth 500-assal. Mindez kiegészülve a Campvolo szürke színnel egészen retro és látványos lett az autó. A teljesítményre ugyan nincs hatással, de az új fejlesztésű, állítható Record Monza kipufogók még extrémebb hangélményt kínálnak.

Belül is imádnivaló - galéria

A motortérben ezúttal is a már ismerős 1,4 literes, 180 lóerőt és 250 Nm-es csúcsnyomatékot produkáló turbómotorral találkozhatunk, ami 6,7 másodperces 0-100-as sprintre teszi képessé az autót – de tesztünkön bizonyította, hogy a valóságban ennél is többre képes –, ráadásul egészen 225 km/h-ig képes gyorsítani, ha a légterelőt úgy állítjuk be. Ez az erős egyébként egy ötfokozatú, manuális váltón keresztül jut el az első kerekekhez. Természetesen a lassítás is fontos tényező: erről a 17 colos, SuperSport keréktárcsák mögött lévő, elöl 305, hátul pedig 240 mm-es tárcsákkal ellátott Brembo fékek gondoskodnak.

Az utastérben lényeges változás nincs, de az izgalmas sportülések, az alumínium pedálok, a sportkormány, a mutatós váltókar és a külső színhez igazított árnyalatok bőven csempésznek izgalmakat az autóba. A modernitásról az Android Autót és Apple CarPlayt is futtató multimédiás rendszer gondoskodik, amelyet alapáron megkapunk, akárcsak a legtöbb elérhető extrát az autóhoz – beleértve az Abarth telemetriai rendszerét, amely versenypályán jöhet jól. Az autó ára egyébként a 12 millió forintot is megközelítheti majd, de a limitált példányszámra tekintettel valószínűleg így is gazdára talál majd az 1949 darab 695 70th Anniversario, ami egyébként is inkább az érzelmekről szól, mint az objektív képességekről.