Elkészült a Fűzfás ház: Miskolcon parasztházat újítottak fel fogyatékossággal élők számára

MTI   
  Megosztom
Elkészült a Fűzfás ház: Miskolcon parasztházat újítottak fel fogyatékossággal élők számára

Fogyatékossággal élő embereknek és családjaiknak hozott létre 16 szobás, közösségi térrel is rendelkező házat Miskolcon a Szimbiózis Alapítvány. Egy régi parasztház és a hozzá tartozó gazdasági épület felújításával elkészült, Fűzfás háznak elnevezett létesítményt szerdán adták át az alapítvány által működtetett baráthegyi majorságban.

A fogyatékossággal élők csak akkor tudnak eredményes önálló életet élni, ha van mögöttük egy olyan közösség, mint a Szimbiózis Alapítvány. Ez a támogatás a kormányzat szándékával, fogyatékosügyi politikájával teljesen összhangban van, mondta el az átadón Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

A kormány szándéka az, hogy a nagy létszámú intézmények helyett kisebb lakóotthonokban éljenek a fogyatékos emberek. Fontos, hogy "bevonjuk a munka világába és az önálló élet felé vigyük" őket, hangsúlyozta az államtitkár.

Az idén 20 éves Szimbiózis Alapítvány a fogyatékossággal élő felnőttek, valamint sérült gyermekeket nevelő családok szociális-foglalkoztatási ellátásának megoldására jött létre, mondta Jakubinyi László, az alapítvány elnöke. A szervezet olyan peremhelyzetű sérült emberek oktatását, társadalmi integrációját támogatja, akik hátrányos helyzetükből önerőből képtelenek kikerülni. Elsősorban autizmussal élő, értelmileg és halmozottan akadályozott embereknek segítenek.

Az alapítvány és gazdasági egysége 285 embert alkalmaz, akik háromnegyede fogyatékossággal élő. Támogatják a sérülteket nevelő családokat és a fogyatékossággal élő felnőttek önálló életviteli törekvéseit; évente mintegy négyszáz embert segítenek.

A Szimbiózis Alapítvány legnagyobb telephelye a baráthegyi majorság, amely Miskolc diósgyőri városrészben található. A Fűzfás ház építését húsz cég, illetve szervezet támogatta, az alapítvány hitelkerete terhére finanszírozta az építkezést.

Fotó: MTI/Vajda János

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fogyatékosság

otthon