Repülőtér-fejlesztés miatt 14 vadászgép költözik Kecskemétről Pápára

MTI   
  Megosztom
Repülőtér-fejlesztés miatt 14 vadászgép költözik Kecskemétről Pápára

A honvédelmi tárca megerősítette a magyar felségjelű vadászgépek legalább fél évig tartó áthelyezését Pápára. Mivel a projekt tervezési fázisban van, a honvédelmi minisztérium sajtóosztálya bővebb információkat egyelőre nem közölt. A költözést tényként jelentette ki Ugrik Csaba dandártábornok, a kecskeméti 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka is a napokban.

A Modern Városok program részeként a kecskeméti légibázist vegyes (katonai és polgári) használatú repülőtérré fejlesztik, ez indokolja az áttelepülést. A beruházás idején, Pápán állomásoznak majd a pilóták és vadászgépek, ez legalább fél évet fog igénybe venni. A magyar légierő kötelékében 14 Gripen teljesít szolgálatot, írja a Kisalföld.hu.

A gyakorló- és kiképzőrepülések mellett a pápai bázisrepülőtérről látják majd el a készenléti szolgálatot is. A Gripenek tavasz közepe előtt nem "landolnak" Pápán, a tervek szerint a magyar pilóták május elején Litvániában vesznek részt gyakorlaton, ezután kezdődhet a költözés.

Amint megjönnek a vadászgépek Pápára, nem kell nagy zajhatástól tartani, mivel a Gripenek nem sokat használják majd a győri légteret.

Sokkal inkább fognak járni azokon a légi utakon, mint a NATO teherszállító repülőgépei, a szintén Pápán állomásozó három C-17-es. A Veszprém megyei városban 2000. augusztusáig két repülőszázad állomásozott 24 MIG-gel. A C-17-es repülőgépek 2009 óta ereszkednek le Pápán.

A győri 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a kiképzési terv szerint minden évben légvédelmi rakéta-oltalmazási gyakorlást hajt végre, a kiképzéseken számítanak a Gripenekre is. Általában március és augusztus végén tartják a fél napos tréningeket. A "győri rakétások" az elmúlt években mindig felhívták a figyelmet, hogy pár órán át növekedett zajhatásra számítsunk a gyakorlat idején.

Itthon több hetes, nemzetközi hadgyakorlaton 2016-ban és 2017-ben vettek utoljára részt a magyar Gripenek. A délszláv válság óta nem tartottak olyan jelentős katonai légi műveleteket Magyarországon, mint 2016 júliusában, akkor amerikai F16-os vadászgépek és pilótáik magyar Gripenekkel közösen repültek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pápa

honvédelem

repülőtér

repülőgép