Ennyit költöttünk tavaly: rekord bevétellel számolnak a boltosok

MTI   
  Megosztom
Ennyit költöttünk tavaly: rekord bevétellel számolnak a boltosok

Budapesten 1,4 millió, Szabolcsban 0,6 millió forint boltos költés jutott 2018-ban egy-egy lakosra. Élen jár Budapest után Győr-Moson Sopron és Pest. A fővárosban és 11 megyében egy millió forint felett jutott egy-egy főre számolva a boltos forgalom 2018-ban.

Tavaly 6,6%-kal nőtt a boltos költekezés, ami az elmúlt esztendőket nézve rekord nagyságú megugrás. Természetesen különbségek azért vannak, ha az egyes megyékben megnézzük a növekedés ütemét. A boltos kiskereskedelemről most már fillére pontos adatokkal tud dolgozni a statisztika, hiszen most már felhasználhatóak az online pénztárgépek adatai, írja a blokkk.com.

Budapest a maga 4,1%-os növekedési ütemével hátulról a harmadik, utolsó előtti Bács-Kiskun, a sor végén pedig Győr-Moson-Sopron volt 2018-ban. Ez persze csak a növekedés üteme, ami ráadásul időről-időre nagyokat hullámzik a megyék között, hiszen például a 2018-ban első Veszprém 2017-ben csak fele akkora ütemben nőtt.

A boltos költekezés területi különbözőségeit számos ok befolyásolja. Számít a gazdasági fejlettség, a turizmus, a nagyobb településeknél a környékről oda munkába járók költekezési kedve, a közlekedési viszonyok, a településszerkezet, vagy éppen a határközeliség.

Az egy lakosra jutó költekezésben az ország közepe a legerősebb: Budapest az első, Pest megye a harmadik, nyilván a fővárost övező bevásárlónegyedek jóvoltából is, amelyek döntő részben az autós bevásárlásokra épültek. Nem meglepő az sem, hogy az iparilag fejlett Győr-Moson-Sopron lakói a sorban a második legnagyobb költekezők. Békés, Borsod, Nógrád és Szabolcs azok a területek, ahol 2018-ban 0,8 millió forint alatt volt az egy lakósra jutó boltos költekezés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

költés

bolt