Levegőminőséget javító projekt indul az ország 10 településén

MTI   
  Megosztom
Levegőminőséget javító projekt indul az ország 10 településén

Levegőminőséget javító, 8 éves integrált projekt indul Hungairy címmel az ország 10 településén a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. vezetésével. A projekt során folyamatosan megújuló levegőminőségi modellek készülnek, Kaposváron és Békéscsabán új légszennyezettség-mérő állomás épül.

A projekt 5 milliárd forintos költségvetésének 60 százalékát az Európai Unió LIFE (L'Instrument Financier pour l'Environnement) programja, 40 százalékát pedig állami támogatás fedezi, közölte a projektindító budapesti konferenciához kapcsolódó szerdai sajtótájékoztatón az intézet ügyvezetője, Béres András.

Az együttműködésben az Országos Meteorológiai Szolgálat, a belga Flemish Institute for Technological Research, a Mindennapi Kultúráért Egyesület, valamint Budapest, Debrecen, Eger, Kaposvár, Karcag, Miskolc, Pécs, Szolnok és Tatabánya önkormányzata vesz részt.

Béres András szerint nem csupán a csatlakozó településeken élő 3 millió érintett miatt kiemelkedő jelentőségű a Hungairy, hanem azért is, mert LIFE-projektént stratégiai célokat szolgál átfogó jellegű intézkedésekkel. A sikeres EU-pályázatot évekig tartó előkészület előzte meg, a Herman Ottó Intézet ráadásul Európában egyedülálló módon nem csupán környezetvédelmi, hanem természetvédelmi LIFE-projektet is vezethet. A Hungairy a LIFE-projektek harmadik területét, a klímavédelmet is érinti, hiszen kiterjed az energiahatékonyságra, az energiafelhasználásra és a károsanyag-kibocsátásra is. A projekt során az OMSZ és a VITO döntéstámogató eszközt fejleszt a települések számára, az érintett önkormányzatok pedig mindezt adatgyűjtéssel segítik, ismertette Riesz Lóránt, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. nemzetközi projektek igazgatóságának vezetője.

A projekt során folyamatosan megújuló levegőminőségi modellek készülnek, Kaposváron és Békéscsabán új légszennyezettség-mérő állomás épül. Tanácsadói feladatokat ellátó országos ökomenedzser-hálózat jön létre, amelynek tagjai egyebek között az önkormányzatok levegőminőségi terveinek megújításában vesznek részt, levegőminőségi pályázatokon segítik a településeket, de lakossági szemléletformálással is foglalkoznak a projekt időtartama alatt.

A Mindennapi Kultúráért Egyesülettel szervezett rendezvények a közlekedési és háztartási károsanyag-kibocsátások mérséklésére hívják föl a figyelmet, továbbá településspecifikus akciókat és újításokat is terveznek. Több városban új közbiciklirendszer épül, környezetbarát utazást szolgáló alkalmazás készül, Budapesten a rakodási területeket online foglalási rendszerét alapozhatja meg egy új applikáció, mondta el Riesz Lóránt. A projekt a helytelen lakossági hulladékkezelés és fűtési megoldások visszaszorításához is hozzájárulhat, de szeretnék a döntéshozók figyelmét is felhívni, ha szükségesnek látszik a szabályozások módosítása vagy a hatósági eljárások átalakítása, nyilatkozta Béres András. Fontos szempontnak nevezte egyúttal a projekttapasztalatok átvihetőségét országon és az EU-n belül, hogy azokat később más települések is hasznosíthassák. A várható intézkedések nem csupán felvilágosító és érzékenyítő tevékenységekre korlátozódnak, hiszen az ökomenedzserek egyik fő feladata a kiegészítő források kihasználása, a levegőminőségi célok érvényesítése más pályázatokban. A Hungairy tehát - mint fogalmazott - kapacitásépítő, döntéstámogató, szemléletformáló programként más pályázatok hatékonyabb kihasználásához, a támogatási lehetőségek bővítéséhez is hozzájárulhat.

A LIFE-program 1992-ben jött létre az EU környezet- és természetvédelmi projektjeinek támogatására. Összköltségvetése a 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklusban 3,4 milliárd euró.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

légszennyezés

környezetvédelem

fejlesztés