Táncos fesztiválok Magyarországon: Veszprém és Miskolc is kitett magáért

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Táncos fesztiválok Magyarországon: Veszprém és Miskolc is kitett magáért

Május 22. és 26. között rendezik Veszprémben A Tánc fesztiválját, amely idén 15 produkciót kínál a közönségnek - közölte Krámer György, a fesztivál művészeti igazgatója a városban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. A Miskolci Nemzeti Színházban a 3. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált április 24. és 27. között tartják meg, a hazai alkotók mellett öt ország táncosainak részvételével.

Veszprémben A Tánc fesztiválját május 22. és 26. között rendezik meg. A hagyományos belvárosi helyszín mellett két rendhagyó színhelye is lesz a fesztiválnak, a Veszprém Agóra kulturális központ és környéke, valamint az inotai Retro Színház, mondta el Krámer György. A helyszínválasztással a város lakóinak mind szélesebb körét szeretnék megcélozni a szervezők, csatlakozva a Veszprém által elnyert Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címmel is fémjelzett törekvéshez.

A fesztivál nyitónapján, május 22-én Gergye Krisztián Társulata és Ladányi Andrea lép a közönség elé a Veszprém Agóra előtti téren, a fesztiválnyitót a színházteremben tartják, ahol az est zárásaként Frenák Pál Társulata mutatja be produkcióját.

Másnap 23-án, Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt Kokoschka babája című előadását láthatják a nézők a Veszprém Agórában, a belvárosi rendezvényközpontban pedig a Duda Éva Társulat előadása szerepel a programban.

Május 24-én a Dart Társulat Alpha című produkciója látható az inotai Retro Színházban, a Hangvilla rendezvényközpontban pedig a Közép-Európa Táncszínház Special Society című előadása, majd Mádi László, Térfalók című produkciója kerül színre.

Május 25-én a Győri Balett Forgószél című előadását és a Pataky Klári Társulat Mint egy táj című produkcióját láthatják az érdeklődők a Hangvillában, a Székesfehérvári Balett Színház Naplemente című előadása pedig az inotai Retro Színházban látható.

A rendezvény zárónapján Ujszászi Dorottya I hear you című koreográfiáját láthatják az érdeklődők a Hangvilla színháztermében, majd a fesztivállal kapcsolatos nyilvános vitát követően a zsűri tagjainak fellépése következik, amelyet a Magyar Táncművészeti Egyetem záró gálája követ.

A fesztivál zsűritagja lesz Jorma Uotinen finn táncos-koreográfus, Ladányi Andrea táncművész, Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója, M. Tóth Géza filmrendező, Hegyeshalmi László festőművész és Kerekes Blanka fuvolaművész. A rendezvény háziasszonya Stohl Luca táncművész lesz.

A fesztivál előrendezvényeként április 29-én a Frenák Pál Társulat művészei interaktív táncfoglalkozást tartanak, valamint fiatal koreográfusok mutatkoznak be.

A miskolci 3. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált április 24. és 27. között tartják meg, a rendezvényen görög, finn, cseh, litván és horvát táncosok előadásait láthatja a közönség a magyarok fellépése mellett, a fesztivál négy napja alatt tíz produkció vendégszerepel Miskolcon, a repertoár kialakításánál idén is a művészeti ág sokszínűségének bemutatása a cél.

A táncfesztivál "nulladik" nappal indít. Egy héttel a négynapos rendezvény előtt, április 16-án az Egyesült Államokból érkezik Miskolcra a houstoni Fly Dance Company, amelynek tagjai az előadás után kétnapos kurzust tartanak a hip-hop iránt érdeklődőknek.

A litván Airos Dance Theatre A kiméria gyöngyei című produkcióval lép fel, a görög Tzeni Argyriou egy önéletrajzi szövegen alapuló multimédiás szólóelőadást hoz Miskolcra. Az Állatok farsangja a francia zeneszerző, Camille Saint-Saëns azonos nevű musicalmotívuma alapján készült interaktív táncelőadás 5-12 éves gyermekeknek; a cseh Bara Latalova és társulatának multimédiás előadása a mozgást és a táncot kombinálja videóvetítéssel, az eredeti zenével és hanggal. Finnországból érkezik az Alpo Aaltokoski Company előadásában Ali Alawad iraki úd lantvirtuóz és Alpo Aaltokoski koreográfus és táncművész közös produkciója, míg a Közép-Európa Táncszínház Anton Lachky Special Society című koreográfiájával készül a Horizont fesztiválra. Horvátországból a Zagrab Dance Company hozza el Moliére klasszikusának, a Tartuffe-nek táncos változatát.

A Miskolci Balett a táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását, melyet ezúttal Barta Dóra, a Kecskemét City Balett vezetője rendez. A Szentivánéji álom - William Shakespeare színműve alapján - Barta Dóra első koreográfiája a Miskolci Nemzeti Színházban. Fellép Miskolcon a Győri Balett is, Sebestyén Bálint Antigoné című koreográfiája Szophoklész drámáján alapul.

A miskolci fesztiválon öt-hat ország legjobb táncművészei és produkciói gyűlnek össze. A városban "szinergikusan" működik együtt a kulturális szféra, ennek a táncfesztivál az egyik alappillére, amelyre bármelyik európai nagyváros büszke lehetne, mondta el Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója.

Fotó: MTI/Vajda János

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

veszprém

tánc

művészet

fesztivál