Utrechti lövöldözés: a félelemkeltés is céljuk a gyilkos merényletek elkövetőinek

 

A hollandiai elkövető célja a fizikai károkozáson túlmutató lehet, célja lehetett a pszichés károkozás és a félelemkeltés is – véli Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

Hollandiában hétfőn történt lövöldözés, amelyről a külföldi sajtóban is bizonytalan információkat lehet olvasni. Eddig három halálos áldozatról és több sérültről lehet tudni, az elkövető egy villamoson kezdett lövöldözésbe – hangzott el az M1 Ma délután című műsorába.

Makai Gábor klinikai szakpszichológus elmondta, azok az emberek, akik ilyen támadást élnek át, rendkívüli érzelmi helyzetbe kerülhetnek, ugyanis egy addig vélhetően nem tapasztalt félelem lesz úrrá rajtuk. A szakember elmondása szerint egy ilyen eset után sok ideig tart a feldolgozás, a trauma következtében alvászavar, depresszió is jelentkezhet.

Mint mondta, a traumával együtt jár a krízis is, így azoknak az embereknek, akik átélték az eseményeket, pszichés biztonsági helyzetet kell teremteni, támogatni kell, ha pedig szükségét érzi, szakemberhez kell fordulni.

A szakember hozzátette: alapvetően észre lehet venni azt, hogyha valaki erőszakos cselekmények elkövetésére készül, ugyanis viselkedése megváltozhat, erőszakosabb és ingerlékenyebb lehet a szokásosnál, azonban nagyon nehéz kiszűrni az ilyen feltételezett elkövetőket.