Iszlám Állam: A baghúzi evakuálás nem gyengíti a szervezetet

 

Nem gyengíti meg az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet az, hogy evakuálták utolsó szíriai zárványából, Baghúzból „a gyengéket és szegényeket” – jelentette ki a szélsőséges fegyveresek szóvivője, Abi al-Hasszán al-Mudzsahír egy hangfelvételen, amelyet a terrorszervezet fő médiumának számító al-Furkán tett közzé hétfőn.

„Azt gondoljátok, hogy a gyengék és szegények áthelyezése Baghúzból meggyengíti az Iszlám Államot? Hát nem” – fogalmazott a terroristák szóvivője.

A Reuters hírügynökség jelentéséből nem derült ki, hogy a Baghúzból az utóbbi hónapokban evakuált több tízezer emberre 0 akiknek java része a terrorszervezet fegyveresei és családtagjaik 0 miért használta a gyenge és szegény kifejezést a szóvivő.

A Baghúzt az év eleje ostromló amerikai Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezet közlései szerint csak az utóbbi hetekben több mint 30 ezer ember hagyta el az Iszlám Állam utolsó szíriai területét. Beszámolók szerint a terroristák egy jelentős része külföldi, akik utolsó vérükig harcoltak vagy a már elkerülhetetlenné váló halál helyett a fegyverletételt választotta.

Sajtójelentések szerint számos eset volta arra, hogy a városból kijövő civilek, akik főként nők és gyerekek, nem tanúsítottak megbánást, átkozták ellenségeiket, és a terrorszervezetet dicsőítették. Katonai vereségükre sokan egy átmeneti időszakként, illetve mint próbára tekintenek, amelynek Isten veti alá őket – számolt be tapasztalatairól a BBC brit műsorszóró egyik tudósítója.

Baghúz felszabadításával az Iszlám Állam elveszti minden lakott területét, amelyeket 2014-es felemelkedésével foglalt el Irakban és Szíriában. Szakértők azonban nem győzik hangsúlyozni, hogy a terrorszervezet tovább él, és a jövőben is komoly fenyegetést fog jelenteni.

A címlapfotó illusztráció.