Földikutya gála és forgatag a Magyar Természettudományi Múzeumban

 

A Földikutya – Gála és forgatag kétnapos programján a hazai nemzeti parkok egy-egy önálló standdal készülnek a múzeumban. A jelenlegi és a korábbi évek emlőseivel kapcsolatos játékos és oktató feladatok várják az érdeklődőket.

Az Agrárminisztérium Vadonleső Programjában 2018-ban a földikutyát választották az év emlősének. A természetvédelmi szakemberek és a biológusok minden évben olyan állatfajt választanak ki, amelyikre szeretnék felhívni a figyelmet.

A földikutyát a népnyelv földi kölöknek és fogas vakonynak is nevezte. Ez a rágcsálófaj a Kárpát-medencében őshonos, mintegy kétmillió éve él ezen a vidéken. Ezek az állatok a felszántatlan gyepes területeket kedvelik a legjobban. A Bajához közeli volt katonai területen ezért is elterjedtek. Azonban a délvidéki földikutya jelenleg Európa legveszélyeztetettebb emlősfaja.

Az Év Emlőse köré idén is számos pályázatot és különböző programokat szerveztek. Októberben az érdeklődőknek alkalma nyílt arra, hogy a debreceni Józsai-legelőn az Agrárminisztérium Vadonleső Programja, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Raptorsprey LIFE Program „Kétszemközt” a földikutyával című programján élőben is találkozhassanak ezekkel az állatokkal. A legelőn élő földikutyákat fajmegőrzési terv alapján, áttelepítés, illetve annak részenként genetikai vizsgálatok céljából fogták be.

A hétvégi záróeseményre a szervezők várják mindazokat, akik szeretnék közelebbről megismerni ezt a különleges őshonos fajt. A különböző előadások mellett gyermekkoncertek és pontgyűjtő játék is várja a látogatókat. A részletes program itt érhető el.