Fordulat az Esterházy család körüli állítólagos emberrablási ügyben: a 87 éves, Magdolna Theresia Ottrubay elrablását kedden megerősítette a rendőrség is, erre a Heute friss cikke szerint a hiányzónak tartott nő jól mutatott a lányával Kitzbühelben. Ez alapján családi belviszályként érdemes kezelni az ügyet, semmint klasszikus emberrablásnak - vélik az osztrák lap szerzői.

A svájci születésű Stefan Ottrubay a 2014-ben elhunyt Galántai Esterházy Melinda hercegné, Esterházy Pál özvegyének az unokaöccse, aki átvette a nemesi család hagyatékának gondozását 2000-ben. Az ő édesanyja Magdolna Ottrubay, akit kedd délután különös körülmények között vittek el a kismartoni Esterhas Strasséről: megállt mellette két fekete limuzin, a vele lévő ápolóját ellökték, majd beültették az autóba és elhajtottak vele. Korábbi hírek szerint a rendőrség azonnal a helyszínre érkezett, autókat ellenőriztek és már arról beszéltek, hogy nemzetközi keresést indítanak.

Mivel az Esterházy-csoport 2017-ben 53 millió eurós forgalmat bonyolított, az utolsó Esterházy hercegnő vagyonát pedig 2,3 milliárd euróra (736 milliárd forintra) becsülték. Vagyis feltehető volt, hogy pénzért rabolhatták el, de a szerdai hírek alapján valószínűbb a belviszály.

Eközben az Esterházy-kincsek miatt a magánalapítvány pert indított Magyarország ellen a XX. század elején a fraknói várból Budapestre átszállított 260 műtárgyért. De a per sem hétköznapi: ugyanis, ha meg is állapítják, hogy jogtalanul vették el a családi vagyont, akkor sem viszik el Magyarországról. Akkor közleményükben azt írták, "véleményük, hogy a kincsek ne a kevésbé frekventált és látogatott Fertődön, hanem a nemzetközi kulturális vérkeringésbe szervesen bekapcsolódott Budapesten, egy közgyűjtemény keretein belül, méltó körülmények között kerüljenek bemutatásra, legyenek elérhetőek a kutatóknak, és láthatóak az érdeklődő nagyközönségnek."