Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szabó László washingtoni nagykövet a csütörtöki jelképes alapkőletételen elmondta, Magyarország a tudományos felfedezések és újítások hosszú történetével dicsekedhet. Hozzátette, a magyar nagykövetség elsődleges feladatának tekinti a "legjobb és legcsillogóbb elmék amerikai megjelenésének elősegítését".

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az eseményen Donald Trump amerikai elnök jelszavát idézte: "Amerika az első", majd hozzátette, hogy a magyar kormány 2010 óta azt vallja, hogy számára Magyarország az első. Az államtitkár az MTI-nek elmondta: ez az őszinte beszéd lehetőséget teremt Magyarországnak, hogy megtalálja azokat a lehetőségeket, amelyek mindkét ország számára előnyösek.

"Ez a központ, amelyet most létrehozunk, lehetőséget teremt a kreatív magyar ötletekből sarjadó magyar innovatív vállalkozások számára, hogy megjelenjenek az amerikai piacon" - fogalmazott. Úgy vélte, az amerikai piacon óriási lehetőségek várnak a magyarokra.

Aláhúzta: változatlanul az Egyesül Államoké a világ legnagyobb és legfejlettebb piacgazdasága, ahol hisznek a versenyben és örülnek annak, hogy ez a verseny erősödhet majd azáltal is, hogy Magyarország létrehoz Washingtonban egy ilyen központot.

Az államtitkár bizakodón szólt arról, hogy a magyar kreatív ötletekre épülő innovatív vállalkozások megállják helyüket az amerikai piacon is. Utalt a Harvard Egyetem egyik kutatására, amely azt vizsgálta, hogy a kockázati tőkebefektetők mibe fektetnek, és kiderült, hogy elsősorban a jó csapatokba és az "emberi minőségbe" szeretnek beruházni. György László hangsúlyozta: a magyar kreatív gondolkodás - a sajátos magyar történelem, a kulturális hagyományok és nyelv miatt is - igazi minőséget képvisel. Ennek alátámasztására a Blackrock amerikai befektető vállalkozást említette, amely Budapesten hozta létre kelet-közép-európai fejlesztő központját.

Arra a kérdésére, hogy az innovációs központ hogyan segíti a magyar vállalkozásokat és startupokat, György László kifejtette: a magyar kormány anyagilag támogatja ezeket a kezdeményezéseket, így például a infokommunikációs vállalkozásokat öt és félmilliárd forinttal segíti. Az amerikai piacra törekvőknek az első három hónapban finanszírozza az amerikai tartózkodást, és már előzetesen segít nekik a kapcsolatteremtésben.

Az államtitkár elmondta, hogy Washingtonban már felvette a kapcsolatot olyan amerikai üzletemberekkel, akik jól ismerik a helyi üzleti környezetet, tudják, hogy egy-egy jó ötlet hogyan "illeszthető" a legjobban az amerikai elvárásokhoz és lehetőségekhez, és készek a magyar innovációk segítésére is. Mindehhez persze a magyar vállalkozók aktivitása, fürgesége, szemfülessége is szükséges - tette hozzá György László.