Este 9 óra előtt nem lehetne egészségtelen ételeket reklámozni a briteknél

Chubby boy is looking at junk food plate Schoolboy Unhealthy Eating Healthy Eating Slippery Boys Men Masculinity Child One Person Freshness Overweight Selective Focus Indoors People Vegetable Lunch Food boyhood flabby lad surroundings home-based Round-fac
Hard choice. Chubby kid is sitting between two plates with different kind of food.
Vágólapra másolva!
Máris óriási figyelmet váltott ki a bejelentés, ami szerint a londoni kormány arra készül, hogy szigorú tiltást bevezetve, száműzze az egészségtelen ételek reklámjait a tévécsatornákról és az internetes oldalakról az esti órák előtt. A brit vezetés – írja az Independent – ezzel a gyerekek „járványszerű” elhízása ellen venné fel harcot.
Vágólapra másolva!

Ijesztő méreteket ölt a brit gyerekek elhízásának mértéke, ezért az Egészségügyi és Szociális Minisztérium nyilvános konzultációt hirdet a szükséges és lehetséges tennivalók megvitatására.

Ennek középpontjában egy régen látott szigorúságú kormányzati intézkedés terve áll.

Ennek értelmében,

este 9 óra előtt valamennyi televíziócsatornán megtiltanák a gyorséttermi ételek, és általában az egészségtelen élelmiszerek reklámját, és nem lehetne ilyen hirdetést megjelentetni internetes oldalakon sem.

A rendelkezés kiterjedne a közösségi média felületeire, valamint az online streaming szolgáltatásokra is.

Úgy tűnik, a helyzet valóban nem tűr halasztást.

A friss felmérések szerint minden három iskolás gyermekből egy túlsúlyosan vagy elhízva fejezi be az általános iskolát. A túlsúly pedig később számos további egészségügyi probléma és kockázat forrása lehet.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/yacobchuk

Egy ilyen szabály bevezetése valószínűleg alapjaiban rendezné át a televíziózás és az internet világát a briteknél. A gyorséttermi ételeket már 2007 óta tilos reklámozni a gyerekműsorok ideje alatt, de a műsorszolgáltatást felügyelő szerv, az Ofcom szerint, a fiatalabbak 64 százaléka tévézése alatt olyan műsorokat fogyaszt, melyet nem a korosztályának szántak.

Egy modellezés szerint, heti egy plusz gyorsétel reklámjának megtekintése a gyermek 6 éves korára oda vezet, hogy évente 18 ezer többletkalóriát fog bevinni a szervezetébe. Ez a mennyiség óriási, azzal egyenértékű, mint 60 sajtburger vagy 70 Mars szelet elfogyasztása egy év alatt.

Az elmúlt években több intézkedés is napvilágot látott a gyorsételek reklámozásának visszaszorítása érdekében. Ahogy az Origo arról beszámolt, idén februártól tilos ezek reklámja a londoni tömegközlekedési járműveken, de más városok is hasonló korlátozásokat terveznek.

Az elmúlt években több egészségügyi szakember, vezető politikus vagy ismert személyiség hívta fel a figyelmet a probléma fontosságára. A tévés sztárséf, Jamie Oliver egyenesen úgy fogalmazott:

Ezt a nézetet többen osztják, és azért fontos, mert ha ez így történik, az egy évtizedek óta tartó tendencián változtatna. A XX. században ugyanis a rohamos egészségügyi, technológiai és infrastrukturális fejlődésnek köszönhetően, a felnövekvő generációk tagjai mind hosszabb életre számíthattak, mint szüleik. A gyorsételek azonban ezt a briteknél megfordíthatják.

Este 9 óra előtt nem lehetne ezeket az ételeket reklámozni a televíziócsatornákon, illetve az internetes oldalakon Forrás: Cultura Creative/Sigrid Gombert

Sokan egyetértenek abban, hogy ebben a reklámoknak óriási szerepe van. Rágcsálnivalók, cukros üdítők reklámjára a legnagyobb brit cégek egy év alatt 143 millió fontot, azaz mintegy 54 milliárd forintot költenek. Ezzel szemben a kormány 5 millió fontos keretből promotálja az egészséges élelmiszereket.

A most bejelentett, tervezett tiltás nem vonatkozna a vajra, az olívaolajra vagy a húsokra, mint alapvető élelmiszerekre.

A tervezet azzal együtt látott napvilágot, hogy a brit Munkáspárt alelnöke, Tom Watson, erőteljes szavakat használva, nekiment a McDonald's újabb promóciójának Twitter-oldalán, melynek reklámjai a „többet és nagyobbat, többször” szellemében készültek. A politikus azt kérte a cégtől, ne indítsák el a tervezett kampányt.

A McDonald's angliai szóvivője úgy reagált, hogy idén a cég elsősorban a zöldségekre, salátákra koncentrál, és átalakítják a „válts nagyobbra” üzenetet is azoknál. A cég munkatársa azt is közölte, éttermeikben és a termékek csomagolásán is egyértelműen feltüntetik az egyes ételek tápértékadatait, és újragondolják menüiket is, csökkentve a hozzáadott zsírok, a só és a cukor mennyiségét.