A DK és a Momentum konfliktusa miatt összezuhant az ellenzéki összefogás Debrecenben

Vágólapra másolva!
Atomjaira hullott az ellenzék Debrecenben, nem lesz teljes körű együttműködés közöttük az októberi önkormányzati választáson. A konfliktus kiindulópontja, hogy a májusi európai parlamenti választáson megerősödött Demokratikus Koalíció (DK) és Momentum pozícióharcba kezdett a városban, aminek következtében két blokkra szakadtak a kormányellenes erők. Varga Zoltán, a DK debreceni önkormányzati képviselője pártütéssel vádolja a helyi Momentumot, akik viszont úgy látják, a DK csak a saját hasznát maximalizálja. A Jobbik és az LMP is felállt a tárgyalóasztaltól.
Vágólapra másolva!

Február végén még azzal volt tele a sajtó, hogy milyen jól megy a debreceni ellenzék dolga. „Föltámad Debrecenben a tenger. Vagyis az ellenzék!”írta Cívishír arra a hírre, miszerint a kormányellenes erők városi szervezetei közös megemlékezést tartanak március 15-e alkalmából. Azóta viszont nagyot fordult a világ velük, hiszen időközben tartottak egy európai parlamenti választást, ami jelentősen átrajzolta az erőviszonyokat az ellenzéki térfélen. Mint ismert, a Demokratikus Koalíció és a Momentum a várakozásoknál jobban szerepelt, míg az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik és az LMP gyakorlatilag csődöt mondott. Ahogy az várható volt, az eredmény hatására a nyertesek elkezdték megbolygatni a korábban megkötött, helyi ellenzéki megállapodásokat. Ennek egyik fő terepe Budapest, ahol a Momentum és a Demokratikus Koalíció figyelmen kívül hagyta a korábbi felállást, a jelek szerint Debrecen is beállt a sorba.

Szétesett a debreceni ellenzék

„Az elmúlt napokban a Jobbik, a tegnapi napon pedig a Momentum rúgta fel önkényesen a debreceni ellenzék hosszú hónapok óta tartó együttműködési tárgyalásait, és állt fel végleg az asztaltól” – jelentette Varga Zoltán, a debreceni DK önkormányzati képviselője pénteki posztjában. A politikus pártütőnek nevezte a Jobbikot és Momentumot a történtek miatt, és úgy látja, a két párt napokon belül bejelentheti együttműködési szándékát, ami szerinte „pokoli nehéz helyzetbe sodorja az együttműködésen dolgozó pártok és a változást akaró ellenzéki szavazók egyre népesebb táborát”. DK-s képviselő nem finomkodott, egyenesen

azzal vádolta meg a Momentumot és a Jobbikot, hogy szétverték az ellenzéki együttműködést.

Egyúttal felelevenítette a berettyóújfalui történéseket, ahol ugyanez a folyamat játszódott le. „A városban ugyanez a két párt, ugyanezekkel a tárgyalókkal teremtett olyan helyzetet, ahol a DK-t sikerült kiszorítani az együttműködésből” – írta.

A debreceni média érdeklődését is felkeltette az ellenzéki csörte. A Debreciner megkérdezte Varga állításairól az említett pártokat, akik megerősítették, hogy

valóban nem vesznek már részt a továbbiakban a debreceni összellenzéki tárgyalásokban.

A Momentum debreceni elnökségi tagja válaszában arról írt, hogy fontosnak tartja a választásra készülő szervezetek közötti kölcsönös tiszteletet, szerinte erre épültek a korábbi egyeztetések is. Egyúttal a DK-nak címezve hozzátette, hogy „a legutóbbi választási eredmények kapcsán a belpolitikai erőviszonyokban bekövetkező változások sem jogosítják fel egyik szereplőt sem, hogy csak saját hasznát maximalizálja”.

A Jobbik álláspontja szerint az ellenzéki egyeztetések azért futottak zátonyra, mert azok során a DK tudatosan a kiszorításukra játszott, és olyan feltételeket próbált szabni, amelyek számukra elfogadhatatlanok voltak.

Az LMP is jelezte, hogy ők is felállnak a közös debreceni tárgyalóasztaltól. A távozást a Jobbik és a Momentum kiszállásával indokolták, valamint azzal, hogy az EP-választás óta megváltozott az egyeztetések légköre.

DK-s politikus a Momentumnak: Aljas út, amin jártok

Varga azonban nem állt le, és vasárnap reggel egy újabb, támadó hangvételű nyílt levéllel áll elő. Ebben személye ellen intézett karaktergyilkossággal vádolta meg korábbi szövetségeseit. „Mióta önkényesen felrúgtátok a debreceni ellenzéki egyeztetést, és mindezt nyilvánosságra mertem hozni, azóta érvek, tisztelet, emberi hangnem helyett elkezdődött valami pitiánerség, a személyem elleni harc” – fogalmazott. A DK-s politikus kifogásolta, hogy korábbi, alusisakos akcióját próbálja meg ellene felhasználni a Momentum és a Jobbik. Mint ismert, Varga azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy alusisakban ragasztgatta át a kormány tájékoztató plakátjait. Miután tippeket adott ellenzéki társainak, hogyan lehetne őt lejáratni, minden eddiginél durvábban fakadt ki.

– fogalmazott a DK-s debreceni képviselő, hozzátéve, hogy ebben nem akar partner lenni, mert eddig is őszintén politizált, és ezután is így fog tenni.