Csúnyán lebukott a soproni ellenzéki jelölt: kamupárttal bizniszelt

Sopron történelmi belváros felülnézet
Sopron történelmi belvárosa felülnézetből
Vágólapra másolva!
Megfordult a Fidesz környékén, aztán egy kamupárttal próbált szerencsét, végül az MSZP-SZDSZ volt polgármesterét segítette az ellenzék magát függetlennek mondó soproni polgármesterjelöltje. Ha komolyan vesszük saját korábbi programját, el sem indulhatna a választáson - írta a Mandiner.hu.
Vágólapra másolva!

Bár Varga Norbert, a soproni ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje augusztus 15-i sajtótájékoztatóján független, civil jelöltként mutatta be magát, a Mandiner információi szerint Varga először a Fidesz és a polgári körök környékén fordult meg, később egy kamupárt alapításába is belevágott, 2014-ben pedig az ellenzéki polgármesterjelölt, a korábban az MSZP-SZDSZ színeiben induló Walter Dezső kampányát támogatta.

A politológus végzettségű Varga először, még jóval 2010 előtt, a Fideszt környékezte meg, de komolyabb pozícióhoz sosem jutott.

Varga 2013-ban már egy saját párt létrehozásával vetette észre magát,

kezdeményezéséről a Kisalföld is beszámolt. A Nemzedékek Műhelye Pártot megalapító Varga akkor arról beszélt, hogy „ha elképzeléseik pozitív visszhangra találnak és igény lesz a munkájukra, a választásokon is indul a Nemzedékek Műhelye Párt". A párt nevében nyilatkozó Varga a pártpolitika ellen szólalt fel: egy sokszereplős demokratikus világ megteremtése a céljuk, szükségesnek tartják a pártpolitika befolyásának visszaszorítását – jelentette ki 2013-ban.

Sopronban egy kamupárti politikust állított ringbe az ellenzék Forrás: Shutterstock / Készítette: PeterVrabel

A mostanában a „budapesti pártközpontok" ellen beszélő Varga korábbi pártja a fővárosban lett bejegyezve. A párt elnöke egy 2014-es elszámolás szerint maga Varga Norbert volt.

A pártnak egyébként 2013-ban 22 ezer forint tagdíjbevétele volt, ez volt minden forrásuk. A budapesti bejegyzésű párt 2014. január 22-én Hegykőn feloszlatta magát.

A feloszlatásról szóló nyilatkozatot Berki Imre párttitkár jegyezte.

Az ügyészség a párt hivatalos megszüntetését 2018-ban kezdeményezte, mivel két egymást követő országgyűlési választáson sem tudtak elindulni. Vargáék pártját az ügyészség listája nyomán számos országos médium csak „kamupártként" emlegette. A pártot a Hivatalos Értesítő szerint 2019. február 14-én szüntette meg a bíróság.

Saját maga ellen beszél Varga

A polgári köröket, valamint a Nemzedékek Műhelye Pártot is megjáró

Varga 2014-ben már a soproni ellenzék jelöltjét, a korábban az MSZP-SZDSZ támogatásával polgármesterként tevékenykedő Walter Dezső kampányát segítette.

Érdekesség, hogy egykori pártjának programja alapján maga Varga sem indulhatna a soproni önkormányzati választáson. Vargáék korábbi programja szerint ugyanis egyrészt a pártokat ki kellene tenni az önkormányzatokból, másrészt a polgármester-jelöltséget legalább egyéves állandó helyben lakáshoz kellene kötni, ez utóbbi feltételt a Hegykőn élő Varga nem teljesíti.