Szijjártó Péter: Ismét le akarják nyomni az európai országok torkán a kötelező kvótát

SZIJJÁRTÓ Péter
Debrecen, 2019. szeptember 18. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a csomagolás- és italtöltő technikával foglalkozó német Krones gépgyártó vállalat új gyárának átadásán Debrecen déli ipari övezetében 2019. szeptember 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsor vendége volt. Itt beszélt arról, hogy Brüsszel újra be akarja vezetni a kötelező kvótát. Szombati beszédében Orbán Viktor ezzel kapcsolatban azt mondta Olaszországban, hogy Magyarország ott segít, ahol tud, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék. A miniszterelnök azt is mondta, hogy abban viszont nem tud segíteni Magyarország, hogy bárhonnan a területére migránsokat hozzanak be. Orbán Viktor azt mondta a kvótával kapcsolatban, hogy a baloldali politikusok be akarják hozni a migránsokat, hogy újra napirenden van az elosztási kvóta kérdése.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy

Európában ismét egy olyan időszak következik, amikor növelni akarják a nyomást a bevándorlásellenes kormányokon, és újra megpróbálják az európai országok torkán lenyomni a kötelező kvótát.

A tárcavezető rámutatott, semmilyen jogi alapja nincs annak, hogy Magyarországra vagy bármely más uniós tagországra megpróbáljanak rákényszeríteni egy újfajta betelepítési kvótát. Ugyanakkor szerinte ez a kvóta híveit korábban sem akadályozta abban, hogy komoly politikai nyomást helyezzenek a kötelező betelepítési rendszert elutasító országokra.

Szombati beszédében Orbán Viktor ezzel kapcsolatban azt mondta Olaszországban, hogy

Magyarország ott segít, ahol tud. A miniszterelnök azt is mondta, hogy abban viszont nem tud segíteni Magyarország, hogy bárhonnan a területére migránsokat hozzanak be.

Orbán Viktor Rómában azt is mondta, hogy

a baloldali politikusok be akarják hozni a migránsokat, hogy újra napirenden van az elosztási kvóta kérdése.

Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi,

Aggasztó a helyzet

Szijjártó Péter rendkívül aggasztó és veszélyes lépésnek nevezte, hogy az új olasz kormány megnyitotta a dél-olasz kikötőket az illegális bevándorlókat szállító hajók előtt.

- jelezte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szijjártó Péter azt mondta, hogy

a kikötők megnyitása ellentétes Európa biztonsági érdekeivel,

és kizárólag az embercsempészeknek jó, hiszen emberek tíz-, százezreit veszi rá arra, hogy újra dollárezreket fizessenek embercsempészeknek. Van éppen elég illegális bevándorló Európában, nem szabadna többet beengedni - jelentette ki Szijjártó Péter.

A miniszter azt is mondta, hogy

Görögországban ismét a 2015-ben kialakult állapotok tapasztalhatók,

ahova az elmúlt két hónapban mintegy hétezer illegális bevándorló érkezett,

Törökország az idén már több mint 270 ezer illegális bevándorlót tartóztatott fel, a Nyugat-Balkánon pedig több ezer illegális bevándorló torlódott fel, akik gyakorlatilag tönkreteszik a helyiek életét.

- fejtette ki.

Megjegyezte továbbá, a dél-olasz kikötők megnyitását gyakorlatilag újra meghívásként értelmezhetik azok, akik az Európa irányába indulást mérlegelik.

Szijjártó Péter kiemelte,

Magyarország továbbra sem hajlandó elfogadni semmiféle kötelező betelepítési kvótát, és továbbra is a határok védelmét tartja első számú feladatának,

miközben ragaszkodik azon jogához, hogy

A külügyi tárca vezetője elmondta, a magyar kormánynak vissza kell majd vernie minden egyes ezzel ellentétes kísérletet. Ez nagy küzdelem lesz a következő hetekben, hónapokban, sőt lehet, években - tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte, a visegrádi országok továbbra is egyhangúlag támogatják egymást ebben a kérdésben.

Migránsok Görögországban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Alexia Angelopoulou

Kitért arra is, hogy korábban a Matteo Salvinivel felálló olasz kormány és Magyarország bebizonyította, hogy az illegális bevándorlási folyamatok megállíthatók.
Magyarország esetében ez politikai bosszút vont maga után, amelynek számos jele volt a Sargentini-

jelentéstől kezdve más nyomásgyakorlásig, míg Olaszországban Salvini politikájának felrúgásával ahhoz a hazug brüsszeli narratívához tértek vissza, amely szerint a migrációs folyamatok megállíthatatlanok - fejtette ki a miniszter.

Kiemelte, a jelenlegi olasz kormány a magyar kabinettel homlokegyenest ellenkező álláspontot képvisel a legfontosabb kérdésekben, mivel bevándorláspárti baloldali kormány.

- szögezte le.

Szijjártó Péter kijelentette, a magyar kormány ahogy eddig, úgy a jövőben is mindent megtesz, hogy Magyarországot megvédje az illegális bevándorlástól, és Magyarországot megőrizze magyar országnak.