Vágólapra másolva!
Az NB I-es női kosárlabda-bajnokság 5. fordulójának rangadóján az Uni Győr MÉLY-ÚT két negyeden keresztül remekül játszott és vezetett a bajnoki címvédő Sopron Basket ellen, azonban a harmadik negyedben Gáspár Dávid csapata egy 14-0-s sorozattal megfordította a találkozót, és győztesen távozott Győrből.

A győriek az első négy mérkőzésükből hármat megnyertek, köztük a DVTK elleni rangadót. A soproniaknak – akik százszázalékos teljesítménnyel nyerték az előző szezont és az ideiben is négyből néggyel állnak - még nem volt éles meccsük a bajnokságban, azonban csütörtökön bravúrgyőzelmet arattak Montpellier-ben, az Euroligában, így Gáspár Dávid tanítványai kellő önbizalomtól duzzadva várhattak az idény első rangadóját.

Gáspár Dávid Forrás: Pados Noel

Jól kezdte a meccset a soproni csapat, amelyben Tina Jovanovic azonnal berámolt négy pontot, győri részről viszont Zofia Hruscakova volt elemében, aki egy gyönyörű hárompontossal jelezte, hogy itt bizony rangadó van.

A hazaiak játékosa öt perc után már hét pontnál járt, ezzel főszerepet vállalt abban, hogy a két csapat fej-fej mellett haladt.

A vendégek rendre ziccerig játszották ki a támadásaikat, a hazaiak azonban gyakran vállalkoztak távoli dobásokra. A hetedik percben a BEAC-tól érkező Dúl Panka dobott egy hármast, amivel néhány pillanatra átvette a vezetést a Győr. A folytatásban a soproniak is elkezdtek távolról lövöldözni, de nem találták az irányzékot. A győrieknek viszont minden bement. Az első negyed végén, a dudaszó pillanatában, Czank Tímea egy méterre a hárompontos vonalon túlról talált be, így a hazaiak hétpontos előnnyel várhatták a folytatást (25-18).

A Sopron gyengén kezdte a mérkőzést Forrás: Tóth Zsombor Tóth/Sopron Basket/Facebook

A második negyedben mindkét csapat rengeteget hibázott, öt perc alatt csak öt pont született. Abból a soproniak dobtak kettőt, míg a győriektől a 19 éves Dúl Panka villant egy újabb hármassal. Ez mintha ébresztőt fújt volna a vendégeknek, akik magasabb fokozatra kapcsoltak, de a hárompontos kísérletek továbbra sem sikerültek. A második negyed utolsó pillanatában Hruscakova – aki ekkor már 18 pontnál járt – egy gyönyörű hármassal kilencpontosra növelte a győri előnyt.

Zofia Hruscakova volt a győri csapat legjobbja Forrás: Women's Basketball Club Győr/Facebook

A harmadik negyed a soproni Briann January hárompontosával kezdődött, majd Jovanovic jött egy csont nélküli középtávolival, így a vendégek máris felzárkóztak négy pontra. A Sopron Basket hat perc után 9-0-val (39-39) állt, a Győr pillanatok alatt leadta a tetemes előnyét, így Milos Pavlovic edzőnek muszáj volt időt kérnie, hogy helyrerázza széteső csapatát.

A rövid szünet után is a Sopron maradt lendületben, amely további öt pontban, és egy 14-0-s sorozatban merült ki. A győriek a támadásaikat folyamatosan eltotojázták, nem egyszer lejárt a támadóidejük úgy, hogy tiszta dobóhelyzetbe kerültek volna.

A győriek első két pontját a magyar válogatott Varga Zsófia szerezte két büntetőből, a harmadik negyed nyolcadik percében.

A Sopron Basket a 17 pontos January vezérletével fantasztikus harmadik negyedet produkált, így az utolsó felvonásra már kétpontos előnnyel vághatott neki (44-46).

Forrás: Tóth Zsombor/Sopron Basket/Facebook

Az utolsó negyed Határ Bernadett könnyű ziccerével indult, majd egy eladott labda után Jelena Brooks növelte a Sopron előnyét. A győri ellentámadás egy újabb eladott labdával végződött, aminek köszönhetően a soproniak már hét ponttal vezettek a találkozón.

A győriek a negyedik negyedben négy perc után tudtak először kosarat dobni, így pedig nem sok esélyük volt a bajnokcsapattal szemben.

Öt perccel a vége előtt azonban a spanyol Sandra Ygueravide hármasával öt pontra felzárkózott a Győr.

Sokáig azonban nem reménykedhettek a győriek, ugyanis a sorozatos eladott labdákat megbüntették a soproniak, akik végül 59-53-ra győztek, és továbbra is százszázalékosak a magyar bajnokságban.

Női kosárlabda NB I, 5. forduló
Uni Győr MÉLY-ÚT-Sopron Basket 53-59 (25-18, 14-12, 6-16, 9-13)