Vágólapra másolva!
A Lattes Montpellier kosárcsapata arról tájékoztatta szurkolóit, hogy nem utazik el a szerdára kiírt UMMC Jekatyerinburg elleni Euroliga negyeddöntő mérkőzésre, illetve a Salamanca úgy döntött, hogy nem kel útra Kurszkba az Európa Kupa negyeddöntő párharc első felvonására.

A döntés hátterében az áll, hogy a Moszkvai Városi Duma emelte a fertőzés által sújtott országokból – köztük például Franciaországból vagy Spanyolországból – beutazni kívánó állampolgárok ellenőrzésének és megfigyelésének szintjét, illetve elkülönítő és korlátozó intézkedéseket hozott. Ennek értelmében az innen érkező utazókra a belépés előtt 14 nap karatén várhat. Ezt sem a Lattes Montpellier, sem a Salamanca nem kívánja megkockáztatni. Mivel mindkét csapat Moszkván keresztül érkezett volna a nemzetközi kupameccse színhelyére – számolt be wbasket.hu.

Franck Manna a francia klub honlapján hangsúlyozza, hogy tiszteletben tartják az orosz hatóságok határozatát és mindenben követik a francia moszkvai nagykövetség ajánlásait.

„Ez a mérkőzés lemondását jelenti a sportbeli ambícióink ellenére" – írta a közleményben, mely kiemeli, hogy a döntés minden következményét a Lattes Montpellier tudomásul veszi. Ezen a téren kérik támogatóik, partnereik, szimpatizánsaik megértését. A klubnak ugyanakkor kötelessége a sportolói, alkalmazottjai biztonságát szem előtt tartani.

A spanyolok sem utaznak.

„A kormány ajánlásainak figyelembe vételével és a Spanyol Kosárlabda Szövetséggel folytatott egyeztetések után úgy döntött a klub, hogy nem utazik Oroszországba a Dinamo Kurszk elleni Európa Kupa meccsre. A klub úgy határozott, hogy a sportszakmai tényezők helyett a játékosok és a stáb biztonságát részesíti előnyben – olvasható a Salamanca közleményében.

A soproni kosarasokat megbüntették, most meg összeomolhat az Euroliga Forrás: FIBA

A Sopron Basket női kosárcsapatát azért büntette meg a FIBA, mert a magyar együttes úgy döntött, hogy nem utazik el a Schio elleni Euroliga-mérkőzésére. A győzelemért járó két pontot 20-0-ás eredménnyel az olasz csapatnak adták, és a magyar együttes a kiállásért járó egy pontot sem kapta meg, ezzel pedig befejeződött számára a szereplés a nemzetközi porondon. A Sopronnak győzelem esetén lett volna még esélye a rájátszásra.

Érdekes lesz tehát, hogy a FIBA döntéshozói miként értékelik a kialakult helyzetet és milyen döntés születik az Euroliga, illetve az Európa Kupa lehetséges folytatásával kapcsolatban.