A NOB kizárta a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséget a tokiói olimpiáról

Horizontal
International Olympic Committee (IOC) president Thomas Bach arrives to a press conference following an IOC executive committee on boxing ahead of the 2020 Olympic Games at the sports governing body's headquarters on May 22, 2019 in Lausanne. - International Olympic Committee executives recommended on May 22, 2019 that boxing's governing body be stripped of its right to organise the event at Tokyo 2020, but said the sport should still feature at the Games. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megvonta a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségtől (AIBA) azt a jogot, hogy megszervezze a 2020-as, tokiói olimpia boksztornáját.

A lausanne-i kongresszuson küldöttek egyhangúlag szavazták meg az igazgatótanács által májusban elfogadott indítványt. Ennek értelmében nemcsak a sportág ötkarikás versenyeit, hanem a kvalifikációs sorozatot is a NOB bonyolítja le, és a szervezet már közölte is ennek részleteit. Az olimpiai testület munkacsoportot hozott létre, ennek a feladata a kvalifikációs tornák és az olimpiai verseny megszervezése.

A NOB elnöke, Thomas Bach a lausanni kongresszus utáni sajtótájékoztatóra Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az elfogadott kvalifikációs rendszer alapján 2020 januárja és áprilisa között négy regionális - afrikai (Dakar), európai (London), ázsiai és óceániai (Kína), illetve amerikai (Buenos Aires) - tornát rendeznek, melyekről súlycsoportonként négy férfi és két női ökölvívó jut kvótához, majd májusban lesz egy utolsó, úgynevezett világkvalifikációs verseny Tokióban, melyen feltöltik a mezőnyt.