Vágólapra másolva!
Kárász Anna és Kozák Danuta kettősét kizárták a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Ez azt jelenti, hogy az egység nem védheti meg a címét K2 500 méteren, viszont érdemes tisztázni, hogy az olimpiai szereplés nem került veszélybe.

A női kajakosok összesen hat kvótát szerezhetnek a 2020-as olimpiára, méghozzá négy számban: K1 200 m, K1 500 m, K2 500 m, K4 500 m, ezek szerepelnek majd a programban. Ez azt jelenti, hogy a versenyzők nem maguknak váltják meg az tokiói jegyeket, hanem ülésszámot lehet szerezni. Pontosan ezért nem ült be a négyesbe Kozák és Kárász, ugyanis egy ember csak egy kvótát tud bezsebelni.

Azzal, hogy Kozák Danuta és Kárász Anna biztosan nem végez majd K2 500-on kvótát jelentő helyen, a K4-es egységnek, K1 500-on a címvédő Kozáknak, valamint K1 200-on Lucz Dórának kell olimpiát érő pozícióban, azaz az első ötben végeznie Szegeden, és ugyanúgy összejön a hat ülés.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint hiába lesz Lucz Dórán hatalmas teher, meg fogja tudni csinálni.

Ha mégsem, akkor sincs semmi probléma, ugyanis jövőre lesz még kettő pótkvalifikációs esemény, ott is ki lehet harcolni a kvótákat.