Stephen Fry is kampányol a prosztatarákszűrés mellett

prosztatarák Conceptual image for prostate cancer treatment prostate CANCER ILLUSTRATION treatment DESTRUCTION MEDICINE concept conceptual cell cancerous DISEASE male 3d MEDICINE AND HEALTH human reproductive medical malignant bladder
Így fogja körül a húgycsövet a prosztata, közvetlenül a húgyhólyag alatt
Vágólapra másolva!
A prosztatarák lett a leggyakrabban diagnosztizált daganatos betegség Nagy-Britanniában, először előzte meg a mellrákos esetek számát.
Vágólapra másolva!

A BBC hírportálja felidézte, hogy 2017-ben még nyolcezerrel kevesebb, mintegy 42 ezer volt a regisztrált prosztatarákos esetek száma. A brit közegészségügyi szolgálat (NHS) szerint a jelentős növekedést azért mérték, mert több férfi ment el szűrővizsgálatra. Ez részben olyan sztárok kiállásának köszönhető, mint Stephen Fry brit színész-műsorvezető és Bill Turnbull újságíró és rádiós műsorvezető, akik személyes példájukkal ösztönözték a férfiakat a szűrővizsgálaton való részvételre.

A hivatalos brit adatok alapján 2018-ban 316 680 daganatos beteget diagnosztizáltak, ami napi 868 új esetet jelentett. A diagnosztizált betegek közül 49 029 szenvedett prosztatarákban, 47 476 pedig mellrákos volt.

Korábban a mellrák számított a leggyakoribb rákos megbetegedésnek Nagy-Britanniában.

Így fogja körül a húgycsövet a prosztata, közvetlenül a húgyhólyag alatt Forrás: KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / Science Photo Library

A BBC korábbi műsorvezetője, Bill Turnbull 2018 márciusában hozta nyilvánosságra, hogy prosztatarákja van. Az újságíró mindenkit arra bátorított, hogy menjenek el szűrésre. Mint mondta: ha korábbi stádiumban fedezték volna fel a prosztatarákját, sokkal jobb állapotban lenne, hiszen a daganatos betegség közben már átterjedt a csontjaira is.

Stephen Fry 2018 februárjában beszélt a közönségnek arról, hogy prosztatarákműtéten esett át. Mint mondta: szerencsére még időben diagnosztizálták, úgyhogy gyógyulóban van.

Az NHS vezetője szerint Fry és Turnbull figyelmeztetése miatt nőtt meg a szűrővizsgálatra jelentkezők száma.

Peter Johnson, a Southhamptoni Egyetem onkológus professzora hangsúlyozta, hogy a szűréssel már korai stádiumban észlelhető a betegség, amikor a kezelések hatékonyabbak és a túlélési arány a legmagasabb.