Alkoholmérgezés és bunyó lett egy villányi buszos kirándulás vége

2018. október 5. 17:28 2018. okt. 5. 17:28

Buszos kirándulást szerveztek külföldi hallgatók Villányba, aminek az lett a vége, hogy visszafelé majdnem szétverték a buszt és egymást.

Minderről a Pécsi Járásbíróság adott hírt pénteken. A bíróság előző nap kihirdetett ítéletével M. H. német állampolgárságú vádlottat, csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt, mint társtettest 300 000 forint pénzbüntetésre ítélte és kötelezte 25 000 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A közlemény szerint két éve, 2016. október 7-én a PTE ÁOK az egyetemmel hallgatói jogviszonyban álló külföldi orvostanhallgatóknak villányi bortúrát szervezett, melynek során mintegy 50 diákot szállítottak autóbusszal Villánykövesdre, ahol a résztvevők jelentős mennyiségű bort fogyasztottak. Ezt követően szintén egy autóbusszal szállították őket vissza Pécsre.

A visszaút alatt, a nyomozás során azonosítatlanul maradt személyek, az autóbuszban hangoskodtak, ököllel ütötték a busz tetejét belülről, és néhány függönyt is leszakítottak, valamint eltulajdonítottak három darab üvegtörő kalapácsot is.

Az autóbusz, út közben megállt, mert az egyik hallgatóhoz mentőt kellett hívni alkoholmérgezése miatt. Őt barátai a buszról levitték és egy padra fektették. Az elsőrendű és másodrendű vádlott – német állampolgárságú– orvostanhallgatók a mérgezésben szenvedő társukon nevetni, gúnyolódni kezdtek. A harmadrendű – iráni állampolgár - vádlott először segített az alkoholtól szenvedő társának, majd számon kérte az elsőrendű és másodrendű vádlottak viselkedését. Ekkor közöttük szóváltás alakult ki.

Az elsőrendű vádlott a harmadrendű vádlottat próbálta megütni, eközben mást is megütött. Ezután a kialakult verekedésbe bekapcsolódtak az elsőrendű vádlott német barátai, majd a harmadrendű– vádlott barátja a negyedrendű vádlott– iráni állampolgár- is. A vádlottak és ismeretlenül maradt társaik között a dulakodás addig fajult, hogy a negyedrendű vádlott egy törött nyakú sörösüveggel kergetni kezdte az első és másodrendű vádlottakat és társaikat, majd a vádlottak ismét összeverekedtek, közben kiabáltak, egymást szidalmazták.

A vádlottak cselekménye kihívóan közösségellenes és erőszakos volt Pécs belvárosában. A harmadrendű vádlott nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett és szemüvege is eltört.

A bíróság csak az elsőrendű vádlottal szemben fejezte be a büntetőeljárást, tekintettel arra, hogy a társai ismeretlen helyen tartózkodnak, ezért vonatkozásukban a felkutatásukra tesz intézkedéseket.