Hát hogy néz már ki a Nevkó környéke?

2018. október 13. 11:44 2018. okt. 13. 11:44

Valóságos galambürülék-szőnyeg fedi a pécsi Nevkó kollégiumának közvetlen környékét, a helyzet évek óta változatlan. Elég lenne, ha csak ronda lenne, de a száraz végtermék pora hatvanféle betegséget terjeszthet, van közte, ami bénulást, kómát vagy halált okoz. Az emberre veszélytelen varjakat bezzeg úgy üldözi az önkormányzat, mintha Soros küldte volna őket károgni.

Az alábbi fotót a Facebookon találtuk:

A Nevkó kollégiumának környéke évek óta így néz ki, a helyzet gyakorlatilag változatlan. A kollégium temérdek galambnak ad otthont, az ürülékük belepi az épület környékét.

Ami nagy baj, a városi galambot nem véletlenül emlegetik szárnyas patkányként: rengeteg fertőzést terjeszt, ezeket élősködőik mellett ürülékük hátrahagyásával adják tovább, amelyet száradás következtében, poros állapotában szippanthatunk fel.

A galambpiszok több mint 60-féle betegséget, fertőzést terjeszt, fokozottan veszélyes a legyengült immunrendszerre és kisgyermekekre, az időskorúakra és állapotos nőkre.

Néhány közülük:

- Histoplasmosis, egyfajta gombás betegség, mely az elszáradt ürüléken elszaporodó gombáknak köszönhetően súlyos légzőszervi megbetegedéshez, esetenként halálhoz vezet.

- Dermaphytosis, a galambok által terjesztett gombás fertőzés, mely a száj környékén lévő bőrfelületet, a légzőszerveket,a beleket, a húgycsövet és a női nemi szervet támadja, és rendszerint viszketést, fájdalmat és nedvedzést okoz.

- Cryptococosis, melyet a galambok és a seregélyek emésztőrendszerében található gombák okoznak. A betegség gyakran légzőszervi megbetegedéssel kezdődik, majd átterjedhet az idegrendszerre is. Mivel a padlások, a templomok, az iskolák környéke, az irodaházak, a lerakatok, a malmok és egyéb ipari létesítmények a madarak kedvelt költőhelyei, így a megbetegedést okozó gombák ezen helyeken is megtalálhatók.

- Vírusos agyhártyagyulladás, az idegrendszer gyulladásos megbetegedése, melynek általános tünetei: álmosság, fejfájás és láz, eredményezhet bénulást vagy kómát is. A betegség az összes korcsoportot támadja, de különösen veszélyes a hatvan évnél idősebbek számára. A vírus terjesztéséért azok a szúnyogok felelősek, melyek a B vírussal fertőzött galambokkal, fecskékkel, pintyekkel érintkeztek.

- Szalmonella fertőzés, az ételmérgezés egy fajtája, mely fecskéktől, galamboktól és seregélyektől eredeztethető. A baktérium megtalálható a madárürülékben, mely elszáradva, por formájában bekerülhet a szellőzőrendszerbe, így az otthonokba, az éttermekbe illetve az élelmiszerfeldolgozó üzemekben megfertőzheti az élelmiszereket.

A madarak ezen kívül több mint 50 felé élősködővel érintkeznek rendszeresen, kétharmaduk veszélyes lehet az emberekre és a háziállatokra.

Ennek és annak ellenére, hogy egy elképesztően forgalmas oktatási intézmény közvetlen környezetét lepi egy a madármocsok, ahol ráadásul sok kisgyermekes család is megfordul, a városvezetés inkább a sötét és baljóslatú, ám az emberre teljesen veszélytelen varjak ellen folytat évek óta kereszteshadjáratot.