Ha két ember beszélget Orbán Viktorról a buszmegállóban, akkor azt már be kéne jelenteni?

2018. november 2. 12:57 2018. nov. 2. 12:57

Októbertől több ponton is változott, a TASZ szerint leginkább szigorodott a gyülekezési törvény, hogy mit lehet és mit nem lehet ebben az új világrendben, arról november első szerdáján tartanak egy beszélgetést a pécsi Reggeliben. A rendezvényre többek között Tóth Balázst, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjét is várják.

Ez év október elsejével hatályba lépett az új gyülekezési törvény, mely több ponton szigorodott az eddigi, sokszor toldozgatott-foltozgatott régihez képest. Nemrég a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) közleménye nyomán írtunk arról, hogy a szervezet szerint az új gyülekezési törvény számos ponton hibát küszöbölt ki (rendelkezik például arról, hogy az egy területre bejelentett több tüntetés esetén kié az elsőbbség), de ennek dacára szigorúbb lett annál.

Egy év börtönnel fenyegeti azt, aki egy gyűlést súlyosan megzavar akkor is, ha a zavarás a vélemény kinyilvánításának formája, emellett - és ez a TASZ szerint az új törvény legsúlyosabb hibája - rendkívül tágan és elnagyolt kategóriákban taglalja a tiltási és oszlatási okokat, ami a rendőri önkénynek nyújthat tág teret. A szervezet szerint ha megalapozottan feltehető, hogy a gyűlés a közlekedés rendjének közvetlen, szükségtelen és aránytalan sérelmével járna, akkor már fel is léphetnek a rendezvény ellen.

A gyülekezési törvény kapcsán nem csak a Társaság A Szabadságjogokért fogalmazott meg kritikát. A Magyar Narancs szerint az új gyülekezési törvény a legsötétebb időkre emlékeztet, továbbá a Magyar Helsinki Bizottság szerint is van vele gond.

Az új gyülekezési törvényről november 7-én a pécsi Király utcán található Reggeliben beszélgetnek este hattól nyolcig.

"Ha két ember beszélget Orbán Viktorról a buszmegállóban, akkor azt már be kéne jelenteni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel azóta, hogy október elsején hatályba lépett a gyülekezési törvény módosítása. A meghívott vendégek segítségével körüljárjuk, hogy akkor most mi is a helyzet az egyik alapvető emberi joggal, a békés célú gyülekezéssel, 2018-ban Magyarországon. Mit gondol erről egy a témával foglalkozó jogász és mit gondolnak a helyi aktivisták, szervezők?"

- olvasható a Facebookon a "Gyülekezni nem kell félnetek jó lesz" névre keresztelt rendezvényről. A beszélgetésen ott lesz az A Város Mindenkié Pécs képviseletében Aradi Fanni, Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza, valamint Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvédje. A beszélgetést Peták Péter (Emberség Erejével Alapítvány) moderálja.