Idén sem világítanak Pécsett az eltűnt gyermekekért

2019. május 23. 09:03 2019. máj. 23. 09:03

Május 26-án tartják az Ezer lámpás éjszakáját az eltűnt gyermekekért, mikor is jótékonysági koncertekkel, családi és gyermekprogramokkal, valamint több ezer világító lufival hívják fel a figyelmet azokra a fiatalokra, akiket nem találnak. Budapesten és öt vidéki városban lesznek rendezvények, Pécs idén sem részese a programsorozatnak.

Az Ezer Lámpás Éjszakája a honlapja szerint 2011 óta foglalkozik az eltűnt gyerekek felkutatásával és a prevenciós programok megvalósításával, 2017 óta alapítványi formában. A program a nemzetközileg is bejegyzett Eltűnt Gyermekek Világnapjához (május 25.) kapcsolódik. 2004-ben tartották meg először az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt hatéves Etan Patzra és társaira emlékezve.

"A kilenc év alatt azt láttuk, hogy az eltűnések száma évről évre aggasztóan emelkedik. A 2018-as adatok azonban reményre adnak okot, mert az eltűnések száma az előző évekhez képest csökkenő tendenciát mutat. Bízunk benne, hogy az évek óta nagy sikerrel zajló Ezer Lámpás Éjszakája országos programsorozat, illetve a tavaly elindított iskolai „Vigyázz rám” tájékoztató programunk és a tejesdoboz-akció is hozzájárult a pozitív változáshoz"

- írják.

Idén május 26-án, az EP-választás napján tartják Budapesten és öt vidéki városban - Dunaújvárosban, Egerben, Miskolcon, Vácon és Siófokon - a programokat. Ackermann József, az Ezer Lámpás Alapítvány alapítója az M1-en szerdán arról beszélt, az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint 2017-ben 19 ezer, míg tavaly több mint 18 ezer volt a bejelentett eltűnések száma.

A gyermekek 85 százaléka az eltűnést követő napokban előkerül, 10-15 százalékuk hosszabb ideig sem jelentkezik, 1-2 százalékuk pedig 5 év után sem kerül elő. A gyerek eltűnések legfontosabb okaiként a családon belüli erőszakot - főképp a lelki bántalmazást - és a jobb életre vágyást említette. A rendezvények végén országszerte összesen 20 000 világító lufit emelnek egyszerre a magasba az eltűnt gyerekekért, mutatván, hogy hazavárják őket.

Pécsett idén sem emelkednek a világító lufik

Az Ezer Lámpás Éjszakája rendezvénynek Pécs 2012-ben és 2013-ban még eleme volt. A Kossuth-téren kora délutántól családi és gyermekprogramok és fogadták a sétálókat. A baranyai megyeszékhely idén azonban nem szerepel a helyszínek között. 2014-ben azonban már a baranyai megyeszékhely kimaradt az országos sorozatból.

Akkor az Ezer Lámpás Éjszakája lapunkkal azt közölte, Pécs a város nehéz anyagi helyzete miatt nem tudott beszállni a költségekbe. Pécs azóta sem volt a rendezvénysorozat részese, és ez az idei helyszínek ismeretében most sem változik. Itt, az Ezer lámpás éjszakája Facebook-oldalán az "Események" menüpontnál kereshetőek vissza a helyszínek.

Forrás: pecsistop.hu/MTI