Aki szembejött, összeverte, kirabolta a pécsi banda, fegyházbüntetést kaptak

2018. október 19. péntek 15:39

Aki szembejött, összeverte, kirabolta a pécsi banda, fegyházbüntetést kaptak

A Pécsi Törvényszék pénteken lényegében helybenhagyta a Pécsi Járásbíróság ítéletét, lopás, rablás és többek között testi sértés miatt egy férfit 7 év 2 hónap szabadságvesztésre, egy másikat 7 év szabadságvesztésre, míg társukat nyolc év szabadságvesztésre ítélte. 

 

A szabadságvesztést mindhárom vádlott esetében fegyházban kell végrehajtani.

A másodrendű és harmadrendű vádlott fiatal férfiak egymás ismerősei, míg az elsőrendű vádlott férfi az alkalmi ismerősük volt.

2017. március 8-án a másod- és a harmadrendű vádlottak több szórakozóhelyen együtt italoztak Pécs belvárosában, ezért ittas állapotba kerültek. A belvárosban sétálva találkoztak az addig számukra ismeretlen elsőrendű vádlottal és ismeretlenül maradt társaival, akikkel beszélgetni kezdtek, majd együtt egy térre mentek. Az elsőrendű vádlott társai ekkor távoztak a társaságból. Az első, másod- és harmadrendű vádlottak ezután együtt folytatták az italozást, eközben közösen elhatározták, hogy az arra járó személyektől cigarettát kérnek és amennyiben tudnak, tőlük akár erőszak alkalmazásával is értékeket tulajdonítanak el.

2017. március 9-én a hajnali órákban, a vádlottak a társaságuk felé haladó, szintén ittas sértett férfivel kezdeményeztek beszélgetést, melynek során először cigarettát kértek, majd követelőzően léptek fel. Először az elsőrendű vádlott rángatta meg a sértett ruházatát, mert nem hitte el, hogy a sértettnek elfogyott a cigarettája. Ezt követően a harmadrendű vádlott keveredett szóváltásba a sértettel, akit egy alkalommal, ököllel arcul is ütött. Az ittassága miatt védekezni nem tudó sértett állapotát kihasználva a harmadrendű vádlott egy alkalommal arcon is fejelte őt. A sértett kérdőre vonta a vádlottakat a bántalmazása miatt, ezért a másodrendű vádlott őt a járda melletti virágágyásba lökte. Eközben az első és harmadrendű vádlottak átkutatták a sértett ruházatát és abból a sértett dohányát, pénztárcáját, kulcsait, mobiltelefonját és dobozos cigarettáját tulajdonították el, és egymás között elosztották.

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló, elmozdulással járó orrcsonttörést szenvedett.

Röviddel ezek után a vádlottak észrevettek egy az út túloldalán gyalogosan közlekedő ismeretlen személyt. Azért, hogy értékeit megszerezzék a harmadrendű vádlott átkiabált az ismeretlen személynek és felé indult. Ezt észlelve a másodrendű és az elsőrendű vádlottak is az ismeretlen felé indultak. Miután a másodrendű vádlott a sértetthez ért, őt szemből, egy alkalommal, talppal megrúgta, ami miatt a sértett futni kezdett. A vádlottak utána futottak, de mivel nem érték utol, egy idő után felhagytak az üldözésével, visszamentek a térre és további bűncselekmények elkövetését tervezték.

A harmadrendű vádlott kezdeményezésére, a téren, az egyik fához lezárt, ismeretlen személy tulajdonában lévő kerékpárt megpróbálták eltulajdonítani úgy, hogy valamennyien a kerékpárt rángatták, a számzáras zárat megpróbálták elszakítani, de nem sikerült.

Ezt követően a vádlottak észlelték a helyi járatú buszmegállóban, ittassága miatt előre hajolva, a padon ülő sértett férfit, akihez először az elsőrendű vádlott ért oda és hátba ütötte a sértettet. Ez után röviddel a harmadrendű vádlott ért oda, aki nekifutásból, nagy erővel, a jobb lábával halántékon rúgta a férfit, aki azonnal arccal a földre került és eszméletét vesztette. Ekkor a vádlottak mind a sértetthez léptek, hátára fordították, kabátját átkutatták és eltulajdonították a kulcsait, a mobiltelefonját. Miután egyéb értéket nem találtak, a vádlottak az eszméletlenül fekvő sértettet hátrahagyva eltávoztak a helyszínről.

A sértett mintegy 10 percen keresztül feküdt eszméletlenül a földön, és a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek. Csak a véletlennek volt köszönhető, hogy a harmadrendű vádlott nagy erejű rúgásától nem keletkezett súlyosabb sérülése.

Lakossági bejelentést követően a vádlottakat a helyszínre érkező rendőrök a buszmegállótól néhány méterre igazoltatták.

Az ítélet jogerős.

 

Forrás: Pécsi Törvényszék - Fotó: Pixabay