Alighanem világrekrod: hatvan éve áll Tillai Aurél a Pécsi Kamarakórus élén

2018. november 04. vasárnap 12:52

Alighanem világrekrod: hatvan éve áll Tillai Aurél a Pécsi Kamarakórus élén

A 60 éve, 1958 október 22-én alakult Pécsi Kamarakórus - mely 1963-1993 között a Pécsi Nevelők Háza Kamarakórusa nevet viselte - katartikus szépségű jubileumi egyházzenei koncertet adott 2018 október 27-én a Lyceum templomban alapító karnagya, Tillai Aurél (képünkön) Kossuth- és Liszt-díjas, Érdemes művész vezényletével. A katartikus élményt nyújtó koncertről olvasónk, Kovács Attila készített beszámolót.

 

Az alapítók közül jelen volt még a koncerten az egykori karnagytárs, Dobos László, aki 20 éven át volt az együttes másik vezetője és Szauer Dezső Örökös kórustitkár is, de Tillai Aurél, Pécs Díszpolgára s kórusával együtt Magyar Örökség-díjjal kitüntetett vezetője alighanem világrekorder, de hazai biztosan, azzal, hogy 6 évtizede áll kórusa élén.

A koncerten, mint szinte mindig, nemcsak a jól ismert darabjaikat adták elő mintegy 700 műből álló repertoárjukból, hanem újdonságokat is.

A bevezető barokk blokkban Monteverdi képviselte az első CD-jük óta jelenlévő 16. századi vonalat, s egy újonnan, idén megtanult Schütz mű után Bach h-moll miséjének és Magnificatjának részletei szólaltak meg előadásukban, az általuk életre hívott „Pécsi kórusiskolát" jellemző hangzásszépséggel és finomsággal, Tóka Ágoston orgonaművész, Gácsik Veronika csellista és két egyetemista fuvolás közreműködésével.

Ezután dr. Hoppál Péter Pécs és térsége országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke, s a kórusnak 7 évig tagja, köszöntötte a jubiláló együttest, megemlékezve azokról a nemzetközi versenysikerekről, mellyel a magyar kultúra arany lapjaira írta be magát a Pécsi Kamarakórus.

Ezután az est szólista vendége, a Junior prima díjas Tóka Ágoston adta elő Bach g-moll fantáziáját nagyszerűen majd Mendelssohn 42 zsoltárának részlet után két angol ritkaság hangzott fel egészen kiváló ihletett előadásban, Elgar Lux aeterna és Ave verum corpus című alkotása, melyből az előbbi az Enigma-variációk Nimród című himnikus zenekari tételéből készült 8 szólamú kórusátirat.

A blokkot a kortárs angol komponista John Rutter népszerű posztromantikus műve zárta.

Karg-Elert két korálimprovizációja után ősbemutatóként hangzott fel Tillai Aurél 2. miséjének Sanctus-Benedictus tétele, a kiváló karnagy-zeneszerzőt jellemző letisztult stílusban, majd Orbán György Mundi renovatio című kortárs művének remek előadása után Kodály Zoltán 114. genfi zsoltárának, a régi kórustagokkal kiegészült, nemes pátoszú előadása zárta a katartikusan szép koncertet.

EQM