Kétmilliárd forintból fejlesztik az ország levéltárait, jelentették be Pécsett

2018. július 10. kedd 10:05

Kétmilliárd forintból fejlesztik az ország levéltárait, jelentették be Pécsett

Mintegy kétmilliárd forinttal támogatta a kormány a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) közigazgatási eljárásokhoz szükséges fejlesztését - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára hétfőn Pécsett, a Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) idei vándorgyűlésének megnyitóján. 

 

Latorcai Csaba a projekt céljának nevezte az állampolgárok és a közigazgatási intézményrendszer számára nyújtott szolgáltatások egyszerűsítését, azok elektronikussá tételét és országos kiterjesztését.

Ismertetése szerint az MNL új fejlesztése olyan elektronikus szolgáltatáscsomagot alakít ki, amelynek segítségével a hivatali ügyek intézéséhez automatikusan biztosítja a kérelmezők vagy az ügyintéző szervek részére a szükséges igazoló iratanyagot.
A politikus a levéltári szakma jelentőségét érzékeltetve köszöntőjében úgy fogalmazott: "fontos (.), hogy megismertessük valamennyi honfitársunkkal históriánk és múltunk dicsőséges örökségét".

A levéltárak pótolhatatlan és felbecsülhetetlen értékű dokumentumai, anyagai időgépként repítenek vissza a történelemben - hangsúlyozta Latorcai Csaba, aki a jelenlegi kormányzati ciklus egyik kiemelt céljaként jelölte meg a szakma megbecsültségének további növelését.

Latorcai Csaba azt is kiemelte, hogy a levéltáros szakma tekintélyt szerzett magának és évről évre egyre több fiatal választja hivatásának.

Mint felidézte, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) immár hatodik alkalommal támogatja a vándorgyűlést, jelentősen hozzájárulva a magyar történeti emlékek ápolásához és megismertetéséhez. A politikus szerint a szakmai kongresszus összehozza Magyarország és Európa prominens bölcsészeit.

A Levéltár és nyilvánosság - Levéltár és kultúra címmel megrendezett eseményen Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára a levéltárak előtt a 21. században álló kihívások közül a szakmának a fiatalokkal való megismertetését emelte ki.

"Trendivé kellene tennünk a 16 éves srácok körében, hogy belessenek egy-egy levéltár munkájába, kutassák fel nagy- vagy dédapáik ifjúkori kalandjait, keressék meg saját gyökereiket és merítkezzenek belőlük" - fogalmazott a vándorgyűlés mintegy 250 résztvevője előtt. Ennek megvalósításához - mint megjegyezte - az intézményrendszer részéről csupán kreativitás, felelősség és bizalom kell.

Kenyeres István, az MLE elnöke beszédében az idei vándorgyűlés aktualitásának az Európai Unió új általános adatvédelmi rendeletének (angol rövidítéssel: GDPR) május végi bevezetését nevezte. Mint mondta, a szerdáig tartó tanácskozáson 6 szekcióban mintegy 40 előadást tartanak.

Hozzátette: jövőre a vándorgyűlést Gyulán rendezik meg, központi témája pedig a levéltárak és a turizmus kapcsolata lesz.

Az eseményen a MLE által odaítélt Dóka Klára szakmai díjat mások mellett Szemerey Tamásné, a Soproni Egyetem Központi Levéltárának nyugalmazott vezetője és Galambos Sándor, az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának főlevéltárosa vehette át.

A vándorgyűlés résztvevőit Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora, Fazekas Róbert, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke és Lengvári István, a PTE egyetemi levéltárának igazgatója is köszöntötte.

MTI