Már csaknem kétezren látogatták meg ingyenesen a Zsolnay-negyedet Baranyából

2018. december 11. kedd 16:03

Már csaknem kétezren látogatták meg ingyenesen a Zsolnay-negyedet Baranyából

2016 januárjában indította el a Zsolnay Programot Pécs városa, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Zsolnay Örökségkezelő NKft., amelynek keretében a Baranya megyei települések egy-egy csoportjának nyílt lehetősége díjmentesen megtekinteni a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed látnivalóit. 

 


A program népszerűsége bebizonyította: kivételes kulturális lehetőséghez jutottak ennek köszönhetően a kistelepülések lakói. Három év alatt 65 Baranya megyei településről 1931 fő vett részt a programban.

A résztvevők eltölthettek egy napot a kultúra jegyében, megismerték a Zsolnay Kulturális Negyed sokszínűségét, kiállításait, különböző múzeumpedagógiai-, természettudományos-, ismeretterjesztő programjait, valamint táncházait, interaktív és kreatív játszóházait. A résztvevők három tematikából választhattak: 22 családi, 26 felnőtt/nyugdíjas és 17 gyermek csoport fedezte fel a Negyedet.

- A Zsolnay Program a kultúrához való hozzáférés és a kulturális akadálymentesítés vállalásaként egy sikeresen lebonyolított mintaprojekt - mondta az utolsó gyermekcsoport köszöntésén dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos.

A baranyai települések mellett 18 határon túli gyermekcsoportot is fogadott a ZsÖK a program keretében, többek között Kishegyesről, Eszékről és Szabadkáról. A résztvevő kb. 800 gyermek számára kiemelt fontosságú volt a magyarságuk erősítése is, így sokan a pécsi március 15-ei ünnepségen is részt vettek a látogatásuk alkalmával.

- Sikerült elérni a célunkat: rengeteg olyan látogató érkezett a Zsolnay Programnak köszönhetően hozzánk, akinek más módon nem lett volna lehetősége ellátogatni a Zsolnay Negyedbe. Külön öröm volt látni a gyermekcsoportok lelkesedését, tőlük több rajzot is kaptunk hálájuk jeléül - számolt be Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

Forrás: ZSÖK