7 °C Budapest

Bitang bérpótlékkal támad az IKEA: tucatnyi embert keresnek, így számolnak

2019. március 20. 11:28

Sok nyitott pozíciót kínálnak a magyarországi üzletek, egyre élesebb a bérverseny, hiszen az áruházláncok folyamatosan keresik az eladókat, pénztárosokat, árufeltöltőket. Ám mivel gyakran több műszakos munkarendben kell dolgozni, szép summát lehet keresni a délutáni és az éjszakai pótlékokkal. Egy hirdetés kapcsán a bérpótlékoknak jártunk utána.

Rengeteg kiskereskedelmi áruházlánc álláshirdetésébe futhatunk bele nap mint nap, a Pénzcentrum is rendszeresen beszámol arról, hol mennyit lehet keresni.

Legutóbb az Ikea hirdetésére bukkantunk az egyik legnagobb álláskereső portálon, melyben pénztárost keresnek a budaörsi áruházukba 6-7 órás, délelőtti, délutáni és hétvégi munkarendben egyaránt. 

Az alapbér felett szombat és vasárnap (50%-os), valamint éjszakai (20%) és délutáni (30%-os) pótlékot fizetünk az elvégzett munkáért 

 - áll a hirdetés szövegében. Ezen felül természetesen, az Ikea hivatalos oldalán is szépszámmal találni hirdetéseket, amiket érdemes áttanulmányozni. Felmerült a kérdés, hogy vajon az éjszakai műszakpótlék miért kevesebb, mint a délutáni? Megkérdeztünk egy munkajogi tanácsadót és az áruházat is, mi a különbség a délutáni és az éjszakai munkavégzés díjazása között.

A bérpótlékok kapcsán sokszor lehet bizonytalansággal találkozni mind a munkáltatók jogalkalmazása, mind a munkavállalók által a kézhez vett bérükkel kapcsolatos kérdésekben. Ezt nem csak az érintettek munkajogi felkészültségének hiányára lehet visszavezetni, meg kell vallani, hogy a jogalkotó sem segít egyszerű és világos szabályokkal, jól érthető fogalmakkal 

- tudtuk meg Baksai Zoltán munkajogi szakokleveles tanácsadó, adatvédelmi tisztviselőtől.

A hatályos munka törvénykönyve sem a "délutáni pótlék", sem az "éjszakai pótlék" fogalmát nem használja, a használatos Műszakpótlék fogalma mögött meghúzódó tartalom pedig összetett.

A törvény szerint a 18:00 és a 06:00 közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén beszélhetünk műszakpótlékról (és a hozzá kapcsolódó harminc százalék bérpótlékról), de csak akkor, ha a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik.

Akkor tekinthető a változás rendszeresnek, ha egyszerre további két feltétel teljesül:

  • havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér (tehát például egy 21 munkanapos hónapban 7 munkanapon), valamint
  • a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.

Amennyiben bármelyik feltétel hiányzik (pl. nem változó a munkakezdés, mert a munkavállaló minden munkanapján egyformán 16:00-tól 24:00 óráig dolgozik), akkor részére nem jár műszakpótlék.

A törvény szerint 22:00 és a 06:00 közötti időtartamban lép be az a köznyelvben "éjszakai pótlék" néven ismert (a munka törvénykönyve 142. §-ában éjszakai munkavégzés esetére megnevezett) pótlék 15 százalékos mértékkel. Ehhez is kapcsolódik még egy plusz feltétel: a kifizetés jogosságához az egy órát meg kell haladnia az éjszakai munkavégzésnek, az ebbe az idősávba eső 59 percnyi munkavégzés még kevés a pótlékra jogosultsághoz. A példa szerinti rendszeresen 16:00-tól 24:00 óráig tartó munkavégzési esetben 22:00 és 24:00 óra között ez a feltétel teljesül, így erre a két órára jár a törvény szerinti 15 százalékos (illetve a konkrét álláshirdetésben említett magasabb, 20 százalékos) pótlék.

A műszakpótlékra jogosultak körét a munka törvénykönyve kizárja az "éjszakai pótlékra" jogosultak köréből, vagyis a két pótlék közül vagy az egyik jár, vagy a másik, a kettő együtt nem járhat törvény szerint, de a felek megállapodhatnak róla (ha a munkavállaló van olyan alkupozícióban, bár nem ez a jellemző).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fent említett konkrét esetben a munkáltató a munka törvénykönyve által előírtaknál kedvezőbb feltételekre hivatkozik, melyre a jogszabály lehetőséget ad. Ugyanakkor az álláshirdetésre jelentkezőnek érdemes tisztáznia azt, hogy e kedvezőbb feltételeket úgynevezett munkaviszonyra vonatkozó szabály (kollektív szerződés) biztosítja-e, vagy a munkaszerződése fogja-e tartalmazni, mert csak az utóbbi eset biztosítja azt, hogy ezek a kedvezőbb feltételek csak a munkavállalóval közös megegyezéssel változtathatóak meg - hívja fel a figyelmet a szakember. 

Egy biztos, a munkavállalónak főleg az első hónapokban, de később sem szabad sajnálnia az időt arra, hogy a bérfizetés után a kézhezvett bizonylatot ("Bérfizetési jegyzék", "Bérlap", "Bértájékoztatás" stb., hol hogyan nevezik) alaposan áttanulmányozza és ellenőrizze, hogy minden arra jogosító időszak után megkapta-e az előírt pótlékot. Kétség esetén nem szabad szégyellni, kérdezni kell!

A munkaviszonyban fizetendő bérpótlékok feltételeit és mértékét a munka törvény-könyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 139-145. §-ai tartalmazzák.

E törvényi szakaszok viszont több más paragrafusra utalnak közvetlenül vissza, ezért a pótlékra vonatkozó paragrafusokat csak a hivatkozottakkal együtt lehet értelmezni

Nincsenek klasszikus értelemben vett műszakok

"Mind a délutáni, mind az éjszakai pótlékot a Munka Törvénykönyve szabályozza. Az, hogy mikor jár az egyik, és mikor a másik, szintén a jogszabály határozza meg. Az IKEA pozitív irányban eltérhet ettől, amit az éjszakai pótlék esetében meg is teszünk, hiszen este 10 óra helyett este 8-tól fizetünk és nem 15, hanem 20 százalékot" - válaszolta Varga-Nagy Eszter PR vezető a Pénzcentrum kérdésére. Ezen kívül a törvény alapján csak a vasárnapi munkavégzésre járna 50 százalékos pótlék, az áruház azonban szombatra is fizet. Pontosan ezért vannak így felsorolva a pótlékok a hirdetésben.

Az IKEA-ban nincsenek klasszikus értelemben vett műszakok, mivel területenként változóak a munkafolyamatok, illetve igyekeznek a forgalomnak megfelelően csoportosítani a munkaerőt, éppen ezért napi változó munkabeosztások készülnek. A beosztásokat egy hónapra előre biztosítják a munkatársak részére.

Mégis mennyit lehet keresni?

Persze ezek után mindenkit foglalkoztat a kérdés, számszerűsítve mennyi az alapbér és mekkora összeget jelentenek ezek a pótlékok.

A munkatársak fizetésére és juttatási csomagjára vonatkozóan az IKEA nem kíván részletekbe bocsátkozni, mivel ezt sok tényező befolyásolhatja 

- válaszolta Varga-Nagy Eszter. Elmondása szerint a bért azért nem szokták nyilvánossá tenni, mivel az csak egy része a teljes csomagnak, amit a munkáltató ajánl. Egyes tényezőket (alapbér, pótlékok, béren kívüli juttatások) könnyebb, másokat nehéz számszerűsíteni (fejlődési lehetőségek, munkahelyi környezet, a vállalati kultúra).

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem