7 °C Budapest

Kamu rezsiszámlákkal cserkészik be a gyanútlan magyarokat: ezt be ne fizesd!

2019. március 17. 15:02

Újra csalók támadják ismert cég nevében fiktív számlaértesítésekkel az ügyfeleket. A svindlerek ráadásul egyre kifinomultabb külcsínnel ostromolják az óvatlan embereket, akik ha nem figyelnek oda, könnyen áldozatokká válhatnak. De nem kell rögtön megijedni, egy kis körültekintéssel elkerülhető a baj. Mutatjuk, miként csináld!

Szinte már nem telik el úgy hét, hogy csalók ne próbálnának meg ismert cégek neve, logója mögé bújva fiktív számlaértesítésekkel pénzt kicsalni a gyanútlan fogyasztóktól. Pusztán, ha csak az utóbbi hónapok termését nézzük, igen illusztris listát kapunk. A Pénzcentrumon beszámoltunk például olyan esetről, melyben a Telenor, a Magyar Posta, a MediaMarktnevével éltek vissza. De korábban szinte mindennaposak voltak az OTP Bank nevében elkövetett visszaélések is, de beszámoltunk hasonlóról a NAV esetében is. 

Ezt a lista folytatódik most ez E.ON-nal, csalók ugyanis a már jól ismert, alacsony összegű fiktív számlával keresik meg leveleikben az embereket. A korábbi visszaélésekhez képest azonban most már az is látszik, hogy egyre inkább fejlődik a csalók módszere, és a korábban rendkívül pongyolán megfogalmazott magyar nyelvű levelek helyett, szinte hibátlan helyesírással támadnak a rosszfiúk.

Ezen felül mostanra már a kamulevélben szereplő linken található kamu beléptető oldal is a megszólalásig hasonlíthat egy eredetire. De csak azért, hogy valaki ezt megnézze, inkább ne kattintson rá a veszélyes állevélben található linkre, inkább nézze meg a lenti képet:

A csalók módszere tehát a legtöbb esetben változatlan, azonban megfigyelhető az a trend, miszerint a külcsíniből és a nyelvezetből már nem feltétlenül lehet eldönteni, hogy egy igazi vagy egy kamu levélről van-e szó. Szerencsére az E.ON hivatalos állásfoglalása a csalásokkal kapcsolatban azért -irányadó tud lenni. Fontos, hogy minden fogyasztó ezek alapján járjon el, ha valóságtartalmában kifogásolható üzenetet talál a levelezőrendszerében.

Miről ismerhetők meg a hamis számlaértesítő e-mailek?

A csalók által küldött számlaértesítő e-mailek a hirlevel@e-on.com vagy hirlevel@eon.com, újabban a noreply@ügyfelszolgalat.hu címről érkeznek. (Az E.ON által kiküldött valódi számlaértesítő e-mailek esetében mindig a noreply@eon.com szerepel.) Az általunk elfogott mai levélben ugyanakkor a csalók már egy újabb címmel támadtak:

A csaló számlaértesítő e-mailekben a megszólítás: "Kedves vásárló!" vagy "Kedves Ügyfelünk!" (Az E.ON által kiküldött valódi e-mailek esetében "Tisztelt XY /szerződött ügyfél neve/" szerepel.)

Miről ismered fel a valódi levelet:

  • Az E.ON által kiküldött valódi számlaértesítő e-mailek a noreply@eon.com címről érkeznek.
  • Az E.ON az ügyfeleit mindig a saját nevével szólítja meg.
  • Az e-mail aláírása (Üdvözlettel: E.ON Ügyfélszolgálat) felett egy beágyazott Youtube videó található a bankkártyával történő fizetésről.
  • Az E.ON valódi online ügyfélszolgálatának címe: https://e-portal.eon-hungaria.com/rhood
  • A fizetési felület címe, amennyiben E.ON oldaláról lép az ügyfél a Simple Pay fizető oldalára: https://e-portal.eon-hungaria.com/otpsimplepay/

A cég mindezek alapján kéri, hogy fogyasztói rendkívül alaposan ellenőrizzék e-maileket, amelyeket E.ON-osnak látszó feladótól kapnak, és csak akkor indítsák el a fizetési felület segítségével az átutalást, ha a fentiek alapján teljes bizonyossággal meggyőződtek arról, hogy a valódi E.ON-os e-portálon, illetve a valódi Simple Pay felületen tartózkodnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azt is javasolják, továbbá hogy ha mégis rákattintottak a csalók által létrehozott áloldalra vezető hivatkozásra és megadták adataikat, akkor mielőbb módosítsák jelszavukat az online ügyfélszolgálati fiókjukban (eon.hu/ugyintezes), és ha esetleg ugyanezt a jelszót használnák más felületeken is (banki, közösségi média stb.), akkor ott is feltétlenül adjanak meg új jelszót. Aki a hamis felületen bankkártya-adatokat is megadott, saját érdekében azonnal keresse fel a bankját.

Egyre rosszabb lesz

2019 januárjának elején, a Pénzcentrumon beszámoltunk arról, milyen világra kell készülnünk idén, ami az online tér biztonságát érinti. Akkor Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője azt jósolta, hogy 

egyre több magyar cég és állami szervezet nevében lesz adathalász támadás, és nőni fog a nem állami szervezetek és ipari irányítási (SCADA) rendszerek elleni célzott támadások száma is. 

Mindez pedig azt jelenti, hogy Kifinomultabb, jobb magyarsággal és meggyőző szöveggel fognak érkezni az adathalászó, vagy kártevőt terjesztő levelek, amely által egyre több állampolgár adatait lopják el, illetve egyre több embernek lesz konkrét anyagi kára a zsarolóvírusok és az ellopott bankkártya adatok felhasználása miatt. 

A fentiekből, és a csalók folyamatos fejlődését látva sajnos azt látni, hogy nem is kellett olyan nagyon sok időnek eltelnie ahhoz, hogy már szinte lehetetlen legyen eldönteni milyen egy igazi, és egy kamu levél. Annyi szerencsénk azért még van, hogy egy kis odafigyeléssel, nem pánikolva, tiszta fejjel azért ezt még könnyedén abszolválni lehet. A lényeg, hogy körültekintően járjunk el, és a legkisebb gyanús jel esetén is inkább kétszer járjunk utána a dolgoknak, keressük fel a szolgáltatót, minthogy egyszer is pórul járjunk. 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem