8 °C Budapest

Meddig drágulnak még a lakások? Komoly változások a küszöbön

2019. március 21. 19:04

Folyamatosan emelkednek az ingatlanárak a fővárosban és a környékén. Szakértők szerint a külföldi befektetők egy nagy részét már elriasztják ezek a számok, így számítani lehet rá, hogy a közeljövőben egyre kevésbé lesz vonzó ez a piac.

Szakértői megállapítások szerint még mindig emelkednek egy ideig az ingatlanárak a fővárosban és környékén. De meddig tarthat ez a tendencia? Az utóbbi évek áremelkedésének köszönhetően már sok külföldi befektető számára kevésbé vonzó a lehetőség, hogy magyarországi ingatlant vásároljon, így számítani kell rá, hogy a külföldi befektetők számára egyre kevésbé lesz vonzó a befektetési piac.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,83 százalékos THM-el, és havi 46 840 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 51 983 forintos törlesztőt ígér a 3,07 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 4,48 százalékos THM is alacsonyabb, 52 271 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Az utóbbi 2-2 és fél évben a Kínából, Oroszországból és Izraelből érkező vevők uralták a belvárosi ingatlanpiac külföldi szegmensét, (a magyar befektetői csoport mellett), de lassan számukra már kevésbé lesz okvetlenül csábító Budapestre jönni

- jelenti ki Ben-Ezra Orran, a Central Home ügyvezetője. "Előbb-utóbb, és ez már nincs is olyan messze, más desztinációk után fognak nézni, a jelek szerint például Montenegró (Podgorica, tengerparti városok), vagy akár számos afrikai ország versenytársa lehet Magyarországnak, Budapestnek, így arra lehet számítani, hogy csökkeni fog a külföldi vevőcsoport."

Ugyanakkor valószínű, hogy a magyar befektetői csoport erősödhet, a meglévő piaci szereplők felújítandó lakásokat vásárolnak fel, majd a felújított lakásokat tovább adják egy másik vevőcsoportnak, akik ezt megveszik és hosszútávon kiadják. Így komoly változások várhatóak a kiadási piacon is. 2019-ben minden jel szerint az várható, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

sokkal nagyobb lesz a kínálat, a bérlő csoportok számára kedvezőbb lehetőségek nyílnak.

Két évvel ezelőtt, 2017-ben jelentősen csökkentek a bérleti díjak, ugyanis sok lakás, amit Airbnb céljából adtak ki, belépett a hosszútávú kiadás piacára, így megbillentve kicsit a kereslet-kínálat viszonyt. Hasonló árváltozásra lehet számítani idén is, ebben részben közrejátszhat, hogy az Airbnb lakások tulajdonosait több belvárosi kerület is extra parkolási díjakkal sújtja, de a fő ok igazából a nagyszámú újépítésű lakások átadásának lesz köszönhető.

A hosszú távú bérbeadásoknál nem elhanyagolható tény, hogy a béremelések messze állnak az ingatlanok értékének emelkedésétől, tehát a bérlők fizetési képessége az ingatlanok megnövekedett értékéhez képest csökken. Az eddig leírtak alapján 2019-ben a visszatérítés a bérbeadásból csökkeni fog, de az ingatlanbefektetés még mindig vonzó lesz, mivel az alternatívák kockázatosabbak, vagy alacsonyabb visszatérítést kínálnak.

Ha az Airbnb kiadási hullám egyes latolgatások szerint túl is van a csúcspontján, a bérleti díjakat pedig nem lehet tovább srófolni a fizetőképes kereslet hiánya miatt, a várható áremelkedések miatt még mindig jó befektetés ingatlant vásárolni. Mindemellett fontos tény, hogy 2019-ben nagyon sok újépítésű lakás átadására fog sor kerülni, ami újrarendezi az ingatlanpiacot.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem