8 °C Budapest

Azért ez nem semmi: Európában csak 3 gyengébb valuta van a forintnál

2019. január 22. 14:30

A magyar fizető eszköz 46 százalékkal alulértékelt az USA dollárhoz és 35 százalékkal az euróhoz képest - derült ki a legfrisebb, 2019 januári Big Mac Indexből. A legújabb statisztika arra is rámutatott, hogy Európában csupán 3 valuta van (azok közül, amelyek szerepelnek a Big Mac Index skáláján), amelyik gyengébb a forintál.

A The Economist 1986 óta teszi közzé az úgynevezett Big Mac Indexét, amit bár sosem szántak pontos gazdasági mutatónak, mára mégis globális szabvánnyá nőtte ki magát. A mutató abból indul ki, hogy előbb-utóbb egy adott szolgáltatásért a világon mindenhol ugyanannyit kell majd fizetni, és az alapján határozza meg egy-egy valuta értékét, hogy ezzel szemben mennyit kell fizetni az ismert McDonald’s-os szendvicsért.

A magyar forint például a legfrissebb, 2019 januári Big Mac Index szerint 46 százalékkal alulértékelt az amerikai dollárhoz képest.

Hiszen még idehaza 850 forintba (kb. 3 dollár) kerül egy Big Mac, addig az USA-ban 5,58 dollárt kérnek el érte. A hazai valutánkat a dollár mellett az euróval is össze tudjuk hasonlítani (idehaza egy Big Mac kb. 2,7 euró, míg az EU övezetben 4,05). A januári adatok szerint itt valamivel kisebb az eltérés,

a magyar forint a Big Mac Index alapján 35 százalékkal alulértékelt az eurohóz képest.

Mindez pedig azt jelenti, hogy egy forintért kevesebb terméket vagy szolgáltatást lehet megvenni idehaza, mint az a Big Mac ára alapján indokolt lenne. Tehát mind az USA-hoz, mind pedig az Euro övezethez képest is Magyarország az olcsó országok közé sorolható. Olyannyira így van ez, hogy Európában csupán a lengyel zlotyi, a román lej és az ukrán hrivnya számít gyengébb fizetőeszköznek a forintnál.

Mindig van lejjebb 

Az Economist jelentéséből a januári adatok alapján az is kiderült, hogy a dollárhoz képest: 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • az orosz rubel a legalulértékeltebb, amit az ukrán hrivnya és a török líra követ, 
  • míg a svéd és a norvég korona, illetve a svájci frank erősebbnek számít.

Az euróhoz képest egyébként a legalulértékeltebb valuták rangsora azonos, mint az USA dollár esetében, azonban Európa legelterjedtebb fizetőeszköze gyengébbnek számít a svéd, norvég korona, illetve a svájci frank mellett a kanadai és az USA dollárnál is.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 16. 14:08
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem