Miért hullik a hajam? - Az orvos válaszol

szerző: Dr. Kiss Borbála, bőrgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Régóta szenvedek a problémától. Tudom, hogy a napi 100 hajszál elvesztése normális, mégis szeretném a lehetséges okokat kideríteni. Vérvizsgálaton voltam, de minden értékem normális volt. Mi okozhatja? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

Tisztelt Doktornő!

Régóta szenvedek hajhullástól. Tudom, hogy a napi 100 hajszál elvesztése normális, mégis szeretném a lehetséges okokat kideríteni. Vérvizsgálaton voltam, de minden értékem normális volt.
A fejbőrömön kicsi korom óta pörsenéses sebek jelennek meg időnként, főleg a tarkómon. Ez összefüggésben lehet a hajhullással? Ha nem, mi okozhatja még? Annyit még adaléknak: ahogy kihullik egy hajszálam, azonnal új nő helyére, azaz rengeteg kis hajam van, de egy bizonyos hosszúság után kihullik. Előre is köszönöm a segítséget.

A bőrgyógyász válasza

A fejbőrön megjelenő pörsenések nagy valószínűséggel összefüggésben vannak a hajhullással. Mindkét problémát a fejbőr és a hajhagymák gyökerének gyulladása okozza.

Ennek hátterében több okot is feltételezünk, melyek együttesen vagy külön-külön is létrehozhatják az Ön által leírt, idegen szóval seborrhoeás dermatitis-nek nevezett állapotot, mely makacsul, időszakonként fellángolva áll fenn.

Bővebben A seborrhoeás kórképekről részletesen

Ezen okok közé tartozhatnak:

  • a hormonális hatások (férfiakban gyakoribb),
  • a lelki stressz miatt fellépő fokozott faggyútermelés, melynek eredménye a fejbőr zsírosabbá válása,
  • újabban pedig egy, az egészséges emberekben is megtalálható gomba, a P. ovale túlszaporodását, gyulladáskeltő hatását is feltételezik.

A bőrgyógyászati kezelésben éppen ezért a gyulladást és a gombák szaporodását próbáljuk gátolni. Első lépésben ként, cink-pirithiont, esetleg szalicilsavat tartalmazó samponokat ajánluk (pl.: Detergens sulphuratum FoNo, Kerium, Selsun, Nodé DS stb. közül választhatja ki mindenki az éppen megfelelőt).

Kerülni kell azokat a termékeket, amelyek a fejbőr viszketését okozzák hajmosás után. Fontos a higított samponnal történő, gyakori hajmosás, az első hetekben naponta. Amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni, aki további, erősebb kezelést alkalmaz majd.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Kiss Borbála, bőrgyógyász

Cikkajánló

Hajhullás
A hajhullás akkor tekinthető kóros mértékűnek - alopeciának - ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki. Napi 70-100 hajszál kihullása még normális. Ha a páciens ilyen problémával fordul orvoshoz, az első dolog, amit meg kell tennie, hogy fésülködés vagy hajmosás során meg kell számolnia a kihullott hajszálakat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.