Emésztési panaszok és laktózintolerancia

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A tej egészséges a szervezetnek, kivéve ha laktózintoleranciában vagy tejallergiában szenved. A laktózintoleranciában szenvedők képtelenek a tejben és tejtermékekben található tejcukor megemésztésére, a tünetek közé tartozik a puffadás, hasmenés, gázok és görcsök.

A téma fontos cikkei

A tejcukor a tej- és tejtermékekben természetes módon található meg. Ennek lebontásához és megemésztéséhez a vékonybélben található laktáz enzimre van szükség. Amennyiben az adott enzimből nincs elegendő a szervezetében hasmenés és gyomorpanaszok jelentkezhetnek tejtermék fogyasztása után, noha nem mindenki mutatja a tüneteket, aki laktázhiányban szenved.

A laktázhiány a következő okokra vezethető vissza

  • genetika – olyan génmutáció, mely megakadályozza a laktáz termelést. Az érintett babáknak már születésüktől hasmenésük van. Ez ritka állapot.
  • fejlődési – a koraszülött babák eleinte nem termelnek elegendő laktázt, ám idővel ez helyreállhat.
  • másodlagos – bizonyos betegségek, mint a lisztérzékenység, gyulladásos bél szindróma, cisztás fibrózis és a Crohn-betegség, valamint a vékonybél sérülése csökkent laktáz termeléshez vezet.

A tünetek kontrollálása

A tünetek enyhék, középsúlyosak vagy súlyosak lehetnek, attól függően, mennyi laktázt termel a szervezet, és 30 - 120 perccel a tejtermék elfogyasztása után jelentkezik.

  • A laktózintolerancia tüneteit étrendi változtatással lehet kontrollálni. Nem feltétlenül kell a tejtermékekről lemondania, lehet, hogy elegendő ha csak bizonyos termékeket hagy el.
  • Vásároljon laktózmentes tejtermékeket
  • Fogyasszon szója- vagy rizstejet - tejhelyettesítő élelmiszerek
  • A tejtermék mellé fogyasszon szilárd ételt is
  • Használjon laktáz enzimet, ha tejterméket kíván enni
  • Fogyasszon feldolgozott tejtermékeket, mint a joghurt, sajt, túró, fagylalt
  • Használjon probiotikumot

Hogyan segít a probiotikum a laktózintolerancián?

A probiotikumok önmagukban olyan baktériumokat tartalmaznak, melyek kedvezően hatnak a szervezetre, s hiányukban az kevésbé tudja megvédeni magát a fertőzésektől, betegségektől. Egyes probiotikumok béta-galaktozidázt vagy laktázt tartalmaznak, melyek alapvető fontosságúak a tejcukor lebontásához.

Amikor ezek a jótékony baktériumok probiotikus készítmények által a szervezetbe jutnak, a gyomor nyálkahártyájához és a bélfalhoz tapadnak, kiengedik a bennük található laktázt, ami segít a tejcukor emésztésében. Így segít megkönnyíteni a laktózintolarenciában szenvedők tüneteit.

Jó azonban tudni, hogy egyes probiotikum baktériumtörzsek, mivel ellenállnak a savnak és epének, nem eresztik ki a laktáz enzimeiket, és vannak olyan probiotikumok is, melyeknek túl alacsony a béta-galaktozidáz aktivitása.

További cikkek a témában

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító

Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.