Fogamzásgátlók és migrén

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A fogamzásgátlók szedését nem zárja ki az, ha valakinek migrénes fejfájása van, de fontos figyelembe venni a migrénes fejfájás típusát, illetve a fogamzásgátló tabletta összetételét is.

Az aura nélküli migrénben szenvedők szedhetnek kombinált tablettákat is, az aurás migrénben szenvedők számára pedig megfelelő választás a csak gesztagént tartalmazó szerek szedése.

Mit jelent a migrén és milyen típusai vannak?

A migrén rohamokban jelentkező, súlyos, tipikus formájában (de nem mindig) féloldali fejfájás jellmező. Olyan erőteljes tünetekkel járhat, hogy az érintett csak arra tud gondolni, hogy egy csendes, sötét helyen lefeküdjön és kivárja a roham végét. A nők 17 százaléka szenved migréntől. Két típusa van, az aurával járó, és az aura nélküli migrén. Az aurával járó migrén esetében a fejfájást figyelmeztető előjelek vezetik be (aura), amelyek valamely érzékszervhez kapcsolhatók (pl. fényfelvillanások, sötét foltok, a kar vagy a láb zsibbadása).

Miért veszélyes az aurával járó migrén esetében a kombinált tabletták alkalmazása? Mikor szedhetőek ösztrogént is tartalmazó tabletták?

Hogyan kezelhető a migrén?

A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ. Számos gyógyszert hoztak forgalomba kimondottan a migrén kezelésére, de jónéhány más betegség kezelésére alkalmas szer is hasznos lehet.
Hogyan kezelhető a migrén?

A fogamzásgátlókban lévő ösztrogén kis mértékben fokozza a trombózishajlamot, illetve a stroke-ra való hajlamot, illetve az aurával járó migrén is fokozza a stroke rizikóját. Ez a rizikó fokozottabb azoknál, akik még emellett dohányoznak is. Ez nem jelenti azt, hogy a migrénben szenvedő nők nem szedhetnek fogamzásgátlót, ugyanis az aurával nem járó migrén nem növeli a stroke rizikóját, tehát az ösztrogént tartalmazó szerek szedése nem ellenjavallt.

Ha valaki 35 év alatti, nincs aura a migrénes rohamok során, nincs egyéb szív- és érrendszeri rizikója, nem dohányzik, akkor kombinált fogamzásgátlót is szedhet. Alacsony ösztrogén-tartalmú tabletta szedése javasolt ilyen esetekben, hogy ne legyen nagy különbség az ösztrogén vérszintjében.

Milyen fogamzásgátló javasolt azoknak a nőknek, akik aurával járó migrénben szenvednek?

A csak progeszteront/gesztagént tartalmazó fogamzásgátló tabletták a megfelelőek a nem kívánt terhességek megelőzésére azoknál a nőknél, akik aurával járó migrénben szenvednek. A csak gesztagént tartalmazó tabletták elvékonyítják a méhnyak nyálkáját, gátolják a spermiumok transzportját, gátolják az ovulációt is. Hatékonyságuk azonban kevesebb, mint a kombinált fogamzásgátló tablettáknak, viszont nem növelik a stroke és a trombózis kialakulásának rizikóját, és akár 35 év feletti nők esetében is biztonsággal használhatóak.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.