Orrdugulás terhesség idején - Mit lehet tenni?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos frissítve:

A várandósság során jelentkező orrdugulás és orrfolyás oka lehet allergia, nem allergiás nátha vagy orrmelléküreg-gyulladás. Sőt, megeshet, hogy ezek közül egyik sem áll fenn, mégis a kínzó panaszokkal küzd a kismama. Mi ez? Az úgynevezett terhességi rhinitis.

A várandósság fel is erősítheti a meglévő alapbetegséget
Amennyiben már a terhesség előtt is volt allergiás náthája, a terhességgel a panaszok fokozódhatnak, változatlanok maradhatnak, de az is előfordulhat, hogy enyhülnek. A tünetek változása számos tényezőtől függhet, beleértve a szezonális allergén jelenlétét és a terhességi hormonok szintjének növekedését is.

A terhesség ideje alatt jelentkező nátha a kismamák 30%-át érinti, tehát nem számít ritka jelenségnek. Az első panaszok jellemzően a második hónapban kezdődnek, és előfordul, hogy egészen a gyermek születéséig fennállnak. Tünetei az allergia tüneteivel megegyezőek, ám mivel az állapot nem allergiás eredetű, az allergia elleni készítményekre (antihisztaminokra) nem reagál.

A panaszok megjelenése a terhességi hormonok szintjének növekedésére is visszavezethetők. A megnövekedett progeszteronszint ugyanis fokozza a szervezet vérellátását, így a nyálkahártyákban vérbőséget okoz. A vérbő orrnyálkahártya ennek hatására megduzzad, így a levegő nem tud rendesen keresztüljutni rajta, amely okozhat orrfolyást is.

A nátha kezelése terhesség alatt

Köztudott, hogy várandósság idején körültekintően kell eljárni a gyógyszerek és más készítmények alkalmazásával, hiszen számos készítmény káros lehet a magzatra nézve. Mégis, mit lehet tenni, ha nem szelel az orra, vagy folyamatos orrcsepegéssel küzd?

Tovább Terhesség alatt ellenjavallt gyógyszerek

Orrdugulás - Okok és következmények
A négy orrmelléküreg nyílása az orrba vezet, és ezt védeni kell a légvétel alatt bejutó kórokozóktól. A szaglást biztosító nyálkahártya szabad kell, hogy legyen, ne borítsa lepedék és ne legyen a fő áramlat útjában.

Orrdugulás - Okok és következmények

Hívjuk segítségül a természetet!

Enyhülést hozhat a nazális sóoldat (sós víz, tengervizes orrspray) alkalmazása, ami teljesen biztonságos a terhesség alatt, hiszen tulajdonképpen nem gyógyszerről van szó. Legfőbb előnye, hogy olyan gyakran alkalmazható, ahányszor szükség van rá, miközben a születendő gyermekünket is biztonságban tudhatjuk. Ellentétben a hagyományos orrcseppekkel, orrspray-kkel, a só alapú készítményeknél nem áll fenn a hozzászokás veszélye sem. Könnyen elérhető készítményekről van szó, hiszen vénymentesen kaphatók a patikákban, drogériákban.

Allergia elleni készítmények

Egyes antihisztaminok előnyösnek tekintett szerek a terhességi allergiás nátha kezelésére. Alkalmazásuk azonban kizárólag orvossal történő egyeztetést követően ajánlott.

Bármilyen gyógyszert kezdene el szedni a terhesség alatt, annak előnyeiről és kockázatairól előbb egyeztessen orvosával! Ez azt jelenti, hogy a gyógyszer előnyeit mérlegelni kell a kockázatokkal szemben, és a készítményt csak akkor szabad alkalmazni, ha az előnyök meghaladják a kockázatokat.

Tovább Mi a különbség az allergia ellenes készítmények között?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; 14 Reasons You Have a Runny Nose (Verywell Health)
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Orrdugulás
Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé, és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. Ehhez viszont ép strukturális és funkcionális viszonyok szükségesek, hogy az orr megfelelően szeleljen, vagyis átjárható legyen.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.