Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A köszvény a purinanyagcsere zavara, mely során a testfolyadékokban feldúsul a húgysav és a különböző szövetekben kiválik, lerakódik, fájdalmas duzzanatot, égető fájdalmat, mozgáskorlátozottságot okozva. Krónikus fennállása esetén ízületi deformitás, tophus alakul ki, ezért fontos, hogy köszvényes panaszok esetén mielőbb keresse fel orvosát.

A téma cikkei - Köszvény

7/1 A köszvény és tünetei
7/2 A magas húgysavszint és a köszvény
7/3 Milyen vizsgálatokra számíthat?
7/4 A köszvény kezelési lehetőségei
7/5 Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása
7/6 A magas húgysavszint okozta más betegségek
7/7 A köszvény hosszú távú szövődményei

A köszvényes diéta

A köszvényes diéta célja a szérum húgysavszint mérséklése a purinfogyasztás csökkentésével, a testtömeg normalizálása, valamint a rohamok kialakulásának megelőzése gyakori, kis étkezésekkel, zsírszegény ételeket fogyasztva.

Az alkoholt (az alkoholmentes sörnek is magas a purintartalma) teljes mértékben ajánlott kiiktatni az étrendből, hiszen rohamot idézhet elő.

A diéta összetétele függ a kiindulási testsúlytól. Ha valaki túlsúlyos, akkor az étrend energiaszegény (25-30 kcal/ttkg) kell, hogy legyen, de nem szabad koplaló napokat tartani, mert az csak súlyosbítja a betegséget. A fehérjebevitel 0,8-1 g/ttkg (testtömeg kilogramm), és főleg növényi eredetű legyen. Az állati eredetű fehérjék közül a sovány tejtermékeket ajánlott fogyasztani. A zsírbevitel ne haladja meg a 30 energia százalékot naponta. A zsíros ételek fogyasztása amellett, hogy hizlal, rohamot válthat ki. Szénhidrátokból 3-5 g/ttkg fogyasztása ajánlott egy nap, ezek általában purin ürítő hatásúak.

Ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás (2-3 liter/nap) csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, teák, gyümölcslevek formájában. Kiváló purinürítők az alkalikus gyógyvizeink (pl. Balfi, Parádi, Salvus), valamint a csalántea.

Életmódtanácsok köszvényes betegeknek

Bár nem lehet előre megjósolni, hogy mikor alakul ki egy köszvényes roham, mégis van néhány dolog, amivel megpróbálhatjuk megelőzni a kialakulását. Az egészséges életmódra törekvés az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetünk a panaszok megelőzése érdekében. Az alábbi életmódtanácsok segíthetnek elkerülni a köszvényes roham kialakulását, az már csak ráadás, hogy ezek egyaránt hozzájárulnak a vesebetegségek és a szívbetegségek megelőzéséhez is.

Bővebben Életmódtanácsok köszvényes betegeknek

Ajánlott és ellenjavallt élelmiszerek

A purin beviteli mennyisége nem lehet több 100-200 mg-nál. A purintartalom csökkenthető a nyersanyagok előfőzésével. Az étrend alapját a zöldségek, gyümölcsök, gabonatermékek, zsírszegény tej és tejtermékek képezik, emellett tojás (heti 3-4, főleg a fehérje, zsírszegényen elkészítve), kevés sovány hús és húskészítmények adhatóak.

Magas a purintartalma a legtöbb halfélének, a belsőségeknek, az élesztőnek, a füstölt húsoknak, a sertés-, marha-, pulyka-, kacsa- és nyúlhúsnak, a száraz hüvelyeseknek, zöldborsónak, szójának, földimogyorónak és a tenger gyümölcseinek.

A zöldségek és gyümölcsök minden mennyiségben ajánlottak, kivételt képez a szárazbab, lencse, szója, sárgaborsó, zöldbab, sóska, paraj, mivel ezeknek magasabb a purintartalma a többihez képest. A mogyoró, a mandula és a dió fogyasztását magas zsírtartalmuk miatt kerülni kell.

Gabonaipari termékek közül fogyasztható a búzaliszt, rizs, kenyerek (főleg teljes kiőrlésű), abonett, száraz tészták, gabonapelyhek (zabpehely, rizspehely, kukoricapehely). Kerülendők a magas zsír- és cukortartalmú péksütemények (pl. lekváros bukta, croissant, kakaós csiga, tepertős pogácsa stb.).

Receptek köszvényeseknek

A WEBBeteg receptgyűjteményéből egy kattintással kiválaszthatja a köszvényeseknek ajánlott finom fogásokat a főételektől a desszertekig.

TIPP WEBBeteg receptgyűjtemény

A húsok közül ajánlottak, de csak kis mennyiségben (napi 30-60 g) a sovány húsrészek, zsírszegény konyhatechnológiával elkészítve, előfőzve (pl. töltött ételek, rakottak, húsgombócok, felfújtak). Nem ajánlott a füstölt, zsíros húsok, belsőségek, felvágottak, kolbászok, hurkák, kocsonya fogyasztása.

A tej és tejtermékek közül nem javasolt a zsíros tej, zsíros sajtok (pl. trappista, karaván, ementáli, pannónia), tejszín, tejföl, vaj. Lehet fogyasztani a sovány tejet, joghurtot, kefirt, sovány sajtokat (pl. óvári, Medve light), zsírszegény tejfölt, gyümölcsjoghurtot, sovány túrót.
Az étrendben nem szerepelhet húsleves, erőleves, helyette zöldség- és gyümölcslevesek (sovány tejjel elkészítve) adhatóak.

A pörkölteket, vadételeket, halkonzerveket szintén kerülni kell, helyettük vagdalt és húsgombóc fogyasztható zsírszegényen elkészítve, a húst előfőzve, esetleg egy részét zöldséggel helyettesítve. Salátákkal (pl. kefires) és sűrítés nélküli főzelékekkel (angolos, franciás) lehet változatosabbá tenni az étrendet, emellett főtt vagy héjában sült burgonya, főtt tészta, párolt rizs zöldségekkel adható köretnek.

Desszertként olyan édességeket célszerű választani, amelyeknek magasabb az értékes tápanyagtartalma (pl. gyümölcssaláta, gyümölcsjoghurt). Cukor helyett édesítőszereket használjanak édesítésre.

Nagyon magas

150mg/100g vagy e feletti

Magas purintartalmúak

75-150mg/100g

Közpes purin tartalmúak

40-75mg/100g

Alacsony purintartalmúak

40mg/100g alatt

borjúmirigy

spárga

belsőségek

élesztő

húskivonatok

pecsenyelé

csirkemell

liba

szardínia

kagyló

pisztráng

hering

halikra

lazac

tonhal

makréla, garnéla

füstölt húsok

füstölt halak

napraforgómag

földimogyoró

mazsola

szárnyasok és halak bőre

sertés

marha

borjú

birka

pulyka

csirkecomb

kacsa

nyúl, őz, szarvas

szalonna

virlsi

kolbászfélék

füstöltsonka

szalámifélék

tőkehal

fogas

ponty

szárazbab

sárgaborsó, lencse

szója

mák

angolna

lepényhal

zöldborsó

karfiol

brokkoli

zöldbab

paraj,

tofu

gabonapelyhek

fehér liszt és ezekből készülő termékek

eddig nem sorolt zöldségek

gyümölcsök

tojás

tej

kefir, joghurt, sajtok

tejföl

túró

vaj

burgonya

pisztácia

kókusz

dió, mandula

rizs

olaj, margarin

méz

cukor

Tovább A köszvény hosszú távú szövődményei

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg összeállítás
Szakértőink: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Dr. Holjencsik Tamás, érsebész főorvos - Vanderlich Egészségcentrum

Cikkajánló

A köszvény és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Köszvény
A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.