`

A növényeket szinte csak a reggeli fagyok figyelmeztetik, hogy még nincs itt a tavasz. Az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai előrejelzése szerint a sok csapadék miatt a belvizes területek kiterjedése valószínűleg nőni fog.


A 2018-as január általában 3-4 fokkal enyhébb volt az átlagosnál, és a szokásosnál 10-15 mm-rel kevesebb csapadékot hozott. Az esős ősz és december után viszont nem is volt szükség többre. Az elmúlt hét első felét is száraz idő jellemezte, majd csütörtöktől egyre többfelé kezdődött csapadékhullás: eleinte eső, majd péntektől már havas eső, hó is esett.

A több hullámban érkezett, kiterjedt csapadékzóna szombaton hagyta el északkelet felé a Kárpát-medencét, de vasárnap estétől északkeleten már ismét havazott. Február 5-én hétfő reggel inkább csak Bács-Kiskun és Borsod megyében, ill. az Északi-középhegységben volt számottevő hóréteg, az ország döntő része hómentes. A múlt csütörtöktől hétfő reggelig lehullott csapadék mennyisége északnyugaton 5, a Dunántúl nagyobb részén 10-20, másfelé jellemzően 20 mm körül alakult. Észak-keleten ugyanakkor 30 mm-t meghaladó mennyiség is előfordult. Az enyhe idő és a sok csapadék hatására folyóinkon, főleg a Tiszán és mellékfolyóin kisebb-nagyobb árhullámok indultak el.

A csaknem teljesen telített talajokra hullott csapadék sokfelé már nem tudott beszivárogni, ezért egyre többfelé vannak belvízfoltok is. Az átlagosnál egész héten jóval enyhébb volt az idő, a hét első felében sokfelé 10 fok fölötti maximumok voltak a jellemzők. A növényeket szinte csak a reggeli fagyok figyelmeztették, hogy még nincs itt a tavasz, még várni lenne jó a fejlődés megindulásával. A talaj hőmérséklete 5, 10 és 20 cm mélyen többnyire +1 és +3 fok között alakult az országban, azaz továbbra sincs számottevő talajfagy. Az őszi vetések eddig jól telelnek, de a túl enyhe idő nem tesz jót a növényeknek. A nappalok intenzíven hosszabbodnak, ezen a héten újabb 22 perc világosságot nyerünk, a hét végére pedig már bő másfél órával lesz hosszabb a nappal, mint a legsötétebb időszakban volt.

Kedden száraz, a fagyos reggel után viszonylag enyhe nappal következik, majd szerdától újabb légörvény érkezik. Így sok lesz a felhő és újabb jelentős csapadék várható: eső, ónos eső, havas eső, hó egyaránt előfordulhat. Pénteken megszűnik a csapadék és a hét végén már szárazabb idő következik. A heti összcsapadék (jövő hétfő reggelig) az országban általában 10 és 20 mm között valószínű, de helyenként ettől több is hullhat. A Dunántúlon akár vastagabb hóréteg is kialakulhat. A csapadékos időben mérséklődik majd az éjszakai lehűlés, de a hét végére komolyabb fagyok (-10 fok körül) is előfordulhatnak majd. A nappali órákban jellemzően kevéssel fagypont fölé emelkedik a hőmérő higanyszála.

A talaj hőmérséklete kedden még csökken, majd péntekig emelkedik, aztán a hét végétől ismét csökken. Számottevő talajfagy azonban nem valószínű. Összességében tartós, nagyon enyhe idő nem várható, az éjszakai fagyok jelzik a növényeknek, hogy még nincs itt a tavasz. A sok csapadék miatt a belvizes területek kiterjedése valószínűleg nőni fog, viszont csapadékra jelenleg nem lenne szükség.

További részletek itt.


(OMSZ)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám