`

Más országok már jóval előrébb tartanak az öntözés fejlesztésében, mint Magyarország. Viszont idehaza is elkezdődött ez a folyamat. Az öntözés hasznossága pedig megkérdőjelezhetetlen.


Nehéz ügy az öntözésfejlesztés, de a kezdeti lépéseket megtette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a közelmúltban lezárult vízigény-felméréssel. Ennek során kiderült, hogy a termelők 350 ezer hektárt öntöznének a mai 80 ezer hektárnyi területtel szemben. A Portfolio Agrárium 2018 konferenciáján Győrffy Balázs, a NAK elnöke két példával is illusztrálta, hogy ez nem speciálisan magyar probléma. Igaz, a kezdetektől a megvalósulásig más és más út vezet. Mint mondta, Portugáliában még az 1950-es években alkották meg a helyi országos öntözésfejlesztési stratégiát, és az abban lefektettek alapján nemrég adtak át új berendezéseket. Romániában pedig úgy határoztak az ottani illetékesek, hogy közel 1 milliárd eurót, nagyjából 310 milliárd forintot fordítanak erre a célra.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kialakítandó hazai öntözésfejlesztési stratégia keretében mekkora összeget szán a kormány a teljes kiépítésre. Az viszont – mint elhangzott – a vidékfejlesztési pályázatokból kiderült, hogy a VP-ben meghirdetett öntözésfejlesztési lehetőségek nem voltak igazán népszerűek. Ennek okai leginkább a bonyolult tulajdonviszonyok, a szabdalt birtokszerkezet, az engedélyezés féléves átfutási ideje és a 100 milliós beruházási igény voltak.

Feldman Zsolt, az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az ügyben tett kormányzati erőfeszítéseket érzékeltette. Ilyen volt például a vizek állami kézbe vétele, vagy az, hogy osztatlan közös területen nem kell minden tulajdonos engedélye a beruházáshoz. A leendő stratégia kapcsán egy öntözési kataszter készítését és – a gyorsabb ügyintézés érdekében – elektronikus engedélyezési folyamatot ígért. Megvizsgálandónak tartja azt a gyakorlatot is, hogy ötévente mindent újra engedélyeztetni kell, igazodva a talajvédelmi terv ötéves időtartamához. A helyettes államtitkár szerint még pár évig biztosan el fog tartani, mire minden szabályozási akadály elhárul az öntözésfejlesztésbe beruházni kívánók elől.

Ugyanakkor akad pozitív példa is, olyan vállalkozás, amelynek – minden nehézség ellenére – tevékenységében alapvető eszköz a víz. Varga István, a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet kertészeti ágazatvezetője megjegyezte, ma már nélkülözhetetlen az öntözés a versenyképes termeléshez, ők maguk évente 3 milliárd köbméter vizet terítenek szét a növényi kultúrákon. A cég 2000 hektárt művel, amelynek fele öntözött. Lineár, csévélődobos és konzolos rendszerek is üzemelnek náluk a tábla adottságaitól függően, illetve 15 hektárt csepegtetnek, 100-120 hektár kap mikroöntözést. Hozzátette, a hasznossága pedig a hozamokban mutatkozik meg: a sárgarépából, az ipari paradicsomból, a vöröshagymából 70-100 tonnát takarítanak be. Mint mondta, a kalászosokat is érdemes öntözni, viszont itt a haszon sokkal inkább a jobb minőségben érzékelhető.

A Rónánál az összes költség 8-20 százalékát teszi ki az öntözés, Váradi Balázs, a Magtár Kft. öntözési üzletágának vezetője szerint érdemes erre költeni, mert viszonylag hamar megtérül. Ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy a nem kellően gondos tervezés viszont később visszaüthet. Szerinte nagyon fontos a tábla adottságaihoz, méretéhez, talajszerkezetéhez illeszkedő öntözőrendszer, és nem szabad sajnálni 1-2 millió forintot az előkészítésre.

Váradi Balázs szerint persze minden tervezésnek akkor van értelme, ha van mire alapozni, nevezetesen a vízre. Ugyanis a jelenlegi helyzet az, hogy folyóvizeket és a csapadékvizeket „elengedünk az országból, ahelyett, hogy tározókban felfognánk”. Úgy vélte, a stratégiában főleg a vízkészlet szabályozására kell törekedni.

 


Amit a vízjogi engedélyezési eljárásokról tudni kell

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei egy látványos táblázatban foglalták össze az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárásokat. Ebben nyomon követhető, hogy az vízhasználatot tervező termelőnek az előkészítéstől a megvalósításig, illetve az esetleges megszüntetésig, mit kell tennie.


 


(nak.hu/portfolio.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám