Kígyóktól a teknősökig – hidegvérű vendégek a Vadasparkban

A Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontja vadon sérült vagy hatóságok által elkobzott vadállatok százait fogadja be évről évre. Azonban sokan gondolnak az állatkertre akkor is, amikor megunt egzotikus házi kedvenceiknek keresnek új helyet.

2018. augusztus 11. 15:44

Kígyóktól a teknősökig – hidegvérű vendégek a Vadasparkban

Leginkább a hüllők azok, amelyektől inkább megválnak a gazdáik, mikor költözésre kerül sor, vagy éppen kinövik a terráriumukat. Természetesen nem minden állatot tud befogadni a Vadaspark, mivel kapacitásuk véges, így nem egyszer vissza kell utasítani emiatt ilyen „szíves” felajánlást.

A kígyók az emberek többségét megborzongatják, másokat azonban kifejezetten vonzanak. Sok közülük engedély nélkül tartható, mert nem veszélyes, nem védett. Köztük a királysiklók és a gabonasiklók a leggyakoribbak. A fő képen látható, hosszanti csíkos kaliforniai királysiklót Üllésen találták, valakitől feltehetően elszökhetett. Miután a Vadaspark munkatársai meggyőződtek a szelídségéről, hasznos munkatársa lett a zoopedagógiai részlegnek, számos hüllőbemutatóban képviselte a kígyók kevésbé szeretett közösségét. Az állatkert legfrissebb jövevénye szintén nagy szökevény, ő a terráriumából lépett le, és a gazdája inkább a Vadasparkba hozta a megtalálása után. A királypiton kisméretű óriáskígyóként nem veszélyes, viszont nemzetközi védelem alatt áll, tehát a vásárlójának igazolnia kell a származását.

Királypiton

A teknősök a legnépszerűbbek a hobbiállattartók körében, de ők is okozzák a legnagyobb gondot. Pontosabban azok, akik úgy vesznek görög vagy mór teknőst, hogy nem rendelkeznek olyan CITES-igazolással, amely bizonyítaná, nem a vadonból származnak az állatok. Európában ugyanis ezek a fajok különleges védelmet élveznek, így az is bűncselekményt követ el, aki hazahozza a kempingsátor mellett eldöcögő teknőst, mert annyira megtetszik neki. Az ékszerteknősök pont ellentétes problémát jelentenek, őket nem viszik, hanem hozzák… és egyre nagyobb számban terjednek el természetes vizekben. Jelenleg nem is lehet őket tenyészteni, tartani és vásárolni újonnan. A Vadasparkba bevitt görög, mór és ékszerteknősöket, akár víziek, akár szárazföldiek, szabadtéren tartják, ahol át is telelnek.

Sisakos kaméleon

Időnkét gyíkokat, kaméleonokat is felajánlanak az intézménynek. Miután ezeket csak terráriumokban lehet tartani, a legtöbb esetben vissza kell utasítani őket helyhiány miatt.

Éppen ezért fontos kiemelni, az állatok tartása felelősséggel jár, és nem pár hónapra szól, amíg izgalmas újdonságnak számítanak. Csak az fogjon bele, aki ezt vállalni tudja!

Fotók: Endrédi Lajos (Szegedi Vadaspark)