Biroul Național de Statistică, acuzat că a falsificat rezultatele recensământului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vineri, 31 martie, Biroul Naţional de Statistică se pregăteşte să anunţe rezultate procesului de recensământ desfăşurat în mai 2014. În context, Mişcarea Civică Tinerii Moldovei spune că a aflat că la întrebarea privind etnia/naţionalitatea se va da un alt rezultat final decât cel real.

Astfel, doar 7% români ar trăi în Republica Moldova, conform anunţului care va fi făcut vineri de către Biroul Naţional de Statistică. Rezultatul este unul viciat, în deplină neconcordanţă cu realitatea de pe teren. Cifrele organizaţiei obşteşti indică un procent de aproape 5 ori mai mare de persoane care s-au declarat români, spun reprezentanții Mișcării.

„Organizaţia noastră a dus evidenţa fiecărei unităţi administrative, iar totalul românilor este în jurul cifrei de 30%, nicidecum 7% cum va prezenta vineri BNS. Solicităm prezentarea datelor finale pe fiecare subdiviziune teritorială şi acces liber pentru fiecare persoană recenzată la rezultatele proprii. Procesul a fost viciat la colectare, în 2014, prin grave erori prezentate atunci de societatea civilă şi mass-media, însă rezultatele demografice au fost fraudate deliberat în timpul introducerii şi centralizării în sistemul electronic a formularelor de recenzare”, a declarat Anatol Ursu, preşedintele Mişcării Civice Tinerii Moldovei.

Tinerii Moldovei solicită Guvernului Republicii Moldova să nu facă publice rezultatele exerciţiului demografic până când Procuratura Generală nu cercetează sub aspect de fraudă întreg procesul de recenzare.

Amintim că trei echipe diferite au condus Biroul Naţional de Statistică, toate fiind acuzate în spaţiul public de corupţie şi incompetenţă.

Pentru a nu provoca proteste masive în societate, Tinerii Moldovei mai solicită ca la rubricile de etnie şi de limbă, noţiunile de moldovean şi român (respectiv limbă moldovenească şi română) să fie prezentate împreună, însumat, în conformitate cu poziţiile Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a deciziei Curţii Constituţionale din 5 decembrie 2013 privind limba de stat din Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...