Koningin Elizabeth en haar mogelijke opvolger
NOS Nieuws

Willem-Alexander maakt nu kans op de Britse troon

Willem-Alexander maakt weer (een minimale) kans op de Britse troon. Hij was uit de lijn voor troonopvolging geschrapt vanwege zijn huwelijk met een katholieke vrouw, maar een wetswijziging maakt dit ongedaan.

De Britten voerden in 2013 enkele hervormingen door in de wet over de troonopvolging. Daarna was het wachten totdat de vijftien landen van het Gemenebest, waar de Britse vorst staatshoofd is, de wijzigingen ook hadden overgenomen. Dat is nu het geval, maakte vice-premier Clegg bekend. Onder anderen Barbados, Canada en Saint Kitts en Nevis namen de wet over.

"Met deze wet is de troonopvolging klaar voor de 21ste eeuw en een moderne constitutionele monarchie", schreef Clegg aan het parlement.

Jongens geen voorrang meer

De belangrijkste wijziging in de Troonopvolgingswet is dat mannelijke troonopvolgers vanaf nu geen voorrang meer krijgen op vrouwen. Als het nieuwe kind van William en Kate, dat over een maand wordt verwacht, een meisje is en het echtpaar krijgt daarna nog een jongen, mag die vanaf nu niet meer voordringen.

De wijziging geldt overigens niet voor Elizabeths dochter, prinses Anne, omdat dit gedeelte van de wet niet met terugwerkende kracht ingaat. Haar jongere broers Andrew en Edward en hun afstammelingen houden dus het eerste recht.

Koningin Emma

Het gedeelte van de wet dat Willem-Alexander aangaat, is een oude regel dat de Britse monarch niet katholiek mag zijn of getrouwd mag zijn met iemand van dat geloof (over andere geloven wordt niets gezegd). Toen Willem-Alexander in 2002 met Máxima trouwde, verdween hij dus uit de lijst.

Beatrix en Amalia stonden nog wel op de lijst. De Oranjes zijn via koningin Emma familie van de Britse koningin. De kans dat Willem-Alexander daadwerkelijk de Britse koning wordt, is miniem: ruim 850 mensen zouden eerder dood moeten gaan.

De wetswijziging leidt niet tot grote veranderingen in de lijn voor troonopvolging. De eerste die erdoor wordt beïnvloed is George Windsor, een achterneef van Elizabeth. Hij verloor zijn rechten door een gemengd huwelijk. Hij staat nu op de 34ste plaats.

Overigens geldt de regel dat de Britse vorst niet katholiek mag zijn nog altijd. Een aanpassing ligt gevoelig, omdat het Britse staatshoofd ook de leider van de Anglicaanse Kerk is. De katholieke kinderen van George Windsor blijven dus uitgesloten.

Huwelijken ongeldig

De wet maakt ook een einde aan de regel dat alle afstammelingen van George II toestemming van de vorst moeten hebben om te trouwen. Koning George III stelde die wet in uit woede over de in zijn ogen verkeerde partnerkeuze van zijn broers.

"Dit gedeelte van de wet gaat honderden mensen aan die waarschijnlijk niet eens weten dat deze wet de geldigheid van hun huwelijk beïnvloedt", schrijft de Britse regering in een uitleg. Doordat ze niet wisten dat ze afstamden van een koning en dus geen toestemming vroegen, waren hun huwelijken ongeldig.

Volgens de nieuwe wet hoeven nog slechts de eerste zes mensen die recht hebben op de troon toestemming te vragen. Bovendien is het nu zo dat ze hun aanspraak op de troon verliezen als ze dat niet doen, het huwelijk blijft gewoon geldig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl