Premierul Grindeanu, dupa atacul din Siria: "Aceste lucruri trebuie pedepsite". Reactia MAE: "Suntem solidari cu Aliatii"

sorin grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu, aflat la Craiova, a comentat atacul Statelor Unite ale Americii asupra Siriei, declansat in noaptea de joi spre vineri (ora Romaniei).

Seful Guvernului roman a afirmat ca vineri dimineata a avut o discutie cu ministrul Apararii si cu ministrul Afacerilor Externe si ca Romania condamna atacul cu arme chimice care a avut loc in Siria in urma cu cateva zile, adaugand ca ”aceste lucruri trebuie pedepsite”.

”Am avut o discutie in aceasta dimineata si cu ministrul Apararii si cu ministrul Afacerilor Externe. Ceea ce pot sa va spun este ca noi ca si stat condamnam atacul cu arme chimice care a avut loc in urma cu cateva zile. Aceste lucruri trebuie pedepsite si tot ceea ce decurge, angajamentele noastre ca tara NATO le vom respecta. Dar atacul de tipul a ceea ce s-a intamplat in urma cu cateva zile, care nu are legatura cu nicio regula internationala, trebuie pedepsit”, a afirmat Grindeanu, potrivit News.ro.

Intrebat daca SUA a anuntat statele membre NATO despre atacul din Siria, Grindeanu a spus: "Eu sunt convins ca partenerii NATO si nu numai ai Statelor Unite ale Americii, vorbim de chestiuni militare, au fost informati, nu am niciun fel de dubiu din acest punct de vedere".

El a precizat ca, in cel mai scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe va da un comunicat oficial privind situatia din Siria.

Citește și
atac siria
Momentul in care rachetele americanilor bombardeaza baza aeriana din Siria. Imaginile ar fi fost filmate de un martor
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Statele Unite au atacat in noaptea de joi spre vineri Siria, lansand zeci de rachete de croaziera asupra unei baze aeriene a regimului Bashar al-Assad, ca raspuns la un presupus atac chimic pe care Donald Trump l-a catalogat drept o ”rusine pentru umanitate”, relata AFP.

MAE: Actiunea SUA este o reactie ferma la atrocitatile comise. Romania este solidara cu Aliatii si partenerii nostri

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca Romania reitereaza condamnarea ferma a atacului chimic din 4 aprilie, din provincia Idlib, considera ca actiunea SUA de astazi este o reactie ferma la atrocitatile comise in urma atacului cu arme chimice si subliniaza ca tara noastra este solidara cu aliatii si partenerii sai.

"Romania reitereaza condamnarea ferma a atacului chimic intreprins asupra localitatii Khan Sheikhoun din provincia Idlib, din 4 aprilie 2017, soldat cu victime in randul populatiei civile, inclusiv copii. Actiunea SUA din 7 aprilie 2017 constituie o reactie ferma la atrocitatile comise in urma atacului cu arme chimice. Romania este solidara cu Aliatii si partenerii nostri", se arata intr-un comunicat MAE.

Ministerul de Externe precizeaza ca Romania sprijina orice efort destinat incetarii conflictului din Siria care, in cei sase ani de la declansare, a condus la pierderi substantiale de vieti si distrugeri de bunuri materiale si, in acelasi timp, a generat un focar de instabilitate regionala, terorism si migratie necontrolata.

Romania sustine in continuare identificarea si implementarea unei solutii politice a crizei siriene, prin intermediul unui proces de tranzitie politica inclusiv, coordonat de Siria, pe baza rezolutiilor relevante ale Consiliului de Securitate, in special a Rezolutiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU si a Comunicatului de la Geneva (2012).

Aceste elemente de conduita au fost reiterate recent de Romania, cu ocazia Conferintei de la Bruxelles privind sprijinirea viitorului Siriei si al regiunii, desfasurata la 5 aprilie 2017. Pana la momentul producerii atacului, de la inceputul conflictului sirian, nu au fost inregistrate cazuri de cetateni romani decedati sau raniti pe teritoriul Siriei ca urmare a actiunilor armate. Ambasada Romaniei la Damasc a intreprins demersuri pe langa autoritatile siriene pentru obtinerea de date oficiale referitoare la cetateni romani care pot fi afectati in urma atacului. Celula de Criza a MAE este activa in continuare si face toate demersurile in sprijinul cetatenilor romani.

De la inceputul conflictului in anul 2011, MAE a acordat asistenta consulara cetatenilor romani aflati in Republica Araba Siriana, ca urmare a situatiei precare de securitate de pe teritoriul acestui stat. In perioada de referinta au fost continuate, in conditii de siguranta, actiunile de repatriere a cetatenilor romani si membrilor de familie ai acestora, care au solicitat sprijin in acest sens - peste 728 de cetateni romani si membri de familie ai acestora, in cooperare cu Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM).

Inca de la debutul conflictului, din 2011, MAE a emis recomandari ferme cetatenilor romani care se aflau in Siria de a parasi de urgenta teritoriul acestui stat prin mijloace de transport inca operationale si de a contacta misiunile Romaniei din teritoriu pentru a-si inregistra prezenta in regiune, astfel incat sa poata beneficia de asistenta si protectie consulara.

Totodata, avand in vedere profesionalismul dovedit in gestionarea cu succes a numeroase situatii de criza, dar si ca o recunoastere a capacitatii Romaniei de a actiona, prin intermediul serviciului sau consular, in zone si situatii sensibile, o serie de state au apelat la sprijinul tarii noastre in vederea preluarii asistentei consulare a cetatenilor lor in Siria: Republica Franceza, Republica Moldova, Australia, Canada, mai precizeaza MAE.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
​Asociația
​Asociația "București fără ei" a lansat concursul "Cel mai mare șobolan"

Asociația "București fără ei" a lansat concursul "Cel mai mare șobolan"

Momentul in care rachetele americanilor bombardeaza baza aeriana din Siria. Imaginile ar fi fost filmate de un martor
Momentul in care rachetele americanilor bombardeaza baza aeriana din Siria. Imaginile ar fi fost filmate de un martor

 Un martor ar fi filmat momentul in care rachetele americanilor bombardau o baza aeriana siriana, conform postului Syrian TV, care a facut publice imaginile.

Generalul Decebal Ilina, la Pro TV:
Generalul Decebal Ilina, la Pro TV: "Ce ar fi putut sa castige al-Assad folosind gazul sarin impotriva propriului popor?"

Generalul Decebal Ilina a explicat la Stirile ProTV ca nu crede faptul ca americanii au atacat Siria fara sa fi avut informatii certe despre folosirea gazului sarin de catre regimul presedintelui Bashar al-Assad.

Iulian Fota, analist:
Iulian Fota, analist: "Donald Trump a relansat politica de mare putere. Lumea se uita la Rusia si China, nu la NATO si UE"

Iulian Fota, analist militar, fost consilier prezidential pe probleme de securitate, spune ca ordinul lui Donald Trump relanseaza in lume politica de mare putere.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.