(گزارش تصویری)۱
در آیین باشکوهی در بامداد روز جشن سپندارمزدگان:
موبدیاران بانوی زرتشتی، به جرگه موبدیاران پیوستند


خبرنگار امرداد- بهنام مرادیان: جشن سپندارمزدگان سال 1389 خورشیدی برابر بود با یکی از نقاط عطف تاریخ اجتماعی زرتشتیان معاصر ایران. در این روز و در آیینی که شمار بسیاری از همکیشان در آن باشنده بودند، 8 تن از بانوان زرتشتی به درجه موبدیاری رسیدند.

موبدیاری بانوان، بر پایه اصول دین زرتشتی است
دکتر کتایون مزداپور، استاد دانشگاه و پژوهشگر بزرگ زرتشتی، در سخنان خود که در تالار خسروی آن را ایراد کرد به بررسی جایگاه روحانیت بانوان، در سنت و جهان­بینی زرتشتی پرداخت. وی در سخنانش گفت: بنیاد گاتها، کتاب آسمانی زرتشتیان بر پایه کوشش برای رسیدن به راستی یا یافتن واقعیت و حقیقت زندگی است. پایه شناخت راستی، خرد است و حکم خرد بر پایه آن چیزی است که انسان می­پندارد و درمی­یابد. در این راه شناخت، احتمال خطا بسیار است. اما همواره تلاش بسیار شده و می­شود. پایه دیگری که می­توان از آن یاد کرد، مفهوم عدالت است. برای نمونه همه جانداران و انسان­ها از حق زندگی برخوردار شده­اند. یا همانگونه که در مهریشت آمده است، پیمان میان خودی و بیگانه به یک اندازه ارزشمند است. این نگاه و رویکرد عدالت­محور و انسانی نزد ایرانیان، موجب پدید آمدن منشور صلح کوروش می­شود. ادامه این اندیشه در راستای راه پرشکوه زندگی اجتماعی را در نوشته­های زادسپرم در سده سوم یزدگردی می­بینیم که می­گوید: آگر آنان بر شما بیداد کردند، داد پیش آرید.

پس از گاتها، ما می­توانیم به بررسی آیین­ها و رسوم اجتماعی ایرانیان بپردازیم و ببینیم اصل مشارکت همگانی برای دریافت راه درست، چگونه بروز می­کرده است. ما می­دانیم که مبانی فقهی ساسانیان، سه دسته­بندی(چاشته) داشته است که اندیشمندان آن دوران همواره با هم در حال بحث و مناظره بوده­اند که به آن «پیکار» می­گفتند. این پویایی همیشگی موجب شده تا برخی از این پایه­ها چون پاک نگاه داشتن محیط زیست، در جهان مدرن امروزی، اهمیت درخور و بسیاری بیابد.
اگر بخواهیم کنون جایگاه بانوان در کارهای دینی و مذهبی را در تاریخ سنتی ایران پی بگیریم، دو نکته اهمیت بسیار دارد. یکی اینکه همواره ایین­های دینی دگرگونی­هایی داشته است. دوم اینکه به تدریج جایگاه زنان در اجتماع رو به کاهش می­گذارد. هر چند زنان در ایران، در حوزه اقتصاد، وضعیت بهتری نسبت به دیگر زنان منطقه هند و آسیایی داشته­اند. بر پایه کتاب هیربدستان که به روزگار داریوش یکم هخامنشی باز می­گردد و به آموزش دانش دین اختصاص دارد، درباره جزییات شرایط آموزش برای بانوان سخن رفته است. در تفسیرهایی که بعدها به آن افزوده شده، سالاری آتش نیز برای بانوان مجاز شمرده شده است. در کل می­توان نتیجه گرفت، بانوان برای کسب دانش، مانع اجتماعی یا دینی نداشته­اند و در برخی متون از دانشمند زن گمنامی یاد می­شود.
در روزگار معاصر نیز بانوانی چون «گلستان بانو ایزدیار» که در سازمان دهی پارسیان برای یاری کردن به زرتشتیان ایران نقش اساسی داشت و «روانشاد فرنگیس شاهرخ» که کارهای بزرگی در زمینه صنایع دستی و فرهنگ انجام داد، یاد کرد.

امروز روز بزرگ و تاریخی است
اسفندیار اختیاری، نماینده زرتشتیان در مجلس، روز 29 بهمن این سال را یک روز بزرگ و تاریخی عنوان کرد و افزود: این روز خجسته­ایست. چون پس از هزاران سال یاد گرفته­ایم بخشی از آموزه­های پیامبرمان را اجرا کنیم. یاد گرفتیم وقتی اشوزرتشت می­گوید مرد و زن برابر هستند، در عمل یعنی چه؟ جای شگفتی این است که او چگونه در آن روزگار بدین شکل می­اندیشیده است. در حالیکه دنیای مدرن امروزی هنوز در پیاده کردن آن با دشواری رو به رو است. آفرین به هازمان(:جامعه) زرتشتی که با هوش سیاسی خود، این کار بزرگ را انجام داده است. همچنین درود بر انجمن موبدان که روی حرف اصولی و آنچه خواست هازمان بود، ایستاد و پا پس نکشید.

اختیاری افزود: ما بانوان تحصیلکرده داشتیم و داریم و آنها با شایستگی خود توانستند به چنین جایگاهی برسند. کنون از انجمن موبدان می­خواهیم که افراد بعدی را که هم شایستگی و توانایی این جایگاه را دارند، مورد آموزش و آزمون قرار دهند و ما در هر سال، شاهد چنین آیینی باشیم.

اسفندیار اختیاری همچنین به هر کدام از موبدیاران یادبودی را پیشکش کرد.

نخستین موبدیاران بانو از راست به چپ:  راشین جهانگیری - میترا مرادپور - مهرزاد کاویانی - پریا ماوندی- فریبا مالی - پروا نمیرانیان- بهناز نعیم آبادی -سرور تاراپوروالا

نخستین موبدیاران بانو از راست به چپ: فریبا مالی - پروا نمیرانیان-  پریا ماوندی- بهناز نعیم آبادی -سرور تاراپوروالا-میترا مرادپور -راشین جهانگیری -  مهرزاد کاویانی

من به این هازمان آگاه و بینش­مند می­بالم
رستم خسرویانی، فرنشین(:رییس) انجمن زرتشتیان تهران، در آیین موبدیاری بانان زرتشتی گفت: به خود می­بالم که در این آیین اینچنین همکیشانی گرد آمده­اند که بینش بالایی دارند و چه اندازه برایشان مهم است.
خسرویانی افزود: در تاریخ فرهنگ زرتشتی و ایران، بانوان همواره نقش بزرگ و پررنگی داشته­اند. اما مدتی بود که نقش آنان در بخش مدیریتی هازمان زرتشتی کمرنگ شده بود. اما باز از چند دهه گذشته، این باشندگی(:حضور) بازآفرینی شد. چندی نیز هست که انجمن موبدان با دغدغه ایجاد یک دگرگونی و نوگرایی، دست به کارهایی زده است. من به این شوند(:سبب)، به انجن موبدان درود می­فرستم. ما باید به اصل مطلب و اهمیت آن توجه کنیم. نه اینکه در برابر اینگونه دستاوردها سنگ­اندازی کنیم. این حرکت رو به جلو باید ادامه داشته باشد و ما پشتیبان همه این کارهای مثبت هستیم.
خسرویانی ادامه داد: ما در بخش­های اجتماعی و فرهنگی ضعیف هستیم و باید حرکت جدی و قوی داشته باشیم و می­توانیم از همین موبدیاران بهره بریم.

روند موبدیاری بانوان ادامه خواهد یافت
موبد اردشیر خورشیدیان، فرنشین انجمن موبدان، با بیان اینکه زرتشتیان ایران و پارسیان هند پس از کشور سوئد، پایین­ترین نرخ بی­سوادی جوامع بشری را دارند گفت: این دستاوردی است که به همت بانوان زرتشتی و مادران در هر خانواده به دست آمده است.
خورشیدیان درباره فرایند اجرایی موبدیاری بانوان گفت: ما از اردیبهشت­ماه امسال تا کنون در حال برنامه­ریزی برای انجام این کار هستیم. همچنین ما از میان 15 نفر متقاضی نخستین، کسانی که سن بیشتری داشتند یا از اقوام موبدان بودند، را در مرحله بعدی گذاشتیم که حرف و حدیثی پیش نیاید. این افراد، تنها نمونه­هایی از پتانسیل دینی بانوان زرتشتی هستند. من هم اکنون از سوی آنان قول می­دهم در 6 ماه آینده شاهد دستاوردهای بزرگ این پژوهشگران باشید.

پدرام سروشپور، هموند هیات مدیره انجمن موبدان که مجری این آیین بود، در سخنان خود، داشتن جشنی برای پاسداشت بانوان و مادران را در چند هزار سال پیش، یک افتخار برای ایرانیان و زرتشتیان دانست. وی افزود: اکنون ما در این روز خجسته جشن اسپندگان، گرد هم آمده­ایم تا انجمن وه مزدیسنا را شکل دهیم. ما اکنون می بینیم که موبدیاران بانوی ما، پیمان می­بندند که بیش از پیش، در راه گسترش آیین اشویی کوشا باشند.
سروشپور افزود: در تمام گاتها و اوستا، مردان و زنان با هم برابر هستند. سنت­ها و آیین­های زرتشتی نیز که بر همین پایه شکل گرفته­اندکوشیده­اند، نمودار این اندیشه­های والا باشند. اکنون انجمن نیز در پی آن است که این باور را زنده سازد.  

افرند دینی و شیوا جهانگیری سرایش گاتهای آغاز آیین را بر دوش داشتند.

رایش گاتها در آغاز آیین

سرایش گاتها در آغاز آیین

موبدان و موبدیاران باشنده در آیین

فرتور ها از مازیار نیک بخش است.
./م۸۹۲۴۹۱۱۲۹۲۱

در همين راستا:
گزارش تصويري٢- بانوان زرتشتي، لباس موبدي بر تن كردند