bibnat.ro
home    hartă site    termeni şi condiţii
contact
 
 
caută:   
 
 
noutăţi
 
10 mai 2021
Biblioteca Națională a României redeschide două dintre sălile de lectură

Ne bucurăm să vă anunțăm că, începând de marți, 11 mai, veți putea consulta documente din colecțiile Bibliotecii Naționale în două dintre sălile de lectură ce vor fi redeschise pentru public.
 
07 mai 2021
Momente artistice în cadrul Maratonului de vaccinare organizat la Biblioteca Națională a României
Începând de vineri (7 mai), ora 16:00, și până luni (10 mai), ora 08:00, Biblioteca Națională a României va fi unul dintre cele două locuri alese pentru desfășurarea Maratonului de vaccinare din București, eveniment ce își propune să contribuie la efortul general de stopare a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 și întoarcerea cât mai grabnică la normalitate.
Și pentru că Biblioteca Națională este în primul rând o instituție de cultură, iar normalitatea presupune revenirea actelor artistice și culturale în viața noastră de zi cu zi, maratonul va fi presărat cu momente care să le reamintească celor ce ne vor trece pragul de ceea ce pandemia ne-a furat, de ceea ce oprirea ei ne poate reda.
 In acest demers, Bibliotecii Naționale i s-au alăturat și alte instituții din subordinea Ministerului Culturii - Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, Centrul Național de Artă Tinerimea Română și Filarmonica George Enescu- prin oferirea unui program artistic dedicat celor ce aleg să se vaccineze în cadrul Maratonului.
 
07 mai 2021
Maraton de vaccinare la Biblioteca Națională a României
În perioada 7-10 mai 2021, Biblioteca Națională va fi cadrul de desfășurare al unui amplu maraton de vaccinare ce își propune să ofere posibilitatea doritorilor să se vaccineze fără programare. In acest fel, instituția noastră se alătură efortului general de a stopa răspândirea infecției cu Covid-19, în speranța unei întoarceri, cât mai rapide, la normalitate.
Pentru buna desfășurare a activitățiilor prilejuite de maraton și din dorința de a asigura, atât securitatea participanților, cât și un mediu propice realizării unui act medical de calitate, ne vedem nevoiți să modificăm programul de acces al utilizatorilor pe spațiile libere ale Bibliotecii Naționale astfel: vineri, 7 mai, accesul utilizatorilor va fi permis doar în intervalul orar 8:00 - 14:00, iar luni, 10 mai, Biblioteca va fi închisă pentru efectuarea operațiunilor de debarasare și dezinfectare.
Începând de marți, 11 mai, programul cu publicul pentru spațiile libere ale Bibliotecii Naționale va reveni la normal (luni-vineri, în intervalul 8:00 – 20:00). În plus, pentru a veni în sprijinul celor interesați de consultarea materialelor din colecțile noastre, începând de marți, 11 mai, vor fi redeschise două săli de lectură.

Vă mulțumim că alegeți să citiți la Biblioteca Națională și vă așteptăm din nou marți, 11 mai 2021!  
 
26 aprilie 2021
Deschiderea Bibliotecii Batthyaneum
Biblioteca Batthyaneum, filiala Bibliotecii Naționale a României, prin colecţiile sale valoroase, se află  într-o strânsă legătură cu trecutul, prezentul şi viitorul culturii din Transilvania, și nu numai. Deși în situaţia actuală, condiţionată de respectarea restricţiilor pandemice, nu este deschisă pentru vizitare ca obiectiv turistic, Biblioteca Batthyaneum va asigura, începând de luni, 26 aprilie, acces cercetătorilor la colecțiile sale. Programul de consultare va fi  de luni până joi, între orele 09.00 - 14.30., accesul fiind posibil printr-o programare prealabilă făcută prin e-mail la adresele stefan.stanciu@bibnat.ro; cristian.mladin@bibnat.ro. Solicitarea transmisă la adresele menționate trebuie să conțină informații precise referitoare la materialul ce urmează a fi studiat.  
Cu speranța unor vremuri lipsite de restricții și, totodată, sigure pentru utilizatorii noștri, vă mulțumim că ne-ați rămas aproape și vă așteptăm să ne treceți pragul.
 
22 aprilie 2021
Biblioteca și provocările secolului XXI
Sub patronajul Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, Biblioteca Națională a României organizează, în data de 23 aprilie 2021, dezbaterea cu tema „Biblioteca și provocările secolului XXI”, eveniment dedicat aniversării a 65 de ani de prezență a României în UNESCO.
 
14 aprilie 2021
Oradea sub tipar - Cărți și imagini din colecțiile Bibliotecii Naționale a României
Biblioteca Națională a României, în calitatea sa de principală instituție păstrătoare a memoriei scrise naționale, organizează, în colaborare cu Muzeul Orașului Oradea, expoziția Oradea sub tipar – Cărți și imagini din colecțiile Bibliotecii Naționale a României.
 
02 aprilie 2021
Filiala Biblioteca Batthyaneum a Bibliotecii Naționale a României are un nou director interimar
Pentru a marca un început de drum bun pentru valoroasa instituție de cultură, doamna Carmen Mihaiu, directorul general al Bibliotecii Naționale a României, a participat pe 1 aprilie 2021 la instalarea domnului Ștefan Stanciu ca director interimar al Filialei Biblioteca Batthyaneum. Strategia pe termen scurt și mediu prin care Biblioteca Batthyaneum va revendica locul binemeritat al patrimoniului său inestimabil în cultura națională este principalul subiect pe agenda discuțiilor purtate în aceste zile. 
 
01 aprilie 2021
Comunicat
Dragi vizitatori, 

Ca urmare a Hotărârii nr. 348 din 25 martie 2021 emisă de Guvernul României și a Hotărârii nr. 19 din 27.03.2021 emisă de CMBSU, conform cărora în București este interzisă circulația persoanelor în afara locuinței / gospodăriei începând cu ora 20:00 în zilele de vineri, Biblioteca Națională a României anunță modificarea programului de funcționare în spațiile libere pentru lectură, astfel:
luni - joi: 08:00-20:00
vineri: 08:00-18:00

Vă mulțumim și sperăm să revenim cât mai curând la condițiile normale de funcționare a Bibliotecii!
 
12 martie 2021
Comunicat
Având în vedere numărul în creștere al cazurilor de COVID-19 la nivelul capitalei, începând de luni, 15 martie, Biblioteca Națională a României închide sălile de lectură ”Gheorghe Brătianu” și „Alexandre Saint-Georges”.
 
05 martie 2021
Biblioteca Națională a României redeschide două dintre sălile de lectură
Ne bucurăm să vă anunțăm că, începând de luni, 8 martie 2021, veți putea consulta documente din colecțiile Bibliotecii Naționale în  două dintre sălile de lectură ce vor fi redeschise pentru public.
 
Arhiva noutăţi
 
cataloage/baze de date
 
Căutaţi în:
Catalog BN online
Fișiere de autoritate BNaR
LIVES-RO vedete de subiect
Catalogul editurilor din România
Catalog tradițional virtual - Book-a-Book
Bibliografia naţională
Bibliografia CIP
Cataloage colective
Baze de date științifice
 
BIBLIOstand
 
Program
Luni-Vineri: 11.00-15.00
 
Biblioteca Naţională Digitală
 
 


Digitizări recente
 Browser recomandat
Internet Explorer
 
Programul bibliotecii
 
Spații libere pentru lectură
luni - vineri: 08:00-20:00

Birou Înscrieri
luni - vineri: 10:00-18:00
 
Instrumente pentru editori
 
Registrul Internaţional al Editorilor (The Global Register of Publishers)

ROAD - Catalogul resurselor cu acces deschis

 Catalogul Editurilor din   România. CERom
 
CASIDRO
 
 
Voluntar la Biblioteca Naţională
 
Programul Voluntar la Biblioteca Naţională” vă oferă oportunitatea de a juca un rol activ în activitatea și promovarea Bibliotecii.
 
legături
 
Rapide
LIVES-RO
Referinţe online
Depozit legal
ISBN, ISSN, ISMN, CIP
Identificatorul Standard Internațional pentru Biblioteci și Organizații Conexe (ISIL)
Filiala Omnia
Filiala Batthyaneum
Rezerva naţională de publicaţii
Ghid de digitizare
Recomandări tehnice pentru programele de creare de conţinut digital din domeniul cultural
Ghid EDM (Europeana Data Model)
ISBD (ediția consolidată 2011) în limba română

Utile
Dicţionar bilingv de expresii şi locuţiuni
Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci [OSIM]
Oficiul Român pentru Drepturile de Autor [ORDA]
Organismul Național de Standardizare [ASRO]
 
proiecte europene
 
The European Library
Căutare în 47 de biblioteci naţionale europene!
Europeana – Biblioteca digitală, muzeu şi arhivă
www.europeana.eu

Manuscriptorium – portalul manuscriselor europene
www.manuscriptorium.com
 
 
 
 
Copyright © 2021 Biblioteca Naţională a României
 
ATENȚIE! Acest website folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Continuând să folosiți acest website, vă dați acordul în legătură cu utilizarea cookie-urilor.ACCEPT
ARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparuluiARS SCRIBENDI ARTIFICIALITER : Capodopere din perioada de leagăn a tiparuluiEstetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk ChopinEstetica romantică în miniaturile pentru pian ale lui Fryderyk ChopinReclamele industriei automobilului în presa din perioada interbelică din colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a RomânieiReclamele industriei automobilului în presa din perioada interbelică din colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a RomânieiÎmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitoruluiÎmbinarea simfonismului cu expresivitatea în muzica de balet a lui P. I. Ceaikovski: 180 de ani de la naşterea compozitorului„Floarea cuvintelor: limba română în comori literare şi bibliofile din patrimoniul Bibliotecii Naţionale a României”. Expoziție documentară„Floarea cuvintelor: limba română în comori literare şi bibliofile din patrimoniul Bibliotecii Naţionale a României”. Expoziție documentarăEmanuel Tânjală – Reportaj în România liberă: 13 ianuarie – 11 iunie 1990. Expoziţie de fotografieEmanuel Tânjală – Reportaj în România liberă: 13 ianuarie – 11 iunie 1990. Expoziţie de fotografieŢările Române în lumina tiparului european: Repere bibliofile din secolele XV-XVIII, aflate în patrimoniul Bibliotecii NaţionaleŢările Române în lumina tiparului european: Repere bibliofile din secolele XV-XVIII, aflate în patrimoniul Bibliotecii NaţionaleHoria C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumiiHoria C.MATEI, Silviu NEGUȚ, Ion NICOLAE. Enciclopedia statelor lumiiMária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvăneanMária PAKUCS-WILCOCKS. Sibiul veacului al XVI-lea: rânduirea unui oraş transilvăneanArhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artăArhimandrit Paisie TEODORESCU. Reşedinţa Patriarhală. Istorie şi artăCodex AureusCodex Aureus